Největší umělé jezero v Severní Americe je méně než 150 metrů od mrtvé tůně
RSS

Největší umělé jezero v Severní Americe je méně než 150 metrů od mrtvé tůně

Hladina jezera Mead, největší umělé vodní nádrže v Severní Americe, se nyní nachází ve výšce 1044 stop nad mořem a rychle klesá. (Foto: Twitter)







Pokud hladina jezera Mead klesne o dalších 149 stop, může na jihozápadě USA vzniknout nebezpečná hladina známá jako „mrtvý bazén“



Od začátku března klesla hladina jezera Mead asi o 23 stop a v porovnání s pětiletým trendem je hladina vody v nádrži hluboko pod průměrem a je nejnižší od doby, kdy bylo jezero před téměř sto lety napuštěno.







Graf by nemusel být dostatečně názorný pro představu o tom, jak rychle klesla hladina vody. Zde jsou tedy tři obrázky potopeného motorového člunu v jezeře a odpovídající datum. Ještě v květnu byl člun částečně potopen. Teď už je bez vody



Pokud by hladina jezera Mead klesala i nadále, mohlo by trvat několik let, než bude dosaženo nebezpečné zóny na úrovni 895 stop, což je bod, kdy už voda nebude procházet Hooverovou přehradou a zásobovat Kalifornii, Arizonu a Mexiko. Pod úrovní 895 stop by se jezero považovalo za „mrtvou nádrž“.



Lake Mead and Lake Powell, the 2 largest reservoirs in the US, which provide water to over 40 million Americans in Nevada, Arizona and California, are at their lowest levels ever. This will have unprecedented consequences and require drastic water restrictions never seen before. pic.twitter.com/VSb6ZMtPRq — US StormWatch (@US_Stormwatch) June 15, 2022 Pro lepší představu o tom, co se stalo za poslední tři desetiletí, kdy megasucho zachvátilo západ USA, uvádíme pohled na přeliv Hooverovy přehrady v roce 1983 a v roce 2021.



Meteorologické satelity zachytily naprosto ohromující pohled na jezero, které se v posledních dvou letech rychle zmenšuje.



Pozorovatel jezera na YouTubu ukazuje, jak hladina vody za poslední dva týdny nebezpečně klesla.





Minulý týden Tanya Trujillo, náměstkyně ministra vnitra pro vodní hospodářství a vědu, ve svém projevu uvedla: „Je naléhavě nutné jednat hned.“



Pokud nebudou přijata žádná drastická opatření a hladina jezera dosáhne úrovně mrtvého bazénu (přečtěte si: „Skutečný Deadpool: Americké sucho je horší, než si myslíte“), miliony lidí v Arizoně, Kalifornii, Nevadě a části Mexika by mohly pocítit ničivý nedostatek vody.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Největší umělé jezero v Severní Americe je méně než 150 metrů od mrtvé tůně se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden