Hromadná žaloba proti společnosti Beyond Meat kvůli „nepravdivým a zavádějícím tvrzením“ o obsahu bílkovin
RSS

Hromadná žaloba proti společnosti Beyond Meat kvůli „nepravdivým a zavádějícím tvrzením“ o obsahu bílkovin

Zjednodušeně řečeno, společnost Beyond Meat je žalována za nepravdivá a zavádějící tvrzení týkající se obsahu bílkovin v jejich různých kalech. (Foto: Flickr)







Žaloba tvrdí, že obsah bílkovin je nesprávně vypočítán a že kvalita je značně nadhodnocena (prezentována jako procento denní hodnoty).



Obsah bílkovin v potravinářském výrobku se stanovuje „metodou obsahu dusíku“, nazývanou také Kjeldahlova metoda. Jedná se o nepřímý způsob měření obsahu bílkovin, kdy se zjišťuje celkový obsah dusíku vázaného v organické molekule a poté se pomocí konverzního faktoru přepočte obsah dusíku na obsah bílkovin.



Aniž bychom zde odbočovali příliš daleko na chemickou strunu, všichni si uvědomujeme, že „bílkovina“ je obrovský pojem, který zahrnuje tisíce různých typů molekul, jejichž struktura a složení se může velmi lišit (vzpomeňte si i na seznam aminokyselin, které potřebujete pro stavbu těla, a najděte si někdy chemické struktury), a mnoho bílkovin nemá nic společného s našimi potravinami nebo doplňky stravy (například bílkoviny bodce COVID-19 a příbuzné vakcíny). V praxi USDA používá přepočítávací koeficient 6,25násobku obsahu dusíku v potravinářském výrobku jako pravidlo pro téměř každou potravinu, takže ve skutečnosti to není příliš spolehlivá metoda pro stanovení obsahu bílkovin ve zpracovaných potravinách.



Zákon o potravinách, léčivých přípravcích a kosmetických přípravcích (ve Spojených státech) vyžaduje zveřejňování kvality bílkovin i pro výpočet „korigovaného množství bílkovin v jedné porci“ a koriguje stravitelnost bílkovin. Procento denní hodnoty obsahu bílkovin v potravině musí být vypočteno pomocí této korekční metody.



Žalobci v žalobě předložili různé vzorky výrobků Beyond Meat k důkladnější analýze bílkovin a zjistili, že skutečný obsah bílkovin a uváděná procentní denní hodnota se od etiket výrobků Beyond Meat značně liší. Zvláště zajímavé jsou tyto grafy, které jsou uvedeny v podání žaloby.



Určitě nejsem první, kdo o této žalobě píše, ale myslím, že jsem možná první, kdo veřejně upozornil na matematické chyby v žalobě. Graf podle mého názoru vykresluje jasný obraz podvodu ze strany společnosti Beyond Meat, ale výpočty jsou hodně mimo. Společnost Beyond Meat je horší, než tvrdí i tato žaloba. Sloupec „procentuální rozdíl“ je nesprávný. Tím, že právníci berou pouze absolutní rozdíl v procentech, neprovádějí správné srovnání. Abychom vám pomohli se touto úvahou prokousat, představte si „procentní denní hodnotu“ jako „denní hodnotu na sto“, tedy jako „je tam 5 dílů na sto“, nikoliv „5 %“. To nám pomůže neztratit se v různých procentních výpočtech, které budeme provádět.



Vezměme si jako příklad „Beyond Meatballs Italian Style Plant-Based Meatballs“. Uváděná procentní denní hodnota je 38 %, přičemž skutečná je 7 %. Právníci to uvádějí jako „procentuální rozdíl“ 31 %, což je však nesprávné. Skutečná hodnota je 7 %, což je méně než 1/5 hodnoty 38 %. (Zde si dejte pozor na jednotky.) Společnost Beyond Meat tedy ve skutečnosti nadsadila procentuální denní hodnotu o více než pětinásobek skutečné procentuální denní hodnoty.



Pokud se vám nelíbí tolik aritmetiky, zopakujme si to jinak: kolik porcí kuliček Beyond Meatballs byste museli skutečně sníst, abyste získali deklarovanou 38% denní hodnotu? Pokud vám jedna porce dodá 7 %, pak byste museli sníst 5,42 (což je 38/7) porcí Beyond Meatballs, abyste získali deklarovanou denní hodnotu. To není rozdíl 31 %, jak tvrdí tabulka, ale 442 %. (Chcete-li pochopit, jak se tato hodnota počítá, navštivte tento odkaz. Vaše počáteční hodnota je 7 a konečná hodnota je 38. Můžete porovnávat přímo a zapomenout na „procenta“, protože porovnáváte věci stejných jednotek – jablka s jablky). Společnost Beyond Meat nadhodnotila procentuální denní hodnotu obsahu bílkovin ve svých masových kuličkách o 442 %, což je 5,42násobek skutečné hodnoty. Tento výpočet můžete zopakovat i u všech ostatních výrobků v tabulce.



Případ právníků je ve skutečnosti mnohem silnější, než původně uvádějí ve svém podání. Moje odbornost je v matematice (podle vzdělání), nikoliv v právu, ale podle mých úvah by se výše škody, o kterou by společnost Beyond Meat mohla být žalována, přiměřeně zvyšovala s rozsahem podvodu.



V každém případě ti z nás, kteří jedí skutečné potraviny, nepotřebují složitou analytickou chemii, aby nám řekla, co je zdravé a co ne. Možná by to mělo být poučením pro ostatní lidi – pokud potřebujete pokročilé chemické vzdělání, abyste zjistili, zda je to, co jíte, dobré, nebo ne, pak byste to pravděpodobně neměli jíst.



Zdroj: herculeanstrength.com
Článek Hromadná žaloba proti společnosti Beyond Meat kvůli „nepravdivým a zavádějícím tvrzením“ o obsahu bílkovin se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden