Vysvědčení
RSS

Vysvědčení



LUBOMÍR VYLÍČIL
Tak jsme zase šťastně přežili jeden víkend zostřeného Havlismu. Ti otrlejší z nás měli v jeho průběhu možnost spatřit v televizi například bývalého vojenského rozvědčíka, předsedu útvarové organizace KSČ, připravovaného kdysi na špionáži proti Západu, jak klade věnec k památníku protikomunistického převratu a hovoří o tom, že „patříme na Západ”. Opravdu jen málokdo asi unikl oslavným tirádám našich politiků, jak pěkně kráčíme po správné cestě k šťastnému zítřku, které se valily odevšad… Ovšem realita si cestičku stejně našla.
Jakoby naschvál uveřejnila totiž agentura Median právě v těchto dnech  průzkum , co si Češi myslí o stavu své společnosti. A to vám byl nářez. Drtivá většina respondentů (90 %) se shoduje v tom, že česká společnost je rozdělena a panuje v ní nedůvěra. A kdo to způsobil? Podle 80 % dotazovaných to byli naši politici. Dále se, podle 59% občanů, účastnících se průzkumu, do našich životů znovu vrátila cenzura a omezování svobody projevu. Polovina lidí přiznává, že se občas obává otevřeně vyjádřit svůj názor.
Dost dobře to koresponduje s jiným  průzkumem , který o pár dní dříve uveřejnila agentura SANEP. I na těchto stránkách o něm byla zmínka.  Podle 63,8% účastníků tohoto průzkumu se Česká republika, od pádu komunistického režimu, nevyvíjí podle jejich představ. Celá třetina (32,6%) občanů vnímá předchozí režim pozitivněji, než ten současný. Ale asi tou nejbolestivější fackou Havlistům, a současně nejhorším vysvědčením liberálně-demokratické propagandy je skutečnost, že 17. listopad 1989 vnímá jako spontánní, lidovou revoluci, jen 16,1% obyvatelstva. Přes veškerou kanonádu, která se už přes třicet let valí na obyvatelstvo z médií, kateder, filmů a školení, je drtivá většina lidí přesvědčena, že listopadový převrat byl domluvený, inscenovaný a že to bylo divadlo pro zblbnutí lidí (dohromady 75,7%, za všechny uvedené varianty).
Snoubí se to s výsledky jarního  průzkumu , který pro Společnost pro ochranu svobody slova provedla agentura SANEP. Podle něj se přes 60 procent našich občanů obává omezování svobod a čtvrtina je přesvědčena, že už žije v nesvobodné společnosti. Lidé se, podle průzkumníků, bojí veřejně či na pracovišti vyjadřovat své názory. Zejména pak na témata jako migrace, Covid, otázky pohlaví či manželství. Zvláště znepokojující (v oficiální demokracii) pak je, že k „tabuizovaným tematům” lidé zařazují i volební výsledky. Ovšem ten úplně největší debakl utrpěl vládní boj proti dezinformacím. Takové, dalo by se říct, Waterloo s Bílou horou v jednom. Pokud byli totiž lidé dotazováni na šíření nepravdivých informací, tak 61 % dotázaných uvedlo jako ty nejvíce nebezpečné – provládní propagandu! Pěkných 60 % pak zařadilo mezi největší šiřitele lží a „fake news” veřejnoprávní média.
A jako pomyslnou třešničkou, můžeme tento dort pro vládu nelichotivých výsledků korunovat jen pár dní starým  průzkumem  agentur Nielsen, NMS Market Research a STEM/MARK, týkajícím se dostupnosti léků. Podle kterého se 43% Čechů starších 18 let potýkalo v letošním září s nedostatkem nějakého léčiva. Ano, je to zdánlivě okrajový problém, ale dobře dokresluje, jak jsme se, po více než třiceti letech budování liberální demokracie, ocitli opět systému, který začíná prokluzovat a selhává na všech stranách.  
Tyto průzkumy nám předkládají poněkud jiný obraz stavu společnosti, než malují média a politici, nemyslíte? Jenže co s tím? Kdykoli se člověk v běžném životě dostane do slepé uličky, udělá nejlépe, když se otočí a vrátí kousek zpět. Alespoň k nejbližšímu rohu. Kde by mohl vyzkoušet odbočku, kterou předtím minul. Nebo měl nařízeno minout.
Ovšem úplně ze všeho nejdřív, jako první krok k záchraně, musí takový zbloudilý chodec poslat do háje (nebo jinam) všechny ty, co mu říkají, že jinudy to nejde. Že jiným směrem se nesmí. Že je třeba odhodlaně kráčet vpřed, přímo do zdi. Protože závazky, hodnoty, smlouvy, Evropa, Planeta, liberální demokracie… a taky proto, že přece patříme na Západ. 

The post Vysvědčení first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden