Uganda oznámila, že má naleziště s 31 miliony tun zlaté rudy
RSS

Uganda oznámila, že má naleziště s 31 miliony tun zlaté rudy

Uganda ve středu uvedla, že nedávné průzkumy ukázaly, že má ložiska zlaté rudy o objemu přibližně 31 milionů tun, a chce přilákat velké investory, kteří by rozvíjeli toto odvětví, jemuž dosud dominovali malí těžaři. (Foto: Flickr)







V posledních dvou letech byl v celé zemi proveden letecký průzkum, po němž následovaly geofyzikální a geochemické průzkumy a analýzy, řekl agentuře Reuters mluvčí ministerstva energetiky a rozvoje nerostných surovin Solomon Muyita.



Muyita uvedl, že z 31 milionů tun rudy by se podle odhadů mohlo vytěžit 320 158 tun rafinovaného zlata.



Většina ložisek byla objevena v Karamoji, vyprahlé rozlehlé oblasti v severovýchodním cípu země u hranic s Keňou. Velké zásoby byly nalezeny také ve východních, středních a západních oblastech východoafrické země.



Muyita uvedl, že čínská společnost Wagagai založila důl v Busii na východě Ugandy a očekává se, že letos zahájí těžbu. Wagagai podle něj investovala 200 milionů dolarů a její důl bude mít rafinační jednotku.



Vláda prezidenta Yoweriho Museveniho se snaží zvýšit investice do těžby, aby mohla rozvíjet zdroje, jako je měď, železná ruda, zlato, kobalt a fosfáty.



Parlament počátkem letošního roku přijal nový zákon o těžbě, který po podpisu prezidenta připraví půdu pro vytvoření státní těžební společnosti.



Ta bude povinně získávat 15% podíl v každé těžební činnosti a investoři budou muset s vládou podepsat dohodu o sdílení produkce. Dříve investoři dostávali licence na těžbu podle pořadí příchozích.



Zdroj: mining.com
Článek Uganda oznámila, že má naleziště s 31 miliony tun zlaté rudy se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden