Americké pochyby o účinnosti válečných sankcí
RSS

Americké pochyby o účinnosti válečných sankcí

Agentura Bloomberg píše, že americká administrativa vyjadřuje v zákulisí své pochyby o účinnosti válečných sankcí. Rusko hlásí rekordní příjmy z prodeje ropy. Západní Evropa se bojí nadcházející zimy a aktivuje pohotovostní plány.



Výběr některých informací na téma účinnosti protiruských sankcí, které se objevily ve světových médiích tento týden. Kompletní zdrojová informace na konci článku.
(1) Rekordní prodeje ruské ropy
Rusko během prvních 100 dní války prodalo ropu za zhruba 100 miliard dolarů a dosavadní prodeje jsou v souladu s předpoklady agentury Bloomberg, která odhadla, že Rusko v roce 2022 prodá ropu téměř za 300 miliard dolarů. To bude o 20% více než v roce 2021.
Přestože se objem prodané ropy po zahájení války snížil, její výrazně vyšší jednotková cena, která je na třináctiletém maximu, propad více než vykompenzovala. A to přesto, že Rusko prodává některým zemím ropu s výraznou slevou.
Pro rok 2021 plánovala ruská vláda průměrnou cenu 45 dolarů za barel , neboť v době nástupu prezidenta Bidena do úřadu byla její cena zhruba 40 dolarů. Omezení americké těžby pomohlo navýšit její cenu na 71 dolarů na konci léta. Vysoké ceny ropy v roce 2021 znamenaly, že ruské příjmy z jejího prodeje byly o polovinu vyšší než původní předpoklady a představovaly 36% ruského rozpočtu.
Cena ropy v současnosti činí zhruba 115 dolarů za barel.
(2) Indie kupuje zlevněnou ropu
Podle indických novin stoupl podíl ruské ropy na indickém dovozu ropy ze 2% před počátkem války na 20% v současnosti. Indie se tak stala jedním z důležitých kupců ruské ropy. Pro zemi jde o výhodný obchod, neboť Rusko dodává Indii ropu se slevou 30%, která ji po rafinaci prodává za světové ceny.
Indická vláda tento týden vyzvala státem kontrolované podniky, aby navýšily nákup ruské ropy.
(3) Rubl rekordně posílil
Ruský rubl se dostal na nejvyšší hodnotu proti americkému dolaru za posledních sedm let. Od počátku roku ruská měna posílila o téměř 40%.
(4) Saúdská Arábie asi nepomůže
Prezident Biden plánuje v červenci návštěvu Saúdské Arábie, aby dotlačil místní šejky ke zvýšení produkce ropy. Úkol to bude obtížný, neboť prezident Biden během kampaně opakovaně tvrdil, že dostane saúdského prince bin Salmana do role mezinárodního vyděděnce za jeho údajnou účast na vraždě novináře Khashoggiho.
Časopis Forbes to okomentoval slovy, že místo toho, aby „dostal prince na kolena, bude si před ním muset americký prezident pokleknout.“
(5) Pochybnosti o sankcích
Podle agentury Bloomberg vyjadřují někteří členové Bidenovi administrativy potichu své obavy, že sankce místo toho, aby prezidenta Putina odradily, zhoršily inflaci a zvýšily nejistotu ohledně zásobování potravinami.
(6) Kupujte ruská hnojiva
Americká vláda vyzývá v zákulisí zemědělské a transportní společnosti k tomu, aby kupovaly a dovážely více ruského umělého hnojiva.
Evropská unie a USA vyjmuly umělá hnojiva ze sankčních seznamů, aby nebránily jejich volnému obchodu. Nicméně řada firem, které se normálně na obchodu podílí, ať už se jedná o transportní společnosti, banky nebo pojišťovny, se z důvodu nejasnosti sankčních opatření pro jistotu obchodu s Ruskem vyhýbají. Americké úřady, které opatrnost firem překvapila, se proto paradoxně snaží o navýšení obchodu s Ruskem.
(7) Německo se vrátí ke spalování uhlí
V únoru tohoto roku prohlásil německý ministr životního prostředí Robert Habeck, že zásobníky plynu na území Německa, které jsou vlastněné firmou Gazprom, byly systematicky vyprázdněny během zimního období. Deník Guardian to nazval „ohromujícím přiznáním ruské síly narušit dodávky energie“.
Tento týden vydal německý ministr Robert Habeck prohlášení, ve kterém mimo jiné uvádí:
„Abychom snížili spotřebu plynu, budeme jej méně využívat na produkci elektřiny. Abych byl upřímný, znamená to více uhelných elektráren na přechodnou dobu. Zákon, který to umožní, bude projednán v parlamentu 8. července. Měl by platit do března roku 2024.“
„Průmyslovým podnikům budeme plyn prodávat v aukci, abychom podpořili nižší spotřebu. Uspořený plyn bude uložen do zásobníků s cílem maximalizovat zásoby plynu na nadcházející zimu. Provozovatelé zásobníků plynu musí naplnit své kapacity. V případě, že nebudou naplněny, budou dány k dispozici centrální organizaci Trading Hub Europe GmbH.“
(8) Holandsko, Řecko, Itálie, taktéž 
Podle agentury AP stoupla produkce elektřiny z uhelných elektráren v Evropské unii již ve čtvrtém kvartále minulého roku o 19% v porovnání s rokem předchozím. V tomto roce bude nárůst pokračovat.
Holandská vláda oznámila tento týden, že aktivuje první fázi energetického krizového plánu a zruší limity na množství spalovaného uhlí v uhelných elektrárnách. Stejně jako Německo omezuje Holandsko spotřebu plynu a vláda vyjádřila obavy z jeho nedostatku v nadcházející zimě.
Itálie se přiblížila vyhlášení vyššího stupně pohotovosti poté, co Rusko v pondělí oznámilo, že omezí dodávky plynu. Zároveň italská vláda schválila nákup ropy z Venezuely.
Řecký premiér oznámil tento měsíc, že jeho vláda rozhodla o 50% navýšení těžby hnědého uhlí na příští dva roky.




syrzdarma.cz
The post Americké pochyby o účinnosti válečných sankcí first appeared on .


Nejčtenější za týden