Erdogan tvrdí, že má důkazy, že Švédsko vyzbrojuje teroristy
RSS

Erdogan tvrdí, že má důkazy, že Švédsko vyzbrojuje teroristy

Jak jistě víte, tak právě Turecko je zemí, která zatím udržuje Švédsko dál od vstupu do NATO. Jde zatím snad o jedinou věc, kterou lze tureckému sultánovi přičíst k dobru. Vstup dalších zemí do NATO by totiž mohl skutečně vést k jaderné válce nebo alespoň k nějakému většímu konfliktu s Ruskem v rámci evropských zemí NATO.
Pokud by nevstoupilo do NATO Švédsko, nevstoupí tam ani Finsko. To je jisté, neboť nedávno se obě země dohodly, že vstoupí jedině společně.
Nyní se zdá, že je vstup Švédska do NATO zablokován zcela, neboť Erdoganovi okupanti, kteří již několik let operují v Sýrii i Iráku na kurdských územích, již oznámili, že nalezli důkazy o tom, že Švédsko vyzbrojuje teroristy.
Turecko má samozřejmě na mysli Kurdy, přičemž právě to zřejmě nyní bude záminkou k blokování vstupu Švédska – a potažmo tak i Finska – do NATO. Jisté je, že jde o průhlednou záminku, neboť Kurdy vyzbrojují mnohé země NATO, včetně USA. A pokud si dobře pamatuji, tak i ČR před pár lety Kurdům vyslala letecký náklad munice.
Turecko nyní předkládá údajné důkazy, že Švédsko poslalo zbraně Kurdům v Sýrii napojeným na teroristickou organizaci PKK.



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan předloží důkazy proti Švédsku na summitu NATO na konci měsíce, píše turecký deník  Sabah.
V souvislosti s tureckým vojenským úsilím proti Kurdům YPG napojeným na PKK v Sýrii a severním Iráku v roce 2018 bylo zabaveno „velké množství“ švédských obrněných střel m/86 (s exportním názvem AT4). Obrněné střely byly vyfotografovány a bylo zaznamenáno sériové číslo zbraní, píše Sabah.
Turecká vláda v květnu  obvinila  Švédsko, že poslalo ekvivalent 3,2 miliardy švédských korun, stejně jako protitankové zbraně a bezpilotní letouny kurdské PKK/PYD v Sýrii.
Švédské ministerstvo zahraničních věcí však poté tvrdilo, že informace nejsou správné.
„Švédsko neposkytuje žádnou finanční pomoc ani vojenskou podporu samosprávě v severovýchodní Sýrii, Syrské demokratické radě, Syrským demokratickým silám nebo YPG/YPJ,“ napsalo ministerstvo zahraničí.






Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ]


Nejčtenější za týden