Euroskeptici společně s eurohujery aneb ztrapníme se SPOLU
RSS

Euroskeptici společně s eurohujery aneb ztrapníme se SPOLU



JOSEF NOŽIČKA
Na společné kandidátce SPOLU se například ocitnou euroskeptik Alexandr Vondra s eurohujerem Luďkem Niedermayerem.

Byť se někteří členové výkonné rady ODS vyslovovali dlouhou dobu proti tomu, aby jejich strana šla do eurovoleb společně s TOP 09 a KDU-ČSL, nakonec se Petru Fialovi podařilo tyto „rebely“ přemluvit a v pátek předsedové všech tří koaličních stran na tiskové konferenci slavnostně oznámili, že jejich kandidáti půjdou i do evropských voleb, které se budou konat v červnu příštího roku, pod značkou SPOLU (viz odkaz  zde ).



Na společné kandidátce se tak například ocitnou současný místopředseda ODS a někdejší ministr obrany Alexandr Vondra spolu s europoslancem za TOP 09 a někdejším dlouholetým viceguvernérem ČNB Luďkem Niedermayerem. Přičemž zatímco první z nich je dlouhodobě znám svým střízlivým postojem k EU, druhého z nich lze naopak označit takřka za „eurohujera“, který srdnatě obhajuje téměř vše, o čem se v Bruselu rozhodne.
Jako konkrétní příklady bych uvedl třeba Vondrovo prohlášení poté, co Evropská komise vloni navrhla odebrat Maďarsku 7,5 miliardy eur kvůli údajné korupci a problematickému přidělování veřejných zakázek. Tehdy tento europoslanec za ODS na adresu EU mimo jiné prohlásil: „Evropská unie strká nos do věcí, kde nemá kompetence, kde jí do toho nic není a kde vlastně posílá na paškál Maďarsko za konzervativní politiku, kterou třeba provádí v sociální oblasti.“ (viz odkaz  zde ) Zatímco stávají poslanec za TOP 09 byl například jedním z mála politiků, který obhajoval nedávný výrok českého prezidenta Petra Pavla ohledně zrušení práva veta při hlasování v Evropské unii (viz odkaz  zde ). Luděk Niedermayer také patří k propagátorům rychlého nástupu elektromobility v zemích EU (viz například odkaz  zde ), což je diametrálně v rozporu s tím, jaký názor mají na tuto otázku politici z ODS.
Jak je tedy možné, že Alexandr Vondra a někteří další konzervativci z ODS nakonec kývli na to, že půjdou do voleb do Evropského parlamentu společně s „progresivními“ politiky typu Luďka Niedermayera, Michaely Šojdrové a některých dalších? Na zmiňované tiskové konferenci to Vondra paradoxně zdůvodnil slovy o tom, že nechce, aby „v europarlamentu dominovala zeleně-levicová většina“. Někteří pak mluví o tom, že je důležité i v evropských volbách postupovat jednotně proti extremistickým stranám.
Takové argumenty mi ovšem přijdou úsměvné s ohledem na to, že v Evropském parlamentu usedá v současné době přes 700 poslanců a z České republiky je jich tam pouhých 21. A i kdyby čistě náhodou získala ve volbách koalice SPOLU všech 21 mandátů (což se reálně nestane), tak při takovém počtu mohou těžko významně promluvit do toho, co se v Bruselu či ve Štrasburku bude projednávat.
Jako hlavní důvod toho, proč se nakonec euroskeptická či eurostřízlivá ODS rozhodla jít i do evropských voleb společně s TOP 09 a KDU-ČSL, se tak nabízí to, že předseda ODS a premiér Petr Fiala se obává, aby se některá menší strana v případě volebního neúspěchu nenaštvala a nenarušila tak jednotu dosavadní „antibabišovské koalice“ v českém parlamentu. Otázkou samozřejmě je, co tomuto ústupku řekne část zbylých konzervativních voličů ODS…


nozicka

The post Euroskeptici společně s eurohujery aneb ztrapníme se SPOLU first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden