Obří sluneční skvrna, která v současné době směřuje k Zemi a stále roste, je schopna vysílat silné sluneční erupce
RSS

Obří sluneční skvrna, která v současné době směřuje k Zemi a stále roste, je schopna vysílat silné sluneční erupce

Rychle rostoucí obří sluneční skvrna, která může emitovat sluneční erupce, se v posledních dnech více než zdvojnásobila a podle odborníků se v současné době nachází tváří v tvář Zemi. (Foto: Flickr)







Sluneční skvrny jsou tmavé oblasti silných magnetických polí na povrchu Slunce. Podle NASA jsou tmavé, protože jsou mnohem chladnější než jiné části slunečního povrchu a vznikly v oblastech, kde jsou magnetická pole obzvláště silná.



V důsledku silného magnetického pole se zvyšuje magnetický tlak, zatímco okolní atmosférický tlak klesá, což vede k nižším teplotám.



Sluneční skvrny jsou také spojeny s eruptivními poruchami, jako jsou sluneční erupce, což jsou rychle se pohybující výrony záření, a výrony koronální hmoty (CME), kdy jsou ze Slunce prudce vyvrženy velké masy plazmatu a vysoce zmagnetizovaných částic. Erupce se pohybují rychlostí světla a k Zemi dorazí přibližně za osm minut, zatímco CME mohou k Zemi dorazit za tři až čtyři dny.



Rychle rostoucí sluneční skvrna, kterou odborníci zaznamenali, je známá pod označením AR3038.



„Včera byla sluneční skvrna AR3038 velká. Dnes je obrovská,“ napsal ve středu Tony Phillips, autor webu SpaceWeather.com.



„Rychle rostoucí sluneční skvrna se za pouhých 24 hodin zdvojnásobila,“ dodal Phillips.



Odborník poznamenal, že magnetické pole obklopující AR3038 by mohlo potenciálně odpálit směrem k Zemi sluneční erupce třídy M, tedy středně velké erupce.



Fotografie z observatoře NASA Solar Dynamics Observatory pořízené 22. června ukazují Slunce s četnými slunečními skvrnami, přičemž skvrna AR3038 vypadá po vývoji v posledních dnech obzvláště velká.



Sluneční skvrna se za poslední tři dny každý den zdvojnásobila a je zhruba 2,5krát větší než Země, uvedl v e-mailu pro USA Today C. Alex Young, zástupce ředitele pro vědu v Heliofyzikálním vědeckém oddělení Goddardova střediska kosmických letů NASA.



Žádný důvod k obavám



Rob Steenburgh, úřadující vedoucí Úřadu pro předpověď kosmického počasí Národního úřadu pro oceán a atmosféru, však uvedl, že není důvod k panice, a poznamenal, že sluneční skvrny přirozeně rostou.



„To sluneční skvrny dělají,“ řekl pro USA Today. „V průběhu času se obecně zvětšují. Procházejí různými fázemi a pak se rozpadají.“



Young také poznamenal, že sluneční skvrna sice produkuje erupce, ale „nemá složitost pro největší erupce“ a existuje pouze 30procentní šance, že vytvoří erupce střední velikosti. Šance, že vytvoří velké erupce, je ještě menší a činí 10 procent, uvedl odborník.



W. Dean Pesnell, vědecký pracovník projektu Solar Dynamics Observatory, rovněž nabídl ujištění, že není důvod k obavám, a pro publikaci uvedl, že AR3038 je „aktivní oblast mírné velikosti“ , kter á „neroste abnormálně rychle a je stále poněkud malá co do rozlohy“ .



Od 22. června nevydalo Centrum pro předpověď kosmického počasí (SWPC) Národního úřadu pro oceán a atmosféru, které monitoruje sluneční erupce, žádné varování před nimi.



Pokud se však ze Slunce uvolní sluneční erupce, jako je erupce třídy X1, mohou potenciálně způsobit narušení komunikačních satelitů a dálkových kabelů zde na Zemi a způsobit chaos ve světovém internetu.



Další odborník, Andrés Muñoz-Jaramillo, vedoucí vědecký pracovník SouthWest Research Institute v San Antoniu, rovněž zdůraznil, že není důvod k obavám, a vysvětlil: „Chtěl bych zdůraznit, že není třeba panikařit a že sluneční skvrny se „vyskytují neustále“.



„Jsme připraveni a děláme vše pro to, abychom předvídali a zmírnili jejich účinky. Pro většinu z nás není třeba kvůli tomu ztrácet spánek,“ řekl Muñoz-Jaramillo.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Obří sluneční skvrna, která v současné době směřuje k Zemi a stále roste, je schopna vysílat silné sluneční erupce se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden