Tak už to k nám dorazilo. Udílení digitálního souhlasu před provedením sexuálních intimností
RSS

Tak už to k nám dorazilo. Udílení digitálního souhlasu před provedením sexuálních intimností

Tak už to k nám dorazilo. Udílení digitálního souhlasu před provedením sexuálních intimností. Včera vyšla na světlo boží mobilní česká aplikace XPASS, kde si dva k intimitě svolní jedinci mohou navzájem udělit souhlas s intimnostmi, aby vše bylo zachované pro budoucí stání u soudu.


„Smyslem aplikace  XPASS  je podpořit bezpečné intimní vztahy a posílit odpovědnost každého jedince za důsledky svého chování. Uživateli poskytuje nástroj k diskrétnímu a bezpečnému uložení informace o souhlasu se sexuálním aktem. Inverzním způsobem funguje jako důkaz o tom, že souhlas dán nebyl. V západní legislativě se nově vyskytuje termín ,znásilnění z nedbalosti‘. Takových případů se ohlašuje stále více, a právě těmto situacím dokáže aplikace XPASS zabránit,“ píše se v průvodním listu, který aplikaci představuje lidstvu ukrytému před okolním světem v České republice.
Na narození aplikace jde vidět, že v České republice se před světem ovšem ukrýt nelze.
Ale čeká se na přijetí Istanbulské úmluvy, která nám do našeho práva zavede spoustu zajímavých novot. Mezi ně patří právě zmíněné nedbalostní znásilnění. Jak  píše  feministický web Profem: „Švédský trestní zákoník zavedl nedbalostní znásilnění v roce 2018 v reakci na přijetí tzv. Istanbulské úmluvy. Soud ho použil v revolučním judikátu v roce 2019, kdy byl první muž odsouzen za nedbalostní znásilnění, poté co provedl soulož na partnerce, která svůj odpor nevyjádřila v daném okamžiku, ale předem upozornila muže, že s takovou aktivitou nebude v ten den souhlasit.“
Jste pocitově před rozvodem? Přemýšlíte o něm? Nechte na sobě provést soulož a později proneste – ale já nesouhlasila. A v tu chvíli máte rozhodně zvýhodněnou pozici při rozvodovém řízení. Protože na vašeho manžela bude brzy pohlíženo jako na bohapustého násilníka. Když u soudu, podobně jako Amber Heardová, dojemně zapláčete, soud zjihne a majetek bude celý váš. Nechte si poradit, feminismus je tu přece od toho, aby rozdělil muže a ženy. Aby vytvořil dva navzájem se nenávidějící světy (který bude mít 74 pohlaví, aby toho zmatku nebylo málo). Nebo základy feminismu byly úplně jinde?
Tvůrci aplikace předpokládají, že služba si najde pevné místo hlavně v životě mladých: „U mladých lidí rezonuje změna klimatu v oblasti sexuálního násilí a téma je zajímá,“ píše se na jejich webu. Klima v oblasti sexuálního násilí. To je pojem k nezaplacení. Samozřejmě že najde místo hlavně u mladých, protože ti už jsou zavalovaní sexuální výchovou od kolébky. Jen je lituju, že si to seznamování a sbližování neužijí jako my. Protože pro každý krok bude třeba svolení. Jak krásný bude první polibek, když se k jeho svolení budete muset proklikat přes aplikaci. Romeo pod balkonem nebude Julii vyznávat lásku, ale odklikávat souhlas se sexuálním cookies.
A pozor, aplikace má i výdělečný potenciál. Samotná aplikace je samozřejmě zdarma. Služba ale nabízí do budoucnosti i rozvoj produktu pojištění. „Měli byste zájem o pojistný produkt, který by v případě pojistné události sexuálního zneužití nebo neoprávněného obvinění zajistil komplexně všechny služby nezbytné k dořešení případu?“ ptají se provozovatelé služby. Jsou jejich úmysly křišťálově čisté? Nebo čekají, že 98 % populace se tomu celému vysměje a bude se bez souhlasu znásilňovat dál a dál? Ale z těch 2 %, z těch něco kápne? Je to trh, o tom žádná. Falešná obvinění na podporu marketingu můžou začít pršet.
A na světě je nedobrých lidí, že by se jeden nedopočítal. Je hezké, že svět gentlemansky zkonstatoval, že nedobří umí být jen muži, že ženy jsou křehká stvoření, která jsou vždy oběťmi. Ale ono to tak, a prosím Amber Heardovou na svědeckou lavici, vždycky není. Troufám si tvrdit, že bestie jsou v obou povinně znepřátelených táborech v podobném počtu. Ale daří se nám to, daří, rozeštvávat lidi proti sobě a dávat jim i do toho nejvyššího citu, do lásky, dohled systému a byrokracii.
Znásilnění v temné uličce aplikace nezabrání. Znásilnění v opilecké domácnosti to nezabrání. A ano, ani znásilnění ve sprše Dominika Feriho by aplikace nezabránila. Žel, je to jen blbost.
 



Štěpán Cháb


The post Tak už to k nám dorazilo. Udílení digitálního souhlasu před provedením sexuálních intimností first appeared on .


Nejčtenější za týden