Francouzské parlamentní volby zaznamenaly historický neúspěch Macrona
RSS

Francouzské parlamentní volby zaznamenaly historický neúspěch Macrona

Macronovo uskupení sice včera volby vyhrálo, nicméně nestalo se to, co očekával nejen on, ale i všechny průzkumy – a co se povedlo v minulých volbách – Macronovo uskupení již nemá absolutní většinu.
V grafu na titulku vidíte sice větší počet stran, ale ve Francii šla (podobně jako u nás v případě pětikolky) do voleb celá uskupení – jedno kolem ultralevičáka, proislámského Mélenchona – NUPES (to jsou strany, které jsou červeně, růžově a zeleně nalevo), další strany – liberálové levého středu – kolem Macrona – ENSEMBLE, kteří volby vyhráli (ale ne s většinou) jsou uprostřed oranžově a dále už jsou samostatné strany. Modře je pravice – LR – republikáni a RN – Národní sdružení Marine le Pen. Šedě jsou vlevo všechny ostatní strany.
Marine le Pen a její straně RN se povedl historicky nejlepší výsledek, i když má nesrovnatelně méně poslanců než ostatní (na druhou stranu její partaj šla sama za sebe a ne ve slepenci). Zatímco v minulosti měla RN vždy jen několik málo poslanců, tentokrát jich bude mít 90 (víc má jako samostatná strana jen Macronova Renaissance).
Národní shromáždění má 577 křesel.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden