Zrušte těžbu, obnovte těžbu aneb promyšlená vládní ropná politika
RSS

Zrušte těžbu, obnovte těžbu aneb promyšlená vládní ropná politika

Ceny benzínu a energií nejen v USA stoupají. Prezident Biden z toho viní ruského prezidenta a vysoké marže ropných společnosti. Minulý týden napsal dopis šéfům ropných společností, ve kterých je žádá o navýšení produkce. Chronologický výčet událostí, které jeho dopisu předcházely.



Americká vláda, stejně jako většina evropských vlád, vyhlásila před dvěma lety válku fosilním palivům. Po dramatickém zvýšení jejich cen vyzývá nově ropné společnosti, aby zvýšily těžbu. Níže stručný přehled některých opatření, které americká vláda za poslední dva roky přijala. Kompletní zdrojová informace na konci článku.
(1) Leden – listopad 2020
Během volební kampaně zopakoval několikrát kandidát na prezidenta J. Biden, že hodlá ukončit éru fosilních paliv. Na shromáždění v New Hampshire prohlásil: „Chci, abyste se mi podívali do očí. Ručím za to. Skončíme s fosilními palivy.“
(2) Leden 2021
Ihned po svém zvolení vydal prezident Biden exekutivní příkaz, kterým zrušil výstavbu ropovodu Keystone, který měl přivádět ropu z Kanady do rafinerií v Illinois a Texasu.
Dále oznámil, že pozastavuje na dva měsíce vydávání licencí na těžbu ropy na federální půdě.
(3) Srpen 2021
Bidenova administrativa oznámila, že ukončuje financování mezinárodních ropných a uhelných projektů prostřednictvím mezinárodních organizací jako je Světová banka. USA jsou největšími akcionáři mezinárodních institucí a jakékoli jejich rozhodnutí má velký vliv na jejich fungování.
(4) Listopad 2021
Agentura Bloomberg uvedla, že se náklady na financování „fosilních“ projektů dramaticky zvýšily. Před deseti lety byly finanční náklady na projekty financující obnovitelné zdroje zhruba stejné jako na projekty na využití fosilních paliv. Dnes už to neplatí. „Pro ropné společnosti je stále těžší zajistit financování z důvodu ESG pravidel a tlaku bank na omezení financování fosilních paliv.“ Náklady na financování projektů na obnovitelné zdroje jsou dnes zhruba čtyřikrát nižší než na ostatní energetické projekty.
(5) Leden 2022
Podle Wall Street Journal a New York Times byla řada starších ropných rafinerií v průběhu posledních dvou let zavřena, neboť investice do zpracování ropy nedávala ve světle deklarované vládní politiky žádný smysl. USA tak ztratily od roku 2019 téměř 6% kapacit pro zpracování ropy.
Těžba ropy klesla v USA od roku 2019 zhruba o 8%. Dvojciferné nárůsty objemu vytěžené ropy a plynu, které Amerika zažila v předchozích letech a které z USA udělaly energeticky nezávislou zemi, jsou minulostí.
(6) Duben 2022
Administrativa prezidenta Bidena zaslala dopis ropných společnostem, ve kterém píše, že matematická chyba způsobila zpoždění ve vydávání licencí na těžbu ropy v Mexickém zálivu. Podle dopisu obsahovaly modely, které měly určit vliv těžby na podmořský život, chybu ve výpočtu, která nadhodnocovala dopad těžby a kvůli které se zastavilo vydávání licencí.
(7) Květen 2022
Americké ministerstvo zrušilo již vydané licence na těžbu ropy na Aljašce a v Mexickém zálivu.
(8) Červen 2022
Na počátku měsíce dosáhly průměrné ceny benzínu u amerických čerpacích stanic dvojnásobku v porovnání se dnem, kdy J. Biden nastoupil do úřadu.
(9) 13. června 2022
Generální ředitel společnosti Chevron poskytl rozhovor televizi Bloomberg ve které uvedl: „Když jsem začínal, bylo v USA 250 rafinerií ropy. Nyní je to polovina. Myslím si, že v USA už nikdy nebude žádná rafinerie postavena. Postavit rafinerii je investice v řádu miliard dolarů a návratnost je v desítkách let. V situaci, kdy vláda říká, že ropné produkty nechce, je to pro firmu těžké.“
Prezident Biden píše dopis řediteli společnosti ExxonMobil, ve kterém jej upozorňuje na vysoké ceny pohonných hmot v USA, které jsou podle něj způsobeny válkou na Ukrajině, ale také nepřiměřeně vysokou marží ropných společností.
Dále k cenám benzínu uvádí, že „jejich drtivý dopad na rodiny si zasluhuje naši okamžitou pozornost a že ropné společnosti musí začít okamžitě spolupracovat s mojí vládou.“ Též požaduje vysvětlení, proč klesla kapacita rafinerií v USA a návrh konkrétních opatření, protože „nedostatek kapacit rafinerií otupuje dopad historických opatření, které moje administrativa přijala“.
(10) 15. června 2022
Ředitel společnosti ExxonMobil reaguje na dopis prezidenta Bidena a uvádí, že ExxonMobil i za cenu dalšího zadlužení masivně investoval do nových kapacit během propadu poptávky v době pandemie, která ji přinesla ztrátu ve výši 20 miliard dolarů. Dlouhodobé investice by podle něj „podpořila jasná a konzistentní vládní politika domácí těžby.“
Pozn. autora: Ondřej Sekora napsal výbornou satirickou knihu pro děti s názvem „Kronika města Kocourkova“, ve kterých popisuje neuvěřitelné příběhy občanů města, kteří dokáží „i ty nejobyčejnější věci směšně zašmodrchat“. Současná energetická politika Západu by mohla být její další kapitolou.




G. Sitař
The post Zrušte těžbu, obnovte těžbu aneb promyšlená vládní ropná politika first appeared on .


Nejčtenější za týden