Tchaj-wan se chlubí „schopností zaútočit na Peking“  pomocí nadzvukových řízených střel
RSS

Tchaj-wan se chlubí „schopností zaútočit na Peking“  pomocí nadzvukových řízených střel

Představitelé Tchaj-wanu se nyní chlubí tím, že vlastní moderní řízenou střelu, která je schopna zasáhnout místa na čínské pevnině a která by mohla být odpálena jako protiúder v případě čínské vojenské invaze na ostrov. (Foto: Flickr)







You Si Kun, předseda tchajwanského zákonodárného shromáždění, nedávno v rozhovoru pro média uvedl, že tchajwanská armáda by se v případě přímého ohrožení invazí neostýchala použít nadzvukové řízené střely Yun Feng. „Střely Yung Fend již mohou zasáhnout Peking a Tchaj-wan má schopnost na Peking zaútočit,“ řekl You, jak citoval Liberty Times Net a dále popsal Fox News. Nadzvukové střely jsou schopny letět rychleji než Mach 1.



Vrcholný představitel se odvolal na příklad rychlé, „překvapivé“ invaze Ruska na Ukrajinu – což naznačuje, že vojenská připravenost i základní geografické podmínky by postup čínské PLA hluboko na ostrov zastavily.



„K útoku na Tchaj-wan musí [čínská strana Společenství] překročit Tchajwanskou úžinu, což se liší od ruského útoku na Ukrajinu,“ řekl You. „Pokud se chcete vylodit, budete bojovat na předmostí. Pokud bude vylodění úspěšné, musí být všichni na Tchaj-wanu odhodláni zemřít stejně jako na Ukrajině. Vyjděte ven a nikdy nedovolte, aby Čína Tchaj-wan pohltila,“ řekl jste.



„Tchaj-wan nenapadne Čínu, ale Čína by měla před zahájením invaze vzít v úvahu schopnost Tchaj-wanu napadnout Peking,“ varoval již dříve.



Nejnovější varianta Yun Feng má údajně dolet přes 1 200 mil, jak podrobně uvádí zdroj obranné analýzy 1945:



…nadzvukové řízené střely středního doletu Yun Feng (Cloud Peak), která by podle předsedy parlamentu podporujícího nezávislost You Si-kun mohla zasáhnout Peking….. Yun Feng je zbraň domácí výroby, která díky svému náporovému motoru dokáže urazit rychlost 3 400 metrů za sekundu. Její dolet je v závislosti na variantě až 1 242 mil. Bojová hlavice má hmotnost asi 500 kilogramů vysoce tříštivého pancéřového materiálu.



Aby však Tchaj-wan skutečně otupil početně výrazně převyšující čínské síly (a s mnohem větším zbrojním arzenálem), potřeboval by pravděpodobně tisíce takových řízených střel:



Tchaj-wan zahájil vývoj křižující střely v roce 1996 prostřednictvím Národního vědeckého a technologického institutu Chung-šan. Do služby byla uvedena v roce 2014. Do roku 2019 existovalo 20 raket Yun Feng a 10 mobilních odpalovacích zařízení. Ačkoli Yun Feng poskytuje Tchaj-wanu důležitou schopnost, pravděpodobně nedokáže vyrobit dostatek těchto střel, aby změnil vojenskou rovnováhu v Tchajwanském průlivu. Tchaj-wan by potřeboval stovky, ne-li tisíce střel s plochou dráhou letu. Je však zajímavé, že tchajwanští političtí představitelé se nevyhýbají jestřábí rétorice.



Zdroj: CSIS, Centrum pro strategická a mezinárodní studia



Tchajwanské ministerstvo obrany v posledních letech vyčlenilo více prostředků na posílení schopností raket Yung Feng zasáhnout hlouběji v Číně, píše The War Zone. Její novější varianta má údajně prodloužený dolet na 1 200 mil, což znamená, že by teoreticky mohla úspěšně zasáhnout Peking, který je od Tchaj-wanu vzdálen zhruba 1 150 mil.



Washington mezitím plánuje další prodeje zbraní Tchaj-wanu, které by však měly být zaměřeny na odražení případného obojživelného útoku PLA.



Nedávná zpráva v deníku Nikkei zdůraznila, že USA dávají přednost „asymetrickým schopnostem“ – neboli, jak zpráva popisuje, „těm, které jsou agilní, levné a účinné při řešení čínských obojživelných operací“. Konkrétně se jedná o protilodní střely a systémy protivzdušné obrany, jakož i systémy pro shromažďování zpravodajských informací potřebných k identifikaci pohybu nepřítele a k zahájení včasného varování“.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Tchaj-wan se chlubí „schopností zaútočit na Peking“  pomocí nadzvukových řízených střel se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden