ŽIVĚ: Vpád Izraele do Gazy bude mít katastrofální následky, varuje Omán
RSS

ŽIVĚ: Vpád Izraele do Gazy bude mít katastrofální následky, varuje Omán


Izraelsko-palestinská eskalace v přímém přenosu. Na našem zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Flickr / ilustrační)









Děkujeme, že nás v sobotu s ledujete o probíhajících bojích mezi palestinskými bojovníky a izraelskou armádou.



19:49 Vpád Izraele do Gazy bude mít katastrofální následky, varuje Omán



Omán dlouhodobě slouží jako klíčový prostředník mezi Íránem a Západem.



Jeho ministerstvo zahraničí nyní varuje, že izraelská pozemní invaze do Gazy by měla „vážné katastrofické důsledky pro region a svět a pro vyhlídky na dosažení míru a stability“.



Vyzvalo mezinárodní společenství, aby okamžitě zasáhlo a zastavilo válku mezi Izraelem a Hamásem a urychlilo dodávky humanitární pomoci do Gazy.



Ministerstvo dodalo, že izraelské obléhání a bombardování Gazy se rovná válečným zločinům a zločinům proti lidskosti.



19:01 Muslimský svět se musí zasadit o ukončení genocidy v Gaze, řekl Chán



Pákistánský expremiér Imran Chán: „Muslimský svět musí nejen pozvednout svůj hlas proti tomu, ale měl by se zasadit o ukončení genocidy v Gaze.“



17:30 Erdogan označil Izrael za okupanta a přináší varování




Erdogan označil Izrael za okupanta a přináší varování

16:55 Guterres během návštěvy Kataru hovořil s egyptským vůdcem



Farhan Haq uvedl, že šéf OSN během návštěvy Kataru hovořil také s egyptským prezidentem Abdelem Fattahem El-Sisim.



„Pro nás je důležitým bodem oslovit všechny, kteří mají vliv na jednu nebo druhou stranu, ať už s Izraelci, nebo s Hamásem, abychom ukončili situaci, ve které se právě nacházíme,“ řekl Haqr pro Al-Džazíru.



Na otázku ohledně kritiky Izraele na adresu Guterrese odpověděl: „V konečném důsledku se soustředíme na zlepšení situace. Budeme pokračovat v kontaktech a pokračujeme v kontaktech na všech úrovních, jak s Izraelci, tak s kýmkoli v regionu, kdo může se situací pomoci.“



Dodal, že Guterres usiluje o propuštění zajatců, neomezený přístup humanitární pomoci do Gazy a humanitární příměří.



14:00 Izraelské síly přecházejí do další fáze války



„Tato válka má několik fází a dnes přecházíme do další fáze. Naše síly v současné době operují na území pásma Gazy,“ uvedl náčelník generálního štábu Herzi Halevi v televizní zprávě.



Izrael uvedl, že jednotky vyslané v pátek večer byly stále v terénu, zatímco dříve podnikaly pouze krátké výpady.



Již dříve jsme informovali, že izraelský ministr obrany Gallant rovněž připustil „novou fázi“ války. „Útočili jsme nad zemí i pod zemí, útočili jsme na teroristické operativce všech stupňů, všude.“



Ačkoli zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít k plnohodnotné pozemní invazi, Izrael vyzývá statisíce lidí, aby se ze severu Gazy odstěhovali.



10:11 Izrael spustil masivní pozemní operaci, panuje chaos



Izrael tvrdí, že jeho pozemní jednotky bojují uvnitř Gazy, zatímco obléhané území vystavuje nejtěžšímu bombardování od začátku války.



Hamás tvrdí, že jeho bojovníci se střetli s izraelskými jednotkami na různých místech.



Mezinárodní sdělovací prostředky a humanitární agentury uvádějí, že ztratily kontakt s pracovníky v Gaze uprostřed téměř úplného výpadku komunikace.



„Dostali jsme zprávy, že bombardování včera v noci bylo pravděpodobně jedno z nejtěžších od začátku války před třemi týdny. V Gaze jsme již ztratili 53 našich kolegů,“ řekla a dodala, že „je velmi pravděpodobné“ , že UNRWA mohla během včerejšího bombardování přijít o další kolegy.



Dodala, že právě teď je opravdu důležité, aby si svět uvědomil, že v celém pásmu Gazy žije asi 2,3 milionu lidí, kteří jsou velmi laskaví.



„Jsou zábleskem v této temnotě,“ řekla.




Breaking: Watch Video of @IDF ’s expanded Ground Activity in Gaza to eliminate #Hamas Terrorists. Join my channels to stay updated: – Telegram channel: https://t.co/pr0mftGY1g – WhatsApp Channel: https://t.co/jVDpsmPgJK #Gaza #HamasNazis #Israel pic.twitter.com/I48zJOd3Fq — Norbert Elikes (@NorbertElikes) October 28, 2023

Preparations of Hamas forces before the Israeli ground invasion Israel will Remove from the Inshallah #غزة_الآن #starlinkforgaza #غزة_تنتصر #Gaza_Genocide #Gazabombing #ElonMusk #Gaza pic.twitter.com/ZBKjfElVy3 — بــے رحــم ???? پـــــــرندا (@Amopponent) October 28, 2023

17:40 Americká vojenská loď u Izraele může použít pokročilé zbraně



Americká vojenská loď USS Gerald R. Ford, která byla nedávno nasazena u pobřeží Izraele, má nyní pokročilé laserové dělo schopné s přesností likvidovat cíle na moři i na souši.







15:04 Delegace Hamásu přijela do Moskvy, Rusko obviňuje USA z eskalace




Delegace Hamásu přijela do Moskvy, Rusko obviňuje USA z eskalace

14:00 Hamás spustil raketový útok na Tel Aviv



Vojenské křídlo Hamásu se nyní přihlásilo k odpovědnosti za dva útoky na oblast Tel Avivu během necelé půlhodiny.




Footage of the Palestinian Resistance rocket hitting „Tel Aviv“ pic.twitter.com/g3ur1IEuaZ — Iran Observer (@IranObserver0) October 27, 2023

In Tel Aviv, a rocket directly hits a residential building. #Israel #Hamas pic.twitter.com/8epLbqJYJL — Voice of Europe (@V_of_Europe) October 27, 2023
„Brigády al-Kassám obnovily bombardování Tel Avivu v reakci na sionistické masakry proti civilistům,“ uvedla skupina v prohlášení v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.



Jak jsme již dříve informovali, podle záchranných služeb byli při zásahu raketou na budovu v Tel Avivu zraněni nejméně tři lidé.



13:03 Irácký šíitský vůdce vyzývá k uzavření velvyslanectví USA



Vlivný irácký šíitský vůdce Muktada al-Sadr vyzval k uzavření velvyslanectví USA v Iráku kvůli „neomezené podpoře Izraele“ ze strany Spojených států.



Ve svém příspěvku na webu X vyzval vládu a parlament, aby pro uzavření hlasovaly. Zároveň vyzval své stoupence, aby zatím nejednali a aby vyčkali na pokyny, pokud vláda a parlament nebudou jednat.



10:21 Raketa zasáhla egyptské město u Rudého moře nedaleko izraelských hranic



Izrael tvrdí, že raketa, která zasáhla Egypt, byla „vzdušnou hrozbou“ v Rudém moři Izraelská armáda uvedla, že v oblasti Rudého moře byla zaznamenána „vzdušná hrozba“, a spojila to se střelou, která dopadla na egyptské pobřežní území.



„ V posledních hodinách byla v oblasti Rudého moře spatřena vzdušná hrozba. V reakci na hrozbu byly nasazeny bojové vrtulníky a tato záležitost se nyní vyšetřuje,“ uvedl hlavní vojenský mluvčí kontradmirál Daniel Hagari.



„Podle našich informací měl úder, který se odehrál v Egyptě, původ v této hrozbě,“ uvedl na televizním brífinku.



„Izrael bude spolupracovat s Egyptem a Spojenými státy a posílí regionální obranu proti hrozbám z oblasti Rudého moře,“ dodal.



09:13 Podle Izraele je v Gaze zadržováno 229 zajatců



Hlavní mluvčí izraelské armády kontradmirál Daniel Hagari uvedl, že v pásmu Gazy je v současné době drženo v zajetí 229 lidí.



Tento komentář znamenal poslední revizi ze strany armády, která ve čtvrtek uvedla, že počet zajatců je 224.



Hamás dosud propustil čtyři osoby zadržované v Gaze, což udržuje naději, že budou propuštěny i další osoby.



27. 10. 2023




09:00 Biden nemá důvěru v počet obětí Palestinců v Gaze



Americký prezident Joe Biden prohlásil, že „nevěří číslu, které Palestinci používají“ pro počet mrtvých v pásmu Gazy, jehož ministerstvo zdravotnictví uvádí, že při izraelských útocích bylo zabito více než 6 500 lidí.



„Nemám představu, že Palestinci říkají pravdu o tom, kolik lidí bylo zabito. Jsem si jist, že byli zabiti nevinní, a to je cena za vedení války,“ řekl Biden.



Biden neuvedl, proč je k palestinským údajům skeptický. Americký prezident odpovídal na otázky vznesené během společné tiskové konference s australským premiérem Anthonym Albanesem.



V minulých dnech představitelé amerických zpravodajských služeb rovněž zpochybnili počet 471 mrtvých, který uvedly úřady v Gaze po útoku na arabskou nemocnici Al-Ahli v Gaze 17. října. Jejich počet se pohybuje mezi 100 a 300.



08:25 Izrael zahájil rozsáhlou invazi do Gazy a zintenzivnil nálety na Západním břehu Jordánu



Máme další informace o pozemním zásahu izraelské armády v Gaze, jejím posledním krátkém vpádu do této enklávy.



Izraelská armáda uvedla, že tanky a pěchota v noci vstoupily do severní části Gazy, zabily „mnoho“ bojovníků a zničily vojenskou infrastrukturu a protitankové pozice.



Operace, která proběhla pod kontrolou brigády Givati, jedné z pěti pěších jednotek armády, byla provedena v rámci přípravy na „další fáze boje“, pokračovala armáda a dodala, že její síly opustily Gazu na konci náletu.



O žádných obětech mezi izraelskými vojáky se nezmínila.



26. 10. 2023




19:00 „Světová válka, nebo udržitelný mír,“ varoval turecký ministr




„Světová válka, nebo udržitelný mír,“ varoval turecký ministr

16:40 El-Sisi vyzývá ke krokům, které zabrání izraelské pozemní invazi do Gazy



Egyptský prezident Abdel Fattah el-Sisi naléhá na mezinárodní společenství, aby podniklo kroky k zabránění izraelské pozemní invazi do Gazy.



Na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem el-Sisi uvedl, že spolu diskutovali o „mnoha a mnoha civilních obětech“, které by mohly být důsledkem pozemního útoku.



El-Sisi vyzdvihl 6 600 civilních obětí, které již úřady v Gaze v důsledku dvoutýdenních izraelských útoků nahlásily, „z nichž polovinu tvoří děti“.



11:59 Erdogan prohlásil, že Hamás není teroristická organizace



Turecký prezident Tayyip Erdogan ve středu prohlásil, že Hamás není teroristická organizace, ale osvobozenecká skupina, která vede boj za ochranu své země.



V projevu k zákonodárcům své strany v parlamentu Erdogan řekl, že Izrael zneužil dobrých úmyslů Turecka a že do Izraele nepojede, jak bylo dříve plánováno.



11:28 Pentagon přiznal, co se stalo po útocích dronů v Iráku a Sýrii




Pentagon přiznal, co se stalo po útocích dronů v Iráku a Sýrii

10:55 Protesty proti izraelským náletům pokračují po celém světě



Lidé po celém světě protestují proti izraelským náletům, které od 7. října zabily v Gaze nejméně 5 791 Palestinců.




From Egypt to France and from the U.S. to the Philippines, tens of thousands of people all around the world are flooding the streets to demand an end to Israel’s attacks on occupied Gaza. pic.twitter.com/DtPjLnKMJw — AJ+ (@ajplus) October 24, 2023
08:44 Rekapitulace




Devět Palestinců bylo zabito a několik zraněno při izraelském bombovém útoku, jehož cílem byla obytná budova v Tal al-Hawa v Gaze.
Na okupovaném Západním břehu Jordánu dosáhl počet obětí série izraelských náletů od 7. října 103.
Izrael zaútočil na vojenské pozice v jihozápadní Sýrii, přičemž zabil osm vojáků a sedm jich zranil.
Šéf Hizballáhu se setkal s vůdci palestinských skupin Hamás a Islámský džihád.
Izraelský ministr financí odhaduje přímé náklady na válku na přibližně 1 miliardu šekelů (246 milionů dolarů) denně.
V úterý se v Radě bezpečnosti OSN konala dlouhá otevřená debata, v níž mnoho z téměř 90 zemí na seznamu řečníků vyzvalo k příměří.
Poté, co šéf OSN Guterres odsoudil útok Hamásu na Izrael a zároveň dodal, že se neodehrál „ve vzduchoprázdnu“, izraelský velvyslanec při OSN prohlásil, že odmítne udělit víza představitelům OSN.

25. 10. 2023




21:28 Mluvčí izraelské armády znovu prohlásil, že palivo do Gazy nebude vpuštěno



Prohlášení mluvčího Daniela Hagariho neukazuje žádné zmírnění postoje: Izrael se důrazně staví proti dovozu paliva do obléhané enklávy.



Hagari uvedl, že Izrael je proti dodávkám paliva, protože „Hamás ho využívá pro své operační potřeby“. Toto tvrzení nepodložil žádnými důkazy.



Humanitární pracovníci uvnitř Gazy uvedli, že palivo je nezbytně nutné k poskytování zdravotní péče a k pohonu vodních čerpadel. UNRWA, agentura OSN pro palestinské uprchlíky, uvedla, že pokud nedostane více paliva, bude nucena zítra zastavit svou činnost.



Šéf humanitární pomoci OSN Martin Griffiths dnes již dříve apeloval na poskytnutí další pomoci: „Potřebujeme, aby zahrnovala i palivo.“



19:12 Izrael vyškrtl Gretu Thunbergovou z učebních osnov




Izrael vyškrtl Gretu Thunbergovou z učebních osnov

18:11 Abbás na setkání s Macronem vyzval k příměří v Gaze



Prezident Mahmúd Abbás při návštěvě svého francouzského protějšku Macrona vyzval k okamžitému ukončení „agrese“ v Gaze a k poskytnutí ochrany palestinskému lidu.



Macron zase uvedl, že útok Hamásu byl pro Izrael traumatizující, ale že je také katastrofou pro palestinský lid.



„Nic nemůže ospravedlnit“ utrpení civilistů v pásmu Gazy, řekl Macron novinářům v Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu.



16:56 Macgregor: Izrael je „divokou kartou“ na cestě k světové válce




Macgregor: Izrael je „divokou kartou“ na cestě k světové válce

15:55 Biden říká, že dodávky pomoci do Gazy nejsou dostatečně rychlé



Biden odpovídal na otázku novinářů během slavnostního předávání medailí.



OSN uvedla, že od soboty do Gazy vjelo 54 nákladních aut s potravinami, léky a vodou.



Humanitární skupiny uvedly, že rychlost dodávek je pro sužované obyvatelstvo žalostně nedostatečná.



15:30 Čína poslala šest válečných lodí na Blízký Východ



Čínské ministerstvo obrany potvrdilo vyslání svých šesti válečných lodí na Blízký východ.




#China ‚s Defense Ministry has confirmed the deployment of its six warships to the Middle East pic.twitter.com/xwoxvJ887s — NEXTA (@nexta_tv) October 23, 2023
14:04 Obytná budova zničená izraelským náletem



Exkluzivní záběry, které získala Al-Džazíra, ukazují následky izraelského bombardování obytného domu v severní části pásma Gazy dnes ráno.





11:10 OSN vyzývá k neomezenému přísunu pomoci; palivo je mimořádně naléhavé



Agentura OSN pro palestinské uprchlíky tvrdí, že omezený počet kamionů s humanitární pomocí, který byl do Gazy zatím povolen, je „pouhým pramínkem tváří v tvář obrovským potřebám lidí na ulici“.



„Vyzýváme k tomu, aby do Gazy i nadále proudila neomezená a nepřetržitá humanitární a zdravotnická pomoc,“ uvedla mluvčí Tamara Alrifaiová.



Podle ní je klíčové palivo, které nebylo do pásma Gazy zasláno spolu s další humanitární pomocí.



„Palivo je nesmírně naléhavé, protože bez něj se nemohou pohybovat ani samotná nákladní auta,“ uvedla Alrifaiová. „Bez paliva nemohou generátory vyrábět elektřinu pro nemocnice, pekárny a odsolovací zařízení na vodu.“



08:30 Izrael kvůli rukojmím nebude zastavovat pozemní ofenzivu



Izrael nebude odkládat případnou pozemní invazi do Gazy kvůli zajatcům, které tam drží, řekl izraelský ministr energetiky německému bulvárnímu deníku Bild.



Ozbrojenci Hamásu zabili 7. října při přeshraničním útoku 1 400 lidí a zajali více než 200 rukojmích.



V rozhovoru zveřejněném v úterý ministr energetiky Israel Katz uvedl, že bude učiněno vše pro to, aby se rukojmí vrátili domů. „To však nemůže bránit našim akcím včetně pozemní ofenzívy, pokud se pro ni rozhodneme,“ byl citován.



„Hamás chce, abychom se zabývali zajatci, a chce, aby armáda nevstupovala do likvidace jejich infrastruktury. To se nestane,“ dodal Katz.



Ozbrojené křídlo Hamásu v pondělí uvedlo, že v reakci na egyptsko-katarské zprostředkovatelské úsilí propustilo další dvě zajaté civilistky ze zdravotních důvodů.




20:30 Hamás má brzy propustit 50 rukojmích. Odloží se invaze?




Hamás má brzy propustit 50 rukojmích. Odloží se invaze?

20:22 USA tvrdí, že se snaží umožnit dodávky pomoci do Gazy



Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller uvedl, že Washington koordinuje své kroky s Izraelem, Egyptem a OSN s cílem dosáhnout udržitelného mechanismu pro dodávky pomoci do pásma Gazy.



„Pracujeme na mechanismu, který zajistí, aby pomoc přes přechod Rafáh přicházela důsledně. Nemyslíme si, že [současné] dodávky konvojů jsou dostatečné,“ řekl Miller novinářům během brífinku ve Washingtonu.



Dodal, že součástí jednání je také nedostatečná dodávka pohonných hmot.



„Humanitární organizace, které působí uvnitř Gazy a distribuují humanitární pomoc proudící do Rafáhu, potřebují palivo, aby to mohly dělat,“ řekl Miller.



19:30 Ray Dalio: Existuje vysoké riziko světové války kvůli konfliktu v Izraeli




Ray Dalio: Existuje vysoké riziko světové války kvůli konfliktu v Izraeli

19:14 Propalestiští židé odsuzují izraelskou válku v Gaze



Když Jonathan Ofir zaslechl sbor, který Západ vedl a který vehementně odsuzoval útok Hamásu na jižní Izrael ze 7. října, spojený se záplavou prohlášení podporujících právo země – v podstatě – na odvetu, obával se, že ví, co to znamená.



„Totiž zelenou pro Izrael, aby provedl mnohem větší masakr, než byl ten, za který se mstil,“ řekl židovský hudebník, dirigent a spisovatel.



Ofir, propalestinský aktivista, který se narodil v Izraeli, ale žije v dánském hlavním městě Kodani, patří k mnoha Židům žijícím v Evropě, kteří kritizují politiku Izraele a připojili se k protestům, které propukly na celém kontinentu proti pokračujícím útokům na Gazu.



Od Glasgow po Londýn, od Paříže po Barcelonu se mnozí připojili k propalestinským shromážděním, aby vyjádřili solidaritu s obyvateli blokované enklávy. Představují hlasitou menšinu Židů, kteří se i nadále zasazují o práva lidí, kteří žijí pod izraelskou okupací již po generace – Palestinců – stejně jako oni po celá desetiletí.



17:17 Rumunská reportérka si „vymyslela“ závažnost situace v Izraeli?




Rumunská reportérka si „vymyslela“ závažnost situace v Izraeli?

17:01 Situace v Gaze je skutečnou lidskou katastrofou: UNRWA



UNRWA tvrdí, že situace v pásmu Gazy je „skutečnou lidskou katastrofou“.



Agentura OSN sdílela zprávy od Palestinců v Gaze, kteří uvedli, že jim došla voda a již 12 dní nemají elektřinu.



Ze zpráv vyplývá, že někteří používají k pití neupravenou vodu, kterou převařují, a zároveň se obávají, že brzy dojde plyn na vaření.




„We ran our of water, and we haven’t had electricity for the past 12 days“ The situation in the #GazaStrip is „a true human catastrophe“ These are the messages we’re receiving. #HearTheirVoices pic.twitter.com/ItMugdSdvW — UNRWA (@UNRWA) October 23, 2023
16:40 Obří letadlo Air Force přistálo ve Stuttgartu, což vyvolává otázky




Obří letadlo Air Force přistálo ve Stuttgartu, což vyvolává otázky

16:33 Izrael tvrdí, že dva bezpilotní letouny z Gazy byly zmařeny



Izraelská armáda tvrdí, že zmařila útok dronů z Gazy, o kterém jsme informovali dříve.



„Byly identifikovány dva bezpilotní letouny, které pronikly z pásma Gazy na izraelské území,“ uvedla armáda poblíž oblastí Nir Oz a Ein HaBesor. „Oba bezpilotní letouny byly zmařeny.“



Hamás se na sociálních sítích přihlásil k odpovědnosti za nálet s tím, že cílem byla „izraelská vojenská stanoviště“.



15:28 Mohl by použít Izrael svůj nepříliš tajný jaderný arzenál?




Mohl by použít Izrael svůj nepříliš tajný jaderný arzenál?

13:30 Izrael vyzývá k evakuaci uprchlického tábora al-Nassr a al-Shati



Krátké výzvy izraelské armády k evakuaci obytných oblastí v pásmu Gazy pokračují.



Všichni, kdo žijí ve čtvrti al-Nassr a v uprchlickém táboře al-Shati, obdrželi od izraelské armády nahrané vzkazy, v nichž je vyzývá, aby do 16 hodin tyto oblasti opustili, protože útoky v nich budou zesilovat, uvádějí zdroje Al-Džazíry.



12:02 Hamás a pozemní síly IDF se poprvé střetly v Gaze




Hamás a pozemní síly IDF se poprvé střetly v Gaze

10:30 Bývalý izraelský premiér přiznal odpovědnost za útok Hamásu



Bývalý izraelský premiér Naftali Bennet prohlásil, že i on nese vinu za selhání, která vedla k útoku Hamásu na jih Izraele 7. října, informují izraelská média.



„Ve funkci premiéra jsem byl 12 měsíců. Byly věci, které jsem nestihl udělat, a pak vláda padla. Určitě nesu odpovědnost,“ citoval Benneta list Times of Israel.



Není prvním představitelem, který vystoupil s prohlášením o přijetí viny poté, co bojovníci ozbrojené skupiny zabili více než 1400 lidí, většinou civilistů, během pozemní operace, kterou mnozí považují za jedno z největších selhání izraelských zpravodajských služeb.



Odpovědnost za útok převzalo několik vysokých izraelských představitelů, včetně velitele armády Herziho Haleviho a šéfa bezpečnostních služeb Ronena Bara.



Premiér Benjamin Netanjahu se k tématu zatím veřejně nevyjádřil. Podle průzkumu veřejného mínění, který provedl deník Maariv, se téměř 70 procent lidí, kteří v posledních volbách volili premiérovu stranu Likud, domnívá, že by tak měl učinit.



23. 10. 2023




21:02 Biden a papež jednali o válce mezi Izraelem a Gazou



Americký prezident Joe Biden hovořil s papežem Františkem o probíhající válce v Gaze.



Bílý dům uvedl, že v rozhovorech byl zdůrazněn význam zabránění další eskalaci v regionu a úsilí o dosažení trvalého míru na Blízkém východě.



Vatikán popsal dvacetiminutový rozhovor, který se zaměřil na globální konfliktní situace a nutnost nalézt cesty k míru.



18:40 Izraelská armáda tvrdí, že omylem zasáhla egyptské vojáky



Izraelská armáda tvrdí, že jeden z jejích tanků omylem zasáhl egyptskou pozici u hranic s Pásmem Gazy.



Egyptští pohraničníci byli lehce zraněni v důsledku náhodného zásahu střepinami izraelského tanku, uvedl mluvčí egyptské armády.



„Incident se vyšetřuje a podrobnosti se prověřují. IDF [izraelská armáda] vyjadřuje v souvislosti s incidentem zármutek,“ uvedla v prohlášení bez dalších podrobností.



16:50 Nejnovější údaje o počtu obětí




Gaza
Počet mrtvých: 4,651
Zraněných: 14,245


Okupovaný Západní břeh Jordánu
Zabitých: 90
Zraněných: 10: 1,400


Izrael
Zabitých: 1,405
Zraněných: 5,132

16:40 842 zaměstnanců EU vyjadřuje vztek nad postojem Leyenové




842 zaměstnanců EU vyjadřuje vztek nad postojem Leyenové

14:44 Generální ředitel společnosti Web Summit odstoupil kvůli příspěvku o „válečných zločinech“ v Izraeli



Paddy Cosgrave, spoluzakladatel evropské technologické konference Web Summit, odstoupil z funkce po vlně odporu, kterou vyvolala jeho veřejná prohlášení obviňující Izrael z páchání „válečných zločinů“ a porušování mezinárodního práva.



Cosgrave odstoupil v sobotu poté, co se mu ozvali sponzoři a účastníci. Uvedl, že jeho osobní názory „odváděly pozornost od akce“, a omluvil se za „jakoukoli újmu“, kterou způsobil.



„Jsem šokován rétorikou a činy tolika západních vůdců & vlád, s výjimkou zejména irské vlády, která pro jednou dělá správnou věc,“ uvedl Cosgrave 13. října na X, dříve známém jako Twitter. „Válečné zločiny jsou válečnými zločiny, i když je páchají spojenci, a měly by být označeny za to, čím jsou.“



13:51 USA vedou v Gaze zástupnou válku, říká íránský ministr zahraničí



Íránský ministr zahraničí Hosejn Amirabdollahian prohlásil, že USA vedou prostřednictvím Izraele válku proti Palestincům, a varoval také před následky, pokud bude bombardování civilistů v Gaze pokračovat.



„To, čeho jsme dnes v Gaze svědky, je zástupná válka, kterou vede falešný izraelský režim zastupující USA proti utlačovanému palestinskému národu a civilistům,“ uvedl na společné tiskové konferenci v Teheránu se svým protějškem z Jihoafrické republiky.



Amirabdollahian řekl, že je „hořké a nešťastné“, že Biden ve středu rychle vykonal mimořádnou válečnou návštěvu Izraele a podpořil jeho útoky v době, kdy jsou bombardovány nemocnice, mešity, kostely a civilisté.



„Svou přítomností v Tel Avivu americký prezident oficiálně oznámil, že vyšle stovky letadel, lodí a nákladních automobilů plných zbraní, aby podpořil zabíjení a masové vraždění, které Izrael páchá v Gaze,“ řekl.



Nejvyšší íránský diplomat rovněž uvedl, že je „ostudné“, že z přechodu Rafáh kontrolovaného Egyptem bylo do Gazy vpuštěno pouze 20 kamionů s humanitární pomocí, a zopakoval své varování, že se „region vymkne kontrole“, pokud USA a Izrael odmítnou zastavit „genocidu“ v Gaze.



09:50 Izrael zesiluje letecké útoky na Gazu, včetně obytných budov




NEWS ALERT: Israel Just Announced They Are Ramping Up Their Air Attacks on Gaza, Including Residential Buildings pic.twitter.com/zexQdUOKv8 — Matt Wallace (@MattWallace888) October 22, 2023
08:11 Proč USA nepodporují příměří v Gaze?



Bývalý poradce izraelské vlády Daniel Levy říká, že americká podpora izraelské beztrestnosti destabilizuje celý region.





Izrael zabil více než 4 385 Palestinců, zničil celé čtvrti v Gaze a odpojil potraviny, vodu a elektřinu milionům lidí poté, co 7. října při útoku Hamásu zahynulo více než 1 400 Izraelců.



Prezident Biden chce Izraeli poskytnout další miliardy dolarů na pokračování vojenské kampaně, jeho administrativa odmítá výzvy k příměří, ale zprostředkovává pro Gazu malé množství potravinové pomoci.



Levy říká, že americká podpora izraelského válečného štvaní „vede do pekel“.



07:33 Nejméně 55 mrtvých při izraelských útocích v Gaze



Skupina Hamas uvádí, že při nočních náletech na pásmo Gazy bylo zabito nejméně 55 lidí.



Její tisková kancelář uvedla, že v několika hodinách poté, co mluvčí izraelské armády prohlásil, že nálety budou zesíleny, bylo zničeno více než 30 domů.



Zdravotnické zdroje sdělily tiskové agentuře Reuters, že při nočních náletech bylo zabito nejméně 50 Palestinců.



22. 10. 2023




19:03 Kanadský premiér vypískán po návštěvě mešity



Kanadský premiér Justin Trudeau čelí dalšímu trapasu, protože muslimští Kanaďané křičí „Hanba vám“ , když navštívil mešitu, aby vyjádřil solidaritu s Gazou.




Canadian Prime Minister Justin Trudeau – who has spent every day of the last two weeks defending the Israeli bombardment & siege of Gaza – getting a nice welcome at a Toronto mosque. pic.twitter.com/EDi9cUCL2a — Sana Saeed (@SanaSaeed) October 21, 2023
17:30 Syn vůdce Hamásu promluvil a popsal, co se ve skutečnosti děje




Syn vůdce Hamásu promluvil a popsal, co se ve skutečnosti děje

13:03 Egyptský mírový summit pravděpodobně nepomůže k deeskalaci konfliktu v Gaze



Na tomto summitu je mnoho lídrů a zatím jsme slyšeli hlavně arabské lídry, ale Izrael kontroluje vojenské akce na místě a tohoto setkání se neúčastní.



USA, jediná země, která by snad mohla Izrael omezit, nemá svého zástupce.



Takže to, co může tento summit udělat, pokud jde o zastavení bombardování a nastolení příměří, je velmi omezené.



12:40 Doktor: Izraelské síly používají neobvyklé zbraně, 100% úmrtnost obětí



Lékaři v Gaze apelovali na mezinárodní společenství, aby podniklo kroky k zastavení války.



Lékař z indonéské nemocnice v severní části pásma Gazy řekl pro Al-Džazíru, že zranění lidé, kteří jsou do zařízení přiváženi, čelí mnoha komplikacím, a dodal, že úmrtnost dosáhla 100 %.



Lékař uvedl, že izraelské síly používají podle jeho slov neobvyklé zbraně, a dodal, že je to poprvé, co vidí taková zranění a popáleniny čtvrtého stupně po celém těle.



12:30 Údajné záběry útoku Hútíů na americký torpédoborec u pobřeží Jemenu




Údajné záběry útoku Hútíů na americký torpédoborec u pobřeží Jemenu

11:50 Egypt se bouří kvůli Gaze: první protesty za posledních deset let



Protestující včera večer poprvé po deseti letech obsadili náměstí Tahrír a vyjádřili solidaritu s obyvateli Gazy. Egyptské úřady zadržely 43 demonstrantů.



Náměstí Tahrír je významné veřejné prostranství v centru Káhiry. Do popředí se dostalo během egyptské revoluce proti prezidentu Husnímu Mubarakovi v roce 2011, která byla klíčovým momentem arabského jara.



Když byla v důsledku protestů svržena vláda, stalo se náměstí Tahrír synonymem velkých politických změn.



Včera bylo poprvé od roku 2013, kdy protestující po arabském jaru znovu obsadili náměstí Tahrír.




Egypt Erupts for Gaza: Tahrir Square Protests First In a Decade Protesters reclaimed Tahrir Square for the first time in a decade last night, expressing solidarity with the people of Gaza. Egyptian authorities detained 43 demonstrators. Why Is This Major? Tahrir Square is a… pic.twitter.com/8Ic8I4bjSR — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 21, 2023
11:19 Izraelský politik: Rusko „draze zaplatí“ za podporu Gazy




Izraelský politik: Rusko „draze zaplatí“ za podporu Gazy

11:04 Okamžitě opusťte Jordánsko a Egypt, zní z Izraele



Ministerstvo zahraničních věcí doporučuje izraelským občanům, aby v návaznosti na zvýšení cestovního varování na nejvyšší, čtvrtý stupeň, okamžitě opustili Jordánsko a Egypt.



„Žádáme Izraelce, aby okamžitě opustili Jordánsko a Egypt a zdrželi se cest do Maroka“




BREAKING: The Ministry of Foreign Affairs recommends that Israeli citizens leave Jordan and Egypt immediately, following the raising of the travel warning to level 4, the highest. „We ask the Israelis to leave Jordan and Egypt immediately and refrain from traveling to… pic.twitter.com/BbnfgjKyQ1 — Mario Nawfal (@MarioNawfal) October 21, 2023
&


Nejčtenější za týden