Srílanská ekonomika se zcela zhroutila, říká zoufalý premiér
RSS

Srílanská ekonomika se zcela zhroutila, říká zoufalý premiér

Srílanský premiér tvrdí, že zadlužená ekonomika se po měsících nedostatku potravin, pohonných hmot a elektřiny zhroutila a jihoasijský ostrovní stát nemůže ani nakupovat dováženou ropu. (Foto: Flickr)







„Nyní čelíme mnohem vážnější situaci, než je pouhý nedostatek pohonných hmot, plynu, elektřiny a potravin. Naše ekonomika se zcela zhroutila. To je nejzávažnější problém, který před námi dnes stojí,“ řekl ve středu v parlamentu premiér Ranil Wickremesinghe.



Wickremesinghe je také ministrem financí, jehož úkolem je stabilizovat ekonomiku, která se potácí pod tíhou velkých dluhů, ztracených příjmů z cestovního ruchu a dalších dopadů pandemie a prudce rostoucích nákladů na suroviny.



„V současné době má Ceylon Petroleum Corporation dluh 700 milionů dolarů,“ řekl poslancům. „V důsledku toho nám žádná země ani organizace na světě není ochotna poskytnout pohonné hmoty. Dokonce se zdráhají poskytnout palivo za hotovost,“ dodal.



Wickremesinghe uvedl, že vláda nejednala včas, aby situaci zvrátila, protože zahraniční rezervy Srí Lanky se zmenšovaly.



„Kdyby byly na začátku podniknuty alespoň kroky ke zpomalení kolapsu ekonomiky, nemuseli bychom dnes čelit této obtížné situaci. Tuto příležitost jsme však promarnili. Nyní vidíme známky možného pádu na úplné dno,“ řekl.



Zdroj: smh.com.au
Článek Srílanská ekonomika se zcela zhroutila, říká zoufalý premiér se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden