Bundeswehr posílá vojáky na Kypr, v místě jsou i další armády NATO (video)
RSS

Bundeswehr posílá vojáky na Kypr, v místě jsou i další armády NATO (video)


V posledních týdnech se na Kypru odehrávají nebývalé manévry, na jižní – neokupovanou – část tohoto ostrova míří vojáci zemí NATO, což má samozřejmě souvislost se stávajícím konfliktem na Blízkém východě.
Nejprve si shrňme, co se vlastně nyní děje na ostrově, který je v rámci území EU i NATO (nepočítáme-li Turecko) nejblíž ke stávajícímu blízkovýchodnímu konfliktu.
Němci nyní oficiálně oznamují, že na Kypr  vysílají vojáky Bundeswehru:
Ministr obrany Boris Pistorius (SPD) vyslal stovky vojáků Bundeswehru na Blízký východ. „Přijímáme opatření, aby v případě eskalace mohli být ti, kteří musí rychle odejít, evakuováni,“ řekl ve středu sociální demokrat.
Na pozadí tohoto opatření je zintenzivnění bojů v Izraeli a v pásmu Gazy. Konkrétně budou vojáci umístěni na Kypru.

Um die Einsatzbereitschaft der #BundeswehrimEinsatz für eine eventuelle Evakuierungsoperation aufrechtzuerhalten, finden regelmäßig Flüge mit A400M-Transportflugzeugen der @Team_Luftwaffe statt. pic.twitter.com/OPP5se7hPH
— Bundeswehr im Einsatz (@Bw_Einsatz) October 27, 2023


Ministr neřekl, zda byla speciální jednotka GSG 9 vyslána na záchranu rukojmích v regionu. „Z důvodů provozní bezpečnosti nemohu říci více.“
Tolik zpráva z Německa, které otevřeně oznamuje vyslání speciálních jednotek na Kypr.
Jenže to není vše. Čtenář, který žije na Kypru, mi už minulý týden zaslal informace o tom, že se na ostrově objevují i kanadští nebo američtí vojáci, kteří tam nikdy dříve nebyli.
Nějaké síly NATO (ale ne z USA) už údajně na Kypru dávno jsou. K dlouhodobě působícím však přibývají další.
Britská vojenská základna Akrotiri čítá cca 5 tisíc bojeschopných – včetně vedení, základna Dheghelia asi 3 tisíce a nakonec Agios Nikolaos (kontrola vzdušného prostoru) se pohybuje v desítkách.
Německá armáda (Bundeswehr) má námořní základnu v Novém přístavu v Lemesolu, kde je od roku 2010 jednotka čítající nižší stovky osob.
Podle informací se mimo několika set Američanů před pár dny na ostrově objevilo asi 500 Kanaďanů.
Zdá se tedy, že se na Kypru něco připravuje, přičemž my můžeme jen spekulovat, oč se má jednat.
V Německu se spekuluje o tom, že má dojít k osvobozování několika set rukojmích, mezi nimiž je i dost cizinců (mnohdy se dvojím občanstvím), ale to se mi vzhledem k obtížné možnosti zjistit, kde se aktuálně nachází, nezdá – alespoň prozatím –  příliš pravděpodobné.
Objevují se také samozřejmě i spekulace o nasazení vojáků přímo do pozemních bojů, což by samozřejmě byla další celkem reálná možnost.
Nicméně neudivilo by mne ani to, kdyby byl nakonec Kypr využit namísto původně plánovaného Egypta jako základna pro přemístění Palestinců do Evropy, ale také Kanady či USA.
Vzpomeňte si, že také z Afghánistánu byli takzvaní „tlumočníci“ převáženi vojenskými letadly. Egypt zásadně odmítá otevřít hranice, takže tato možnost zde samozřejmě je.
Přeprava Palestinců by případně mohla být realizována i po moři – a dále pak letecky, včetně civilních letadel.
Pravděpodobná je samozřejmě i kombinace všech výše uvedených možností, tedy může jít jak o zapojení do bojů, tak i do stěhování Palestinců do západních zemí.
Manévry na Kypru ukazují, že se skutečně něco chystá, ovšem mlčení oficiálních míst o důvodu vysílání vojáků do blízkosti aktuálně velmi sledovaného konfliktu, nám zatím ponechá místo pouze pro spekulace…
 
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 5 Průměrně: 5 ]







Článek Bundeswehr posílá vojáky na Kypr, v místě jsou i další armády NATO (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden