Šéf OSN Guterres varuje před nadcházející katastrofou globálního nedostatku potravin
RSS

Šéf OSN Guterres varuje před nadcházející katastrofou globálního nedostatku potravin

Svět stojí před výhledem na katastrofální masový hladomor způsobený bezprecedentním nedostatkem potravin, varoval v pátek šéf OSN Antonio Guterres.
Guterres poukázal na konflikt na Ukrajině jako na rozvrat zhoršující tuto situaci způsobenou „klimatickou změnou, pandemií koronaviru a nerovností,“ aby vyvolala „krizi s bezprecedentním hladomorem,“ který už teď postihuje stamiliony lidí.
„Existuje reálné riziko, že roku 2022 bude mnoho rodin ohrožených,“ řekl ve video-projevu k činitelům shromážděným z mnoha desítek zemí v Berlíně. „A rok 2023 by mohl být ještě horší.“
Guterres upozornil, že sklizně po celé Asii, Africe a v Amerikách se propadnou, jelikož zemědělci se potýkají s problémy rostoucích cen hnojiv a energií, hlásí AP.
Jak Breitbart London referoval, jednou z nepřímých překážek, který už ruská invaze na Ukrajinu představuje, je zátěž uvalená na Rumunsko, které se snaží pomoci s exportem úrody pšenice u svého souseda k čekajícímu světu.
Černomořský přístav Constanta se ukázal jako hlavní kanál, přes nějž tato válkou rozervaná země vyváží obilí. Ten už od invaze 24. února expedoval skoro milion tun obilí z Ukrajiny – od jednoho z největších vývozců pšenice a kukuřice – což je jen jeden z příkladů dopadů tohoto konfliktu.
Shromáždění v Berlíně hostila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock, která namítala, že tvrzení Moskvy, že jsou to západní sankce uvalené na Rusko za Ukrajinu, které můžou za nedostatek potravin, jsou „naprosto neudržitelná“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbock promlouvá v pátek 24. června 2022 během tiskové konference v německém Berlíně k médiím o tom, jak Německo přispívá k boji s globální potravinovou krizí při příležitosti Mezinárodní konference o potravinové bezpečnosti. (Bernd von Jutrczenka/dpa via AP)
Rusko letos v květnu a v červnu vyvezlo tolik pšenice jako ve stejných měsících roku 2021, řekla Baerbock v odrazu Guterresových komentářů, že je to dlouhá řada faktorů, co táhne rostoucí hladomorovou krizi po celém světě.
„Ale byl to ruský útok na Ukrajinu, který z té vlny udělal tsunami,“ má v tom jasno Baerbock.
 

SIMON KENT
The post Šéf OSN Guterres varuje před nadcházející katastrofou globálního nedostatku potravin first appeared on .


Nejčtenější za týden