Únik jedovatého plynu v jordánském přístavu zabil nejméně 10 lidí a 100 jich zranil
RSS

Únik jedovatého plynu v jordánském přístavu zabil nejméně 10 lidí a 100 jich zranil

Při úniku toxického plynu z nádrže v jordánském přístavu Akaba zemřelo v pondělí nejméně 10 lidí a více než 250 jich bylo zraněno, informovala státní média. (Foto: Twitter)







Očekává se, že počet mrtvých se bude zvyšovat, úředníci uvedli, že nemocnice v přístavním městě mají maximální kapacitu.



يا رب رحمتك … 5 وفيات 234 إصابة ورئيس الوزراء يتوجه الى العقبة pic.twitter.com/yRBwk5casR — Hilda Shafiq Ajeilat (@HILDAAJELAT1) June 27, 2022 K úniku došlo poté, co při přepravě spadla nádrž naplněná látkou, která je údajně kapalným chlorem, uvedl Amer al-Sartawi, mluvčí Ředitelství veřejné bezpečnosti.



Záběry kolující na sociálních sítích ukazovaly šíření úniku plynu.



عاجل | لحظة سقوط وانفجار صهريج الغاز السام في #العقبة #عمون #الاردن #العقبة #الاردن pic.twitter.com/iDnvCK7vBe — وكالة عمون الاخبارية (@ammonnews) June 27, 2022 V překladu: „Na snímku je vidět, jak se plyn rozlévá po okolí: Sledujte: Moment, kdy v Akabě spadla cisterna s toxickým plynem.“



Jižní pláž v guvernorátu Akaba byla evakuována, než se únik podařilo dostat pod kontrolu, uvedl úředník.



„Oblast byla okamžitě izolována a specialisté se začali nehodou zabývat. Civilní obrana mezitím převezla řadu zraněných do nemocnice a všichni jsou v ošetřování,“ dodal mluvčí.



Zranění byli kromě těch, kteří byli ošetřeni v dočasné polní nemocnici, převezeni do vojenské nemocnice prince Hashema ve městě Iba’a, dále do islámské nemocnice a do třetí soukromé nemocnice.



Jordánská společnost sociálního zabezpečení uvedla, že pozorně sleduje stav zraněných pro případ letecké evakuace do dalších nemocnic.



Jordánský premiér Bishr al-Khasawneh nařídil vyšetřování, které povede ministr vnitra.



Jordánské sdělovací prostředky citovaly úředníka z oblasti životního prostředí, který uvedl, že „dopad plynu v současné době klesá a v důsledku nehody nedošlo k žádnému poškození veřejného zdraví“.



Vedoucí sektoru chemického průmyslu v Jordánské průmyslové komoře Ahmed al-Bas uvedl, že plyn byl „kapalný chlór“ , který popsal jako základní průmyslovou látku používanou jako sterilizátor.



Al-Bas uvedl, že vysoké koncentrace plynu jsou toxické, ale nízké koncentrace nejsou škodlivé.



Zdůraznil, že dopad pondělního úniku „odezní během velmi krátké doby s šířením plynu v atmosféře, zejména proto, že místo je otevřené“.



„V prvních okamžicích úniku a výbuchu je plyn smrtelný, po krátké době se stává škodlivým a způsobuje kóma, pak když zmizí v ovzduší, stává se bez účinku,“ řekl.



Al-Bas dodal, že „během několika hodin“ po úniku by plyn lidem nehrozil.



Zdroj: ammonnews.net
Článek Únik jedovatého plynu v jordánském přístavu zabil nejméně 10 lidí a 100 jich zranil se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden