Vláda v otázce šetření káže vodu a pije víno
RSS

Vláda v otázce šetření káže vodu a pije víno



ŠIMON MIČA
Vláda Petra Fialy deklaruje už dva roky, že se musíme uskromnit. Je potřeba šetřit, neboť státní dluh je neudržitelný. Osobně proti tomu nic nemám, ale jak se uskromňuje sama vláda?


Česká vláda si jen na šetření hraje . Hned po svém nástupu zavedla tři nová ministerstva, což vedlo k přijetí nových státních úředníků na oněch resortech. Konsolidační balíček, který má vést ke zlepšení stavu veřejných financí jen způsobí, že lidé přijdou o své peníze v rámci zvýšení nejrůznějších daní a poplatků. Stačí se podívat na propad reálných mezd. Česká republika zchudla nejvíce z vyspělých států OECD. Jako jediná země EU jsme se ještě nedostali na předcovidovou úroveň. A to ještě nezačal fungovat výše zmíněný „ozdravný“ balíček. V lednu přitom platy poslanců a senátorů vzrostly zhruba o 13 procent. Obyčejní lidé si mají utáhnout opasky, ale politici ne?
Obrovským problémem je pak odliv zisků u nadnárodních firem. Česku takto podle odhadů každý rok odteče 300 až 500 miliard korun!!! To je obrovská částka. Jak říká ekonomka Ilona Švihlíková, politici jsou zbabělci a nechtějí jít do střetu s nadnárodními korporacemi a Evropskou unií. Volí raději pro ně pohodlnější řešení, jakým je například seškrtání platů některých státních zaměstnanců (například nepedagogických pracovníků ve školství), aby mohli ušetřit pár miliard. Primární problém se neřeší.
Další věc je nákup 24 drahých stíhaček F-35. Tyto letouny by nám měly být dodány za 11 let a mohou stát i s provozem 400 miliard korun. Je to opět nesmyslné rozhazování, zvláště když máme stále 14 funkčních Gripenů. V dnešní době se tomu však říká solidarita důchodců s výrobci nadzvukových letadel.
Stát zavedl daň z neočekávaných zisků (tzv. windfall tax) v naději, že vybere podle původních odhadů až 100 miliard korun. Sám ministr financí Stanjura však nedávno přiznal, že to bude jen několik jednotek miliard. To je tak, když naším ministrem je elektroinženýr, který ekonomice zkrátka nerozumí. Státu chybí nějaká dlouhodobá hospodářská strategie. Vláda svá rozpočtová rozhodnutí snížila pouze na „tupé účetnictví.“
Zdá se, že vláda se rozhodla látat deficit státního rozpočtu, jak se dá . Pokud pánům politikům někdo něco vytkne, tak se neustále zaklínají počínáním Babišovy vlády a válkou na Ukrajině. Premiér Fiala s několikaletým zpožděním zjistil, že v Německu jsou potraviny kvalitnější a levnější. Pokud vláda zásadně nezmění své počínání, tak to nejhorší teprve přijde. Máme se na co těšit.
Budeme-li mít štěstí, tak pětikoalice v příštích volbách vybouchne a nová vláda by mohla být alespoň o něco rozumnější a zodpovědnější.

Šimon Miča

The post Vláda v otázce šetření káže vodu a pije víno first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden