Na rovinu s profesorem – 1. díl nového pořadu – host prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.
RSS

Na rovinu s profesorem – 1. díl nového pořadu – host prof. MUDr. Jiří Beran, CSc.

pořad redakce nf svědomí národa

Profesor Jaroslav Turánek hovoří s epidemiologem prof. MUDr. Jiřím Beranem, CSc.
Profesor Jaroslav Turánek si coby moderátor našeho nového pořadu Na rovinu s profesorem pozval jako svého prvního hosta předního českého epidemiologa prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc. Společně debatují o infekčních chorobách a jejich dopadu na lidstvo, na společnost. Vzpomínají na skvělou tradici české imunologie, epidemiologie a vakcinologie. Tato tradice byla před třiceti lety přerušena, což vedlo mimo jiné ke stavu, kdy v naší zemi řídí epidemie lidé bez potřebné erudice v oboru. Kdy se u nás nevyvíjí vakcíny a jsme závislí na tom, „co nám kdo dodá“. Oba profesoři neprobírají pouze stav vědy a medicíny, ale i stav společnosti obecně, kdy nás vývoj posledních dvou let dovedl k otevřené cenzuře oponentních názorů, dehonestaci, rozdělování společnosti.


Profesor Žaloudík se celý život věnuje na špičkové úrovni medicíně a posledních 12 let strávil coby senátor ve vrcholové politice. Za důležitou kvalitu v politice považuje nadhled. „Myslel jsem si, že je to jeden parlament, ale Senát a Poslanecká sněmovna, to je opravdu odlišné prostředí. Přisuzoval bych to i tomu, že v Senátu jsou pánové starší, takže je tam nižší hladina mužských pohlavních hormonů a je tam klidnější prostředí než ve Sněmovně,“ říká s tím, že ač se Senát v posledním roce několikrát zachoval jako pojistka demokracie, při pohledu zevnitř to až tak růžové není. Například jeho snaha uspořádat na půdě Senátu odbornou diskuzi o tom, co se bude na lékařských fakultách učit o viru SARS-CoV-2, skončila po pěti pokusech fiaskem.
Nejhorší je pokrytectví
V rozhovoru jsme se dotkli i etických a medicínských témat, jako je v posledních dvou letech těžce zkoušená zásada „Především neškodit“, která je součástí lékařského slibu. „Škodit můžete přehnanou akcí i nicneděláním. Nejhorší je pokrytectví. Když si neříkáme věci na rovinu. My de facto nevíme, jak fungují mRNA vakcíny, protože je to na scéně nové. A je to plošně aplikováno. Já se pořád nemohu domoci toho, abychom vakcíny sekvenovali. My nechceme vědět pravdu o tom, nakolik je ta RNA stabilní a nakolik variabilní. Jak je to stabilní, když to aplikujete někde v nákupním středisku. Jak je to variabilní mezi jednotlivými šaržemi. Vadí mi, že kolegové nejdou po faktech, že se baví emotivně v duchu ´Jseš antivaxer´,“ vysvětluje Jan Žaloudík.
Kdo je prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc.
Jan Žaloudík je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Brně. Od roku 1979 pracuje jako chirurg a onkolog v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. Začínal jako sekundární lékař a v průběhu let působil v mnoha pozicích, včetně pozice ředitele ústavu. V letech 1999 – 2002 působil jako proděkan pro vědu a výzkum a poté 2003 – 2010 po dvě funkční období jako děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Je autorem více než 200 odborných prací a spoluautorem několika odborných monografií a učebních textů. V roce 2010 byl zvolen do Senátu v obvodu č. 55 Brno-město jako nestraník na kandidátce ČSSD. Aktuálně dokončuje druhé šestileté funkční období a znovu kandidovat nebude. Neznamená to pro něj definitivní konec v politice, protože zastává také funkci zastupitele Jihomoravského kraje.  



#gap-432193133 {
padding-top: 30px;
}








#image_1985123221 {
width: 100%;
}






#gap-1003861103 {
padding-top: 30px;
}



Informace o sdílení tohoto videa :
Nadační fond Svědomí národa dává k dispozici link ke stažení a sdílení tohoto videa všem drobným uživatelům pro jejich potřebu na jejich osobních profilech, shlédnutí videa a informací v něm a jeho šíření na sociálních sítích, vždy za předpokladu, že video nebude kráceno a upravováno a vždy u něj bude uveden hyperlink odkazu na naše stránky . V každém takovém příspěvku musí uživatel uvést Nadační fond Svědomí národa jako autora videa. Nadační fond NEDÁVÁ SOUHLAS s REUPLOADEM na jiné kanály a sociální platformy než osobní, obzvláště pak na ty, které duplikují naši službu informovat veřejnost, a provozovatelům uploadovacích služeb. V takovémto případě je možné pouze sdílení na stránkách formou vložení odkazu na naši sociální síť nebo kanál (formou embedování), či hyperlinku na tuto naši stránku s rozhovorem.
Link ke stažení videa naleznete zde:
Link ke stažení z úložiště
Alternativní platformy kde je video dostupné v případě výpadku:
Odkaz na video na Odysee



Článek Na rovinu s profesorem – 1. díl nového pořadu – host prof. MUDr. Jiří Beran, CSc. se nejdříve objevil na Svědomí národa .


Nejčtenější za týden