Potenciální ekologická katastrofa: Ukrajina ostřeluje ruskou ropnou plošinu
RSS

Potenciální ekologická katastrofa: Ukrajina ostřeluje ruskou ropnou plošinu

Ukrajinská armáda už podruhé během několika dní střílela na ruskou ropnou plošinu v Černém moři. To by mohlo vyvolat obrovskou ekologickou katastrofu. Kyjev hraje nebezpečnou hru s křehkým ekosystémem.
Ukrajinské síly  zaútočily na černomořskou ropnou plošinu , kterou vlastní krymská ropná a plynárenská společnost Černomornaftogaz. Jde o druhý útok na pobřežní energetickou infrastrukturu Krymu  za týden  . Přistávací plocha pro vrtulníky Tavrida z roku 1995 byla o víkendu zasažena raketou a zanechala po sobě díru o průměru téměř 5 metrů, uvedla ruská média. Na rozdíl od předchozího raketového útoku, při kterém byli údajně zraněni tři lidé a sedm se stále pohřešuje, nebyly při tomto útoku hlášeny žádné oběti.
Ukrajina minulé pondělí potvrdila útok na dvě platformy provozované Černomornaftogazem. Ty patří státnímu Naftogazu od roku 2014, kdy se Krym vrátil Rusku. Ukrajinské úřady obvinily Rusko, že k ospravedlnění raketových útoků využívá nejméně tři plošiny na těžbu plynu v Černém moři jako místa pro protiletadlová a radarová zařízení. Podle ruských informací byly při prvním útoku zasaženy tři věže. Jedna z tzv. Bojkových věží je prý zcela zničena.
Na Černomornaftogaz se od roku 2014 vztahují sankce ze strany Spojených států a Evropské unie. Vojenský expert Oleg Ždanov řekl, že věže jsou jako „uši a oči ruské černomořské flotily“, podle  Offshore Energy .  Ruské síly nainstalovaly na plynovou plošinu zařízení na rušení rádiových vln, což Ukrajině znemožnilo získat úplný obrázek o oblasti, řekl New York Times Andrij Zagorodnyuk, bývalý ukrajinský ministr obrany. Dodal, že ukrajinské útoky mohou naznačovat, že Ukrajina obdržela námořní zbraně od západních spojenců.

#Ukraine : Two Ukrainian Su-27 Flanker fighter jets were seen over Odessa.Some reports suggest they took part in the attack on the Chornomorneftegaz oil rig platform. #UkraineWar #UkraineRussiaWar #Odessa #UkraineUnderAttaсk #Russia #Kiev #Kyiv #Ukraina #Chornomorneftegaz pic.twitter.com/GtO97VKXWr
— Ukraine_Weapons Observer (@UW_Observer) June 21, 2022

Ukrajinci však hrají nebezpečnou hru. V nejhorším případě by celá oblast poblíž Krymu mohla zažít masivní únik ropy, který by poškodil  citlivý  černomořský ekosystém.  Ten již trpí nedostatkem kyslíku a znečištěním z průmyslu, odpadů a masové turistiky. Pokud ukrajinská armáda způsobí únik ropy, následky by byly fatální.
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 4 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden