Putinův rafinovaný krok – změna adresy pro americkou ambasádu v Moskvě
RSS

Putinův rafinovaný krok – změna adresy pro americkou ambasádu v Moskvě

Všimli jste si, jak se často přejmenovávají ulice třeba jen proto, aby se patřičně „vytočil“ nepřítel? Ostatně, ani nemusíme chodit do zahraničí, Praha je nám zářným příkladem. Jen čekám, kdy se objeví ulice s názvy nacistických pohlavárů, neboť podle všeho právě oni se pomalu ale jistě stávají ideály vrcholných evropských politiků.
K přejmenování se nyní odhodlali i v Moskvě a nevybrali si k tomu jen tak nějakou nezajímavou postranní uličku…
Adresa velvyslanectví USA v Moskvě, dříve Bolšoj Děvjatinskij, 8, Moskva, Rusko, 121099, přímo na jednom z „velkolepých bulvárů“ hlavního města Ruské federace, byla nyní změněna státním příkazem.
Je to rafinovaný, zábavný krok Putina, ambasáda USA nyní sídlí na „Náměstí Doněcké lidové republiky“ .
Odpovídající dekret o přejmenování zveřejnila ve středu 22. června městská správa, Moskevská městská duma. Americká mise tak bude v budoucnu „nepřímo“ nucena uznat existenci Doněcké lidové republiky (DPR). Tato adresa pak oficiálně ozdobí hlavičkový papír americké ambasády v Moskvě.
USA – stejně jako celý Západ –  odmítají uznat DLR. Tento chytrý krok iniciovala moskevská městská duma prostřednictvím online hlasování.
Konečný název by měl být specifikován. Kromě DLR to byli také „obránci Donbasu“ a separatista Vladimir Shoga, který padl v březnu.
Iniciativu podpořil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.
Podobné „provokace“ nejsou na politické a diplomatické scéně ničím novým, i když ne v tak rafinované podobě (tedy „zabít 2 mouchy jednou ranou“).
V hlavním městě USA Washingtonu bylo náměstí před ruskou ambasádou v roce 2018 přejmenováno na Boris Němcov Plaza, po Borisi Němcovovi, ruském opozičním politikovi, který byl zastřelen v roce 2014. To byl ale fakt, Němcov byl zabit, to nelze popřít.
Nyní jsou však Spojené státy odsouzeny uznat „stát“ (DPR), který byl do té doby považován za neexistující, pouhým pojmenováním adresy.
Hřibova Praha záhy následovala příkladu USA, samozřejmě ne nečekaně, s Němcovovým náměstím v roce 2020 před ruskou ambasádou.
V důsledku toho ruské velvyslanectví použilo pro označení adresy budovu konzulátu.
Po vypuknutí ukrajinského konfliktu zde pražské úřady změnily i název ulice. V České republice se zdá, že správní úřady jsou buď chronicky unuděné, nebo chtějí hrát roli „submisivního služebníka USA“ (to druhé je více než jisté). Od té doby nese ulice název „Ulice ukrajinských hrdinů“. Mimochodem, jde ve světě skutečně o unikát – mimo USA a Prahy se nikde jinde na Západě nic podobného neděje.
Uvidíme, kdy se dostane podobného přejmenování jako v případě americké také adresy české ambasády v Moskvě. Předpokládám, že se dočkáme již brzy.
Je trochu zábavné představit si „kyselé ksichty“ tohoto „ruského tahu“ v Bidenově zástupu diplomatů. A ještě zábavnější by bylo vidět, jak bude na podobný krok reagovat naše vláda, až bude muset i naše ambasáda měnit hlavičku na své adrese…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden