Čtyři míle pod hladinou Pacifiku objeven nejhlubší vrak lodi na světě
RSS

Čtyři míle pod hladinou Pacifiku objeven nejhlubší vrak lodi na světě

Americký podmořský průzkumník objevil čtyři míle pod hladinou Tichého oceánu nejhlubší vrak lodi na světě, který byl kdy identifikován, informuje CNN. (Foto: Twitter / US Navy)







Victor Vescovo, zakladatel průzkumné společnosti Caladan Oceanic, ve středu pomocí hlubinné ponorky lokalizoval a identifikoval vrak torpédoborce USS Samuel B. Roberts (DE-413), známého jako „Sammy B“, v hloubce 6 895 metrů ve Filipínském moři.







Sammy B se potopila v bitvě u Samaru 25. října 1944, když byla v přesile japonských bitevních lodí a měla nad nimi převahu.



Loď „bojovala zuřivě, přestože měla naprostou převahu nad japonskými bitevními loděmi a těžkými křižníky, proti kterým se postavila,“ řekl Vescovo pro CNN.



„Hrdinství jejího kapitána a posádky je v námořnictvu legendární a bylo mi velkou ctí najít místo jejího posledního odpočinku. Myslím, že to pomůže uzavřít příběh lodi, rodinám těch, kteří zahynuli, i těm, kteří na ní sloužili. Myslím, že když loď zmizí v hlubinách a už ji nikdo nikdy neuvidí, může to v těch, kteří jsou s ní spojeni, zanechat pocit prázdnoty. „Nalezení vraku může pomoci uzavřít případ a také přinést podrobnosti o bitvě, které jsme možná dříve nevěděli. Jak říkáme, ‚ocel nelže‘,“ řekl.



Společnost Caladan Oceanic poskytla dosud nikdy neviděné záběry vraku. Naposledy byl Sammy B spatřen před 78 lety během bitvy v Pacifiku.



Přední dělová věž Sammy B



Přední část plavidla



Další záběry plavidla



Vescovo zveřejnilo video z hloubkového potápění ponorky, která vrak zkoumá.



Part of the dive on the Sammy B. It appears her bow hit the seafloor with some force, causing some buckling. Her stern also separated about 5 meters on impact, but the whole wreck was together. This small ship took on the finest of the Japanese Navy, fighting them to the end. pic.twitter.com/fvi6uB0xUQ — Victor Vescovo (@VictorVescovo) June 24, 2022 Zdroj: zerohedge.com
Článek Čtyři míle pod hladinou Pacifiku objeven nejhlubší vrak lodi na světě se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden