Izraelské tanky obklíčily nemocnice v Gaze. OSN vyhlásila peklo na zemi
RSS

Izraelské tanky obklíčily nemocnice v Gaze. OSN vyhlásila peklo na zemi


Poté, co se ve středu a ve čtvrtek objevily zprávy, že se izraelské tanky přiblížily k centru Gazy, palestinští představitelé uvedli, že se tanky přiblížily ke klíčovým nemocnicím, kde se ukrývají tisíce Palestinců a kde se léčí zranění pacienti, a obklíčily je.









V pátek uvedli, že nálety zasáhly největší nemocnici v pásmu Al Šifa, přičemž nejméně jednoho člověka zabily a několik dalších zranily.



Podle očitých svědků citovaných agenturou Reuters byly za úsvitu údajně zasaženy i další nemocnice, včetně úderů na areál indonéské nemocnice a nemocnice pro léčbu rakoviny Rantissi.




HUGE ISRAELI BOMBINGS near Gaza’s Indonesian hospital. pic.twitter.com/QaeZRxxaSu — Jackson Hinkle (@jacksonhinklle) November 10, 2023

Netanjahu odmítl Bidenovu žádost o třídenní pauzu ve válce v Gaze

V areálech nemocnic jsou vidět rozlehlé stanové tábory vnitřně vysídlených osob, Izrael však tvrdí, že Hamás má pod nimi „teroristické tunely“ , a dále, že skupina má v nemocnici Rantissi operační základnu.



Civilisté mávající bílými vlajkami se ocitli v pasti a přinejmenším v jednom případě se při pokusu o útěk dostali pod palbu. Gazské úřady tvrdí, že na ně střílí izraelská armáda, zatímco Izrael tvrdí, že Hamás střílí na své vlastní lidi, aby je udržel jako „lidské štíty“.



V blízkosti těchto nemocnic byly pozorovány tanky Izraelských obranných sil (IDF) a objevily se i nepotvrzené videozáznamy, podle nichž byli civilisté, kteří se zde ukrývali, zasaženi buď odstřelovači IDF, dělostřelectvem, nebo případně údery bezpilotních letounů.



Izraelská armáda nařídila okamžitou evakuaci těchto nemocnic, ale lidé se údajně nehýbali, protože se obávali, že jakýkoli pokus o odchod bude ještě nebezpečnější.







Bílý dům ve čtvrtek oznámil, že Izrael souhlasil se zavedením každodenních čtyřhodinových přestávek v bojích, aby usnadnil humanitární koridor pro útěk civilistů na jih, ale není jasné, jak se to projeví v situacích bezvládí, kdy jsou civilní enklávy obklíčeny tanky.



Al-Džazíra, která má na místě zpravodaje, uvádí, že tanky jsou od některých dotčených nemocnic vzdáleny pouhé stovky metrů: „Pomocí tanků a obrněných vozidel uzavřeli zhruba stometrový perimetr kolem těchto nemocnic, kde se stále ukrývají tisíce zraněných a vysídlených lidí,“ uvádí páteční zpráva.




The moment the Al Shifa Hospital courtyard was struck last night as displaced civilians slept. Body parts blown off. You can hear the pain in the screams. At least 2 other hospitals were bombed in the same night. There are no words to describe this level of barbarity. None. pic.twitter.com/87wacC1MvX — Hamza (@Hamza_a96) November 10, 2023
„Lidé z nemocnic al-Rantísí a Násir posílali žádosti, aby jim bylo umožněno uprchnout,“ píše Al-Džazíra.




Izrael chce po válce kontrolovat Gazu. Popírá to Blinkena?

Situace je pro civilisty stále nebezpečnější, protože padají bomby. Ministerstvo zdravotnictví Gazy tvrdí, že izraelské letouny od čtvrteční noci pětkrát zasáhly budovy nemocnice al-Šifa. To poslalo část civilistů na odchod do potenciálně bezpečnějších oblastí.



„ Ostřelovaly porodnici a budovu ambulancí. Při ranním útoku byl zabit jeden Palestinec a několik jich bylo zraněno,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.




Heavy and back to back Israeli air strikes bombed the vicinity of Al-Awda hospital. This is what they refer to as a fire belt. No place is safe in Gaza. Video by Feras Al-Ajrami pic.twitter.com/6usNA1eWCO — MoTaz (@azaizamotaz9) November 10, 2023
Ministerstvo v reakci na příkaz IDF k evakuaci uvedlo: „Mluvíme o 45 kojencích v inkubátorech, 52 dětech na jednotkách intenzivní péče, stovkách zraněných a pacientů a desítkách tisíc vysídlených osob.“ Zprávy o obětech jsou rozporuplné, neboť na obvodu nemocnice Šífa se objevily přestřelky a zprávy o tom, že zde operují speciální jednotky IDF:




Blinken požádal Izrael, aby na Gazu použil menší bomby

Podle agentury AFP však vládní prohlášení tvrdilo, že při dnešním izraelském úderu na areál Al-Šifa bylo „třináct mučedníků a desítky zraněných“, a ředitel nemocnice Mohammad Abu Salmiya tvrdil, že „izraelské tanky střílely na nemocnici Al-Šifa“.



Izrael tvrdí, že v sousedství nemocnice Šifa se nachází vojenská čtvrť Hamásu, a označil tuto oblast za „srdce “ zpravodajských a operačních aktivit Hamásu.



OSN a humanitární organizace mezitím měly nové problémy dostat nákladní automobily do pásma a na potřebná místa uprostřed „pekla na zemi“ – jak to popsal Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA).



Níže: Palestinské zdroje uvádějí, že civilisté mávající bílými vlajkami, kteří se snažili opustit areál nemocnice, byli ostřelováni IDF, zatímco izraelské zdroje tvrdí, že Hamás střílí, aby jim zabránil v odchodu:




Israeli army fired on displaced families and medical teams who tried to leave Al-Nasr Hospital in Gaza, which has been besieged since dawn by the occupation pic.twitter.com/XKGphbtOMl — War Monitor (@WarMonitors) November 10, 2023

Jak Izrael poprvé sestřelil balistickou raketu ve vesmíru

„V současné době nemůžeme jet na sever, což je samozřejmě velmi frustrující, protože víme, že na severu zůstává několik set tisíc lidí,“ řekl mluvčí OCHA Jens Laerke.



„Pokud dnes existuje na Zemi peklo, jmenuje se severní Gaza,“ dodal. „Je to život ve strachu ve dne a v temnotě v noci a co v takové situaci říkáte svým dětem, je to téměř nepředstavitelné – že oheň, který vidí na obloze, je chce zabít?“ dodal.



Objevily se zprávy, že vrcholní představitelé USA a Izraele jsou v Dauhá a hledají možné dohody o rukojmích prostřednictvím katarské vlády. Izraelský prezident Isaac Herzog však uvedl, že „v současné době není na stole žádný skutečný návrh“ , píše NBC News.



Hamás pokračuje ve zveřejňování vysoce kvalitních záběrů z bojů zblízka, na nichž jsou vidět poškozené tanky IDF:




Írán vzkazuje USA: Příměří v Gaze, nebo budete tvrdě zasaženi


V. impressive footage, clearly the al Yassin/PG-7VR (Sometimes called the al Yassin 105) functions well- but apparently not enough to pen IDF armour reliably. Some of these maybe mission kills? But seems heavier AT capability needed even at close range. pic.twitter.com/M8nkuYI8Bn — Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ (@CalibreObscura) November 8, 2023
„Ze strany Hamásu v této otázce neexistuje žádný reálný návrh. Zatímco existuje mnoho, mnoho lidí, kteří jsou třetími stranami, kteří posílají optimistické zprávy do zpravodajských služeb, já říkám na rovinu: Podle mých poznatků doposud neexistují žádné skutečně podstatné informace, které by ukazovaly na to, že je na stole nějaká reálná nabídka jakéhokoli postupu,“ vysvětlil Herzog.



Od pátku izraelská armáda oznámila, že oficiální počet mrtvých vojáků vzrostl na 37. Někteří analytici se domnívají, že toto číslo je ve skutečnosti mnohem vyšší, vzhledem k mimořádně obtížné povaze těsných městských bojů a partyzánské taktice Hamásu a využívání rozsáhlých tunelů k přepadovým operacím.



Apokalyptické scény z Gazy, jako je ta následující, jsou nyní na denním pořádku…




Obama popsal, jak vidí konflikt Hamásu a Izraele

V tuto chvíli je v Gaze asi 11 000 mrtvých, většinou civilistů, což přimělo generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, aby tento týden na konferenci prohlásil, že v izraelské operaci je něco „zjevně špatně“. „Dochází k porušování pravidel ze strany Hamásu, když má lidské štíty. Ale když se podíváme na počet civilistů, kteří byli zabiti při vojenských operacích, je něco jednoznačně špatně,“ řekl.




This must be a scene from an apocalyptic film. pic.twitter.com/P9D8jRJv4n — Mario Nawfal (@MarioNawfal) November 10, 2023
Zdroj: reuters.com
Článek Izraelské tanky obklíčily nemocnice v Gaze. OSN vyhlásila peklo na zemi se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden