Zastydlá válka
RSS

Zastydlá válka


LIBOR ČÍHAL
Východní fronta už dlouhé týdny stojí, vypadá to, že se nic podstatného neděje. V této chvíli by katarze jakýmkoliv směrem byla žádoucí, jak zhroucení ukrajinské armády, tak ukrajinské prolomení fronty, Rusové by se buď smířili s porážkou nebo totálně zmobilizovali stát a rozjeli se západním směrem. Válka demoralizuje a vyčerpává všechny strany. Ruská média téměř každodenně reportují odražení ukrajinských atak a postup o pár metrů na křídlech u Artěmovska, nic moc. Velmi těžce se dohledává, jak to vypadá na neuralgičtějších frontových bodech, kterými mohou být ukrajinské výsadky na levém břehu Dněpru. Rusové už přes měsíc nejsou schopni zlikvidovat opevněná místa (placdarm) na levém břehu, pokud by se zde Ukrajincům podařilo vybudovat opevnění a akumulovat síly, cesta na Krym bude otevřená, žádná opevněná ruská linie nestojí v cestě. To, že jde o neuralgická místa, lze dedukovat z náznaků a mediálního zamlčování. Mluvčí obrany Konovalenko každodenně popisuje velké úspěchy, tj. odražení ukrajinských atak na všech částech fronty, ale levý břeh zmiňuje v holé větě až každý třetí den. Obavy o levý břeh vyjadřují ruští váleční korespondenti, kteří jsou znalejšími vojenskými odborníky než Konovalenko a Šojgu. Včera se v médiích z geolokace pozic v oblasti kolem vesnice Krynki dal vyčíst jistý ukrajinský postup, Ukrajinci se každý den zarputile snaží rozšířit svůj placdarm. Někteří ruští vojenští korespondenti dnes ráno reportují, že se ruské armádě podařilo ukrajinský placdarm rozstřílet, ale američtí experti z ISW (Institute for the Study of War), kteří zde situaci monitorují hodinu po hodině, to nepotvrdili.
Situace v obrovské levobřežní chersonské oblasti má jistou vojenskou zajímavost, dnes ráno to vysvětlil v Kherson-news vojenský pozorovatel Nikita Jurčenko. Obě soupeřící armády rozdělovala velká Kachovská přehrada, po jejím zničení odděluje armády Dněpr, žádná Surovikinova obranná linie zde neexistuje. Ukrajinská taktika útoků v malých skupinách byla částečně úspěšná, Rusové, aby rychle likvidovali malé útočící jednotky, museli by levý břeh posílit jednotkami z jiných frontových úseků. Ukrajinci se v noci přeplaví, během dne v malých skupinách vyvíjí vojenskou aktivitu, kterou z druhé strany řeky podporuje ukrajinská artilerie, a když je to možné, opevňují se a navyšují síly. Území je svým blátivých charakterem velmi příznivé této taktice. Tato taktika má své limity, tímto způsobem nelze dostatečně navýšit materiální i lidské síly k průlomu, a navíc pro vojáky, kteří se vylodí, je to sebevražedná cesta jedním směrem. Ruské armádě se prozatím daří likvidovat ukrajinské pokusy přeplavit na levý břeh i těžkou vojenskou techniku, pak by ofenzíva dostala jiný spád. Podle Kherson-news dnes izolovala ruská armáda Ukrajince ve zbytcích ruin vesnice Krynki a všemi vojenskými prostředky, které má k dispozici se je snaží zlikvidovat. Ovšem noviny píší, že do totální likvidace protivníka je ještě daleko. Na dokumentačním videu chersonského gubernátora Salda lze vidět hrůzné inferno, které ruská armáda proti ukrajinským vojákům v dědině spustila, ruská strana použila koncentrovaně všech prostředků, které má k dispozici. Je jasné, že ukrajinské jednotky na levém břehu znamenají velké nebezpečí ruské straně.
V obecnějším pohledu na válku v El Manifiesto šéfredaktor Sertório dává naději na konec. Už je to tak, Ukrajina osiřela, historie má urgentnější nároky. Tak to už bývá, zjara v láskyplném objetí Západu, dnes parazitem. Stovka tatíků (a tetka Černochová) u ukrajinské kolébky na osiřelou rychle zapomene. Zjara začala velká ofenzíva s vojenským materiálem NATO a jednotkami školenými západními instruktory. Cílem byl Tokmak, město 16 km od fronty, západní propaganda vysvětlovala, že po Tokmaku padne Melitol, Berdjansk a nakonec se osvobodí Krym. Leopardy, Challengery, Bradleye a další wunderwaffen, od jara padlo 90 000 Ukrajinců a Tokmak je patnáct kilometrů od fronty a pořád na ruské straně. Jediným ukrajinským úspěchem je dědina Robotino o 450 obyvatelích, Rusové mají v rukách pahorky kolem a dědinu ostřelují. Ruské Lancety se extra dobře osvědčily proti natovskému vojenskému hardware, stále vylepšované rakety S400 během 15 dnů sestřelily 24 letících aparátů, mezi nimi 17 Migů 29. Rusko může každý den vypálit 40 000 artilerní munice. Víc než mrtvých na frontě by se měl velký stratég v propagandistické válce Zelenský obávat, že Time píše o jeho bunkrové mentalitě a že kritizuje jeho vedení války a nekontrolovatelnou korupci. Podobně jako Ngo Dinh Diem, Batista, Reza Pahleví, Zelenský se stal rozbitou hračkou, která stojí v cestě.
Možná nyní, když už je příliš pozdě, Zelenský lituje, že se zjara 2022 nechal oklamat Borisem Johnsonem a přerušil jednání o ukončení konfliktu. Začlenil by do Ukrajiny donbaské provincie v rámci nějakého federálního uspořádání a Kyjev by dal Moskvě záruky proti expanzivním ambicím NATO a bylo po válce. Ti, kteří ho před rokem a půl donutili upustit od vyjednávání, s ním dneska nechtějí mít nic společného. Bidenovo dobrodružství dospělo do tristního finále, Západ dnes potřebuje s Ruskem mír: uzná se ruský Krym, do Ruska se přičlení polovina Novorossije, Azovské moře se stane vnitřním ruským mořem a Rusko silným hráčem v Černém moři. Na druhé straně se dá bývalým zemím SSSR silný signál, že žádné etnické čistky ruské minority nejsou přípustné, stejně jako koketování s NATO, tato aliance nakonec stejně ukáže, že se nemůže kompromitovat s protiruskými peony.
The post Zastydlá válka first appeared on .


Nejčtenější za týden