Politickou kulturu si představuji trochu jinak než to, co předvádí hnutí STAN
RSS

Politickou kulturu si představuji trochu jinak než to, co předvádí hnutí STAN

JOSEF NOŽIČKA
Byť je pravdou, že pan Gazdík dosud není z ničeho obviněn, u jakéhokoliv vládního politika mi přijde jako nepřijatelné, když například s kontroverzní osobou typu pana Redla komunikuje přes zašifrovaný telefon.


Jak už asi všichni zaregistrovali, ministr školství Petr Gazdík oznámil , že na svůj vládní post rezignuje k 30. červnu. Kvůli zapletení do kauzy kolem pražského dopravního podniku, v níž hrál první housle jiný politik tohoto hnutí Petr Hlubuček, končí Gazdík i jako místopředseda STAN.
Politici z jiných stran, ať už vládních či opozičních, krok ministra školství vítají, stejně tak je tomu u politických komentátorů i u většiny internetových diskutérů. Určitý rozdíl je ovšem ve způsobu interpretace Gazdíkova rozhodnutí, kdy někteří ho označují jako vynucené a prakticky nevyhnutelné, jiní naopak jako projev zlepšené politické kultury v podání současné vládní koalice.
K těm druhým patří například i bloger Tomáš Vodvářka, který v dnešním  článku  na iDNES hned v jeho úvodu zdůrazňuje, že se pan Gazdík rozhodl rezignovat jen kvůli „nevhodnosti jednoho z kontaktů s jedincem, který je zatím jen stíhaný.“ Pan Vodvářka ve svém textu následně uvádí, že jméno ministra školství se kdesi ve spisu objevilo, avšak nikoliv v souvislosti s trestnou činností. Tato slova ovšem považuji za minimálně sporná…
Pan Gazdík skutečně není obviněn z toho, že by něco ukradl, nezákonně se obohatil na svůj účet, případně někoho uplatil apod. Ovšem už když jsem si v pátek v Deníku N přečetl  reportáž  o jeho stycích s kontroverzním zlínským podnikatelem Michalem Redlem, tak jsem si říkal, že tohle bude ministr školství a někdejší první muž STAN ustávat dosti těžko. Považuji totiž za mírně řečeno nestandardní, když politik na tak vlivných postech udržuje styky s člověkem, který měl v minulosti úzké vazby na Radovana Krejčíře a obvinění z trestného činu unikl jen díky zdravotnímu posudku, dle kterého měl vážnou duševní chorobu. Člověk opravdu nemůže jinak než kroutit hlavou nad tím, že s někým takovým udržoval řadu let úzké vazby jak zmiňovaný Petr Gazdík, tak i jiný ještě donedávna vlivný politik STAN, europoslanec Stanislav Polčák.
A byť je pravdou, že pan Gazdík dosud není z ničeho obviněn, u jakéhokoliv vládního politika mi přijde jako nepřijatelné, když s kontroverzní osobou typu pana Redla komunikuje přes zašifrovaný telefon, schází se s ním v „zabezpečené kanceláři“ a navíc popírá, že s ním v minulosti trávil zimní dovolenou . To je totiž něco, co by v první řadě nemělo patřit k politické kultuře v žádné civilizované zemi.
Jak už jsem popsal ve svém  minulém blogu , kauz, které se za posledního půl roku objevily ve spojení s hnutím STAN, již bylo více než dost. A byť je pravdou, že ve všech případech jejich aktéři v důsledku mediálního tlaku nakonec vyvodili politickou zodpovědnost, což je určitý pozitivní posun oproti minulým vládním garniturám, jádro problému já stále vidím především v tom, že se tyto kauzy vůbec staly. Navíc u politického subjektu, od kterého si ještě před půl rokem mnozí slibovali pozitivní změnu k lepšímu…

Josef Nožička
The post Politickou kulturu si představuji trochu jinak než to, co předvádí hnutí STAN first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden