Nizozemsko: Začalo vyvlastňování zemědělců ve jménu boje proti uhlíku, farmáři demonstrují (videa)
RSS

Nizozemsko: Začalo vyvlastňování zemědělců ve jménu boje proti uhlíku, farmáři demonstrují (videa)

Pokud znáte dobře Holandsko, pak jistě víte, že zemědělství je zde velmi zásadním prvkem hospodářství. Všudypřítomná zahradnictví a stáda pasoucích se krav – tento pro Nizozemsko tak typický obrázek možná za pár let vezme zasvé. A první na řadu jdou samozřejmě stáda krav, bez nichž si mnozí z nás tuto zemi ani neumíme představit. To vše pod záminkou plnění cílů uhlíkové neutrality a Agendy 2030.
První vyvlastnění půdy od oznámení vládních plánů na boj s dusíkem se zdá být skutečností . Farmář – chovatel dojnic – Gert Hogendoorn z Krimpenerwaardu je nucen prodat svou půdu.
Na magistrát podal žalobu, kterou ale prohrál. „Je hrozné, že o všechno přicházíme a já kvůli tomu hůř spím, ale v určité chvíli se na to musíte dívat z obchodního hlediska,“ říká Hogendoorn.
Hogendoorn zpočátku obdrží za svoje pozemky zálohu ve výši 1,7 milionu eur.  To se může zdát jako hodně peněz, ale pro farmáře to také znamená konec jeho tradiční obživy.
„Dostanete profesionální zákaz, jednoduše už nemůžete v oboru podnikat. Navíc z této částky musíme také zaplatit daň, která je zároveň naším důchodem,“ povzdechne si Hogendoorn.
Ostatním farmářům radí, aby překonali své emoce, udržovali rodinné vztahy a plánovali. „Musíte do toho vložit svou energii, protože pak jste mnohem silnější proti mocné vládě.“ Chovatel mléka může podat kasační stížnost.
Farmář Patrick van Rijn, který se v pondělí zúčastnil protestních akcí, odpovídá: „Vyvlastňování začalo!“
Právě v souvislosti s plánovaným vyvlastňováním proběhly po celém Nizozemsku demonstrace zemědělců. Například v V Apeldoornu zemědělci před radnicí na náměstí Marktplein vysypali hnůj a zapálili balíky slámy a stoh palet.
Oheň vzplál také v Epe. V Ommenu a Rijssenu zemědělci diskutovali s magistrátem.  Ve Winterswijku byla v Korenburgerveenu postavena německá hraniční značka.  Chtěli tak poukázat na to, že pro emise dusíku v Německu platí jiná pravidla.
Na několika místech zablokovaly dálnice traktory. 

Boeren in actie bij het gemeentehuis van Lochem pic.twitter.com/lohljJzebm
— Fransman B. (@FransmanBoertje) June 27, 2022

Mnoho politiků farmáře povzbuzuje.  „Podpořte nizozemské farmáře!“ napsal tweet vůdce PVV Geert Wilders. „Plná podpora!“  říká poslanec FVD Gideon van Meijeren.  „A pro každého, kdo je v dopravní zácpě: velmi nepříjemné, ale pamatujte, že farmáři jsou tu také pro nás.  Válka proti rolníkům je také naše válka!“

De boeren omzeilen de politie door het gras pic.twitter.com/Kh2F2koSpR
— Fransman B. (@FransmanBoertje) June 27, 2022


Okay, jullie willen mijn grond? Hier, ik kom het wel brengen!
Gemeentehuis Lochem. pic.twitter.com/vW8jBWUilQ
— #BOB(BewustOngevaccineerdeBurger) (@Urwrstnghtmare2) June 27, 2022

Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 3 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden