Nedokončená největší výletní loď na světě bude nejspíše sešrotována
RSS

Nedokončená největší výletní loď na světě bude nejspíše sešrotována

Těžce zasažený průmysl výletních lodí se ještě nevzpamatoval, protože zásoby mnoha výletních lodí klesly na nejnižší úroveň od počátku pandemie. (Foto: Flickr / ilustrační)







Jedním ze signálů, že se odvětví stále nachází v hlubokém chaosu, je potenciální sešrotování nedokončené výletní lodi, která má být největší na světě.



Podle německého časopisu An Bord je loď Global Dream II s kapacitou 9 000 cestujících hotová asi z 80 %. Její stavitel MV Werften podal v lednu 2022 návrh na konkurz a konkurzní správci nemohou najít kupce.



Christoph Morgen, insolvenční správce ze společnosti Brinkmann & Partner, uvedl, že probíhají pokusy o prodej částí plavidla, včetně motorů a pohonných systémů. Výletní loď se nachází v loděnici na německém pobřeží Baltského moře.



O koupi výletní lodi projevilo zájem více zájemců. Loď je plovoucí a může být odtažena na jiné místo. Původně byla určena pro provoz v Asii. Protože se ale žádný vážný zájemce nepřihlásil, mohla by být loď o délce 1 122 stop zlikvidována a sešrotována.



„Pokud se v příštích týdnech nenajde žádný kupec se seriózní nabídkou, bude muset insolvenční správce rozhodnout o prodeji v nabídkovém řízení. Pak mohou své nabídky předložit i makléři lodí s kontakty na vrakoviště. Hodnota lodi ve šrotu se zvýšila v důsledku nárůstu cen šrotu,“ uvedl An Bord.



Stavba lodi začala na začátku roku 2018 a měla být dokončena v první polovině roku 2021. Kvůli virové pandemii se poptávka po výletních lodích zhroutila a od té doby se toto odvětví potýká s problémy.



Morgen uvedl, že výletní loď bude muset být do konce roku z německé loděnice přemístěna, protože obchodní zóna byla prodána námořní jednotce společnosti Thyssenkrupp, která v roce 2024 začne stavět ponorky, korvety a fregaty.



Možná je nedokončená a nechtěná výletní loď pro 9 000 cestujících zlověstným znamením toho, kam průmysl směřuje…



Zdá se, že ekonomika provozu nejmohutnější výletní lodi není na místě, protože světovou ekonomiku svírá stagflace a v některých zemích stále řádí COVID.



Zdroj: anbord.de
Článek Nedokončená největší výletní loď na světě bude nejspíše sešrotována se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden