„Jako by covid-19 nikdy nebyl“. Párty na Ibize probíhají, jako by byl rok 2019
RSS

„Jako by covid-19 nikdy nebyl“. Párty na Ibize probíhají, jako by byl rok 2019

Návštěvníci večírků na španělském prázdninovém ostrově Ibiza se baví, jako by se Covid-19 „nikdy nestal“ , poté, co slavné megakluby na středomořském ostrově po dvou letech znovu otevřely své brány, informuje France24.









„Tady uvnitř je to, jako by se Covid nikdy nestal,“ řekla jednatřicetiletá britská zdravotnice Michelle u vchodu do nočního klubu Pacha, který je obvykle zaplněn 3500 lidmi.



„Překonalo to naše očekávání,“ řekla mluvčí společnosti Pacha Paloma Tur. „Stále nemůžeme s jistotou říci, že čísla budou lepší než v roce 2019, ale vše nasvědčuje tomu, že ano.“



Stejně jako v mnoha jiných zařízeních i v tomto slavném nočním klubu téměř všichni ze 150 zaměstnanců obdrželi během pandemie, kdy byla Pacha zavřená, pomoc z vládního programu dovolených.



Před pandemií tvořil 84 % hrubého domácího produktu Ibizy cestovní ruch, pro který je klubová turistika hlavním lákadlem. Zdravotní krize byla „skutečnou katastrofou“ , řekl Juan Miguel Costa z rady pro cestovní ruch ostrova.



Pandemie zasáhla všechna odvětví, ale sektor volného času – který přímo i nepřímo zaměstnává více než 3 000 lidí – byl posledním, který se plně otevřel poté, co byla zrušena virová omezení. -France24



Generální ředitel provozovatele ibizských nočních klubů Ushuaia Entertainment Roberto de Lope říká, že je to „úleva“ , že konečně mohou otevřít, ale dodává, že jsou „stále postiženi, mají spoustu půjček, které musíme splácet“.



Jeden z klubů skupiny, Hi Ibiza, který pojme až 5 700 lidí, se chystal otevřít o půlnoci.



V klubu Ushuaia stojí vstupenky u vstupu 90 eur (95 dolarů), zatímco koktejly se prodávají za zhruba 20 eur.



Někteří místní obyvatelé nejsou z opětovného otevření klubů nadšeni – upozorňují, že Ibizu a sousední ostrov Formentera navštívilo v roce 2021 1,9 milionu turistů, což je jen o něco více než polovina před pandemií, zatímco většina nočních klubů byla zavřená.



„Myslím, že si Ibiza uvědomila, že nežijeme jen z večírků,“ řekl Jaume Ribas, mluvčí sdružení s názvem „Prou“, katalánsky „dost“, které se staví proti masovým setkáním.



Ribas upozorňuje, že příliv turistů způsobuje dopravní problémy a je obviňován z nárůstu kriminality spojené s obchodem s drogami, stejně jako z nedostatku bytů pro místní obyvatele.



„Problémy se letos ještě zrychlily,“ dodal.



„Žádná omezení už neexistují,“ řekla dvaatřicetiletá Sara Borrego, která na Ibizu přijela z Cádizu v jižním Španělsku se skupinou přátel oslavit svou nadcházející svatbu. „Nemusíme nosit masku, cítíme se svobodně.“



Zdroj: france24.com
Článek „Jako by covid-19 nikdy nebyl“. Párty na Ibize probíhají, jako by byl rok 2019 se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden