Mzdová srovnání a realita
RSS

Mzdová srovnání a realita


„Češi vydělávají v eurech nejvíc ze zemí Visegrádu“ , cituje MFDnes studii poradenské společnosti Mazars, která každoročně porovnává daňové systémy 22 zemí střední a východní Evropy. Češi podle ní v průměru vydělávají v regionu nejvíce – 1533 euro, Poláci 1301 euro, Maďaři 1369 euro, Slováci 1185 a například Ukrajinci pouze 485 euro.



Taková z kontextu vytržená čísla však mají velmi malou vypovídací schopnost a obvykle vedou málo informované čtenáře k velmi zjednodušujícím závěrům. V tomto případě není jasné, na základě jakého kursu autoři studie k přepočtu došli. Je zásadní rozdíl, zda jde přepočet podle nominálního tržního kurs nebo o tzv. paritu kupní síly, která bere v úvahu i rozdílnou úroveň cenových hladin v jednotlivých zemích. Pak by mzdové rozdíly byly daleko menší.
Přesto však si k těmto číslům jeden generální soud neodepřu. Dlouhá léta jsme masírováni propagandou, která se z vnitropolitických důvodů snaží dehonestovat náš uplynulý vývoj a stále nám dává za vzor údajně mnohem úspěšnější okolní země. Prý kdybychom měli euro, kdybychom neprivatizovali vůbec nebo privatizovali jinak, kdyby u nás vládl někdo jiný atd., dávno bychom se určitě měli lépe. Zjevně to neplatí. I údaje o výši mezd ukazují, že Slovensko přijetím eura nijak nezbohatlo, ba naopak, a Ukrajina už před válkou byla ubohou rozvrácenou zemí na chvostu Evropy. Pro toto poznání však nemusíme číst noviny, stačí poslouchat lidi na stavbách nebo prodavače v obchodech. Slovenštinu a ukrajinštinu tam uslyšíme nejčastěji. Lidé o své životní úrovni nejlépe hlasují nohama a žádné studie „odborníků“ k tomu nepotřebují.

 

JIŘÍ WEIGL
The post Mzdová srovnání a realita first appeared on .


Nejčtenější za týden