Rusko hromadí své síly a připravuje se na rozdrcení ukrajinské armády
RSS

Rusko hromadí své síly a připravuje se na rozdrcení ukrajinské armády




HSP
Reportáž z frontové linie ukrajinského konfliktu: Rusko neustále posiluje své síly, píše Myśl Polska. Netrpí „nábojovým hladem“, což není případ Ukrajiny. Ruská vojska zahájila protiofenzívu a zvýšila počet lokálních operací. Brzy začnou mohutné údery proti oslabeným ukrajinským silám, je přesvědčen autor článku Krzysztof Podgórski v polských novinách  Myśl Polska.

Po fiasku velké jarně-letní ofenzivy ukrajinská armáda zcela ztratila iniciativu, přešla do strategické obrany a zahájila rozsáhlé opevňovací práce.

Ruské velení navzdory podzimnímu odměku, plně v souladu se sovětským/ruským vojenským uměním, bez operační přestávky spustilo protiofenzívu a v současnosti vede množství lokálních operací, jejichž počet se neustále zvyšuje.

Podél celé frontové linie, která je dlouhá více než 2 000 km, ruské skupiny vojsk na Ukrajině v celkovém počtu 620 000 vojáků v mimořádně nepříznivých povětrnostních a polních podmínkách (všude bláto) vykonávají činnosti na vyčerpání ukrajinské armády a hledají slabiny.

Generál Valerij Gerasimov, velitel spojených ruských vojenských sil vytvořených pro speciální vojenskou operaci na Ukrajině, s ohledem na délku dopravních tras a potřebu zajištění jejich bezpečnosti, jakož i bezpečnosti týlních struktur bojujících jednotek, které vzhledem k ročnímu období potřebují častější střídání, vnutil Ukrajin boje v podstatě v centru fronty, v týlu Doněcka, a vede útočné operace Avdejevka a Artemovksku (Bachmut) operačního charakteru. Kromě toho ruské ozbrojené síly vedou lokální útoky v nejméně čtyřech oblastech fronty.

V zájmu přehlednosti si dovolím rozdělit svou zprávu na části podle geografického členění – od severu na jih.
Černigovsko-šumsko-charkovský úsek fronty
Po stažení ruských vojsk na ukrajinsko-ruskou státní hranici je tento úsek fronty, dlouhý více než 500 kilometrů, v podstatě v pasivním stavu. Ukrajinská strana zde však provádí rozsáhlé opevňovací práce včetně kopání protitankových příkopů, budování minových polí, budování zákopů s bedněním, betonových úkrytů a protitankových překážek – „dračích zubů“. Informovaly o tom minulý týden ukrajinské televizní kanály.
V Charkově, který je druhým největším ukrajinským městem, se stále nachází velká a silná ukrajinská posádka a charkovská aglomerace je klíčovým logistickým centrem pro ukrajinské vojenské jednotky v oblasti.

Rusové zase vybudovali četná opevnění a rozsáhlá minová pole v oblasti Kurska a Belgorodu. V poslední době však analytici signalizují některé nové „aktivity“ ruské armády.

Za prvé, Rusové v této operační oblasti citelně posílili jednotky REB, což může naznačovat záměr „krýt“ vznikající seskupení vojsk nebo omezit hrozbu, kterou představují ukrajinská dálková bezpilotní letadla.
Za druhé, výrazně se zvýšila aktivita ruských průzkumných a sabotážních skupin speciálních jednotek, které pronikly do Sumské a Černigovské oblasti a páchají sabotáže a útoky na ukrajinské hlídky. Takové rozsáhlé a hluboké pronikání ruských průzkumných skupin na nepřátelské území může naznačovat plány ruského velení na „oživení“ tohoto úseku fronty.
Tak či onak, akce ruských ozbrojených sil brání ukrajinskému velení v přesunu zde rozmístěných jednotek do jiných oblastí fronty, které vyžadují podporu.

Kupjanský operační směr

Na ruské straně na tomto úseku fronty, který je dlouhý přibližně 100 kilometrů, operuje seskupení “Západ” pod vedením generála Jevgenije Nikiforova. Má dobře vybavené jednotky s moderními zbraněmi, které podporuje četné dělostřelectvo. (…) Skupinu „Západ“ tvoří 6. tanková armáda a 1. gardová tanková armáda, doplněné po nuceném ústupu z okolí Izjumu na podzim 2022. (…).
V důsledku ruské částečné mobilizace sem byly vyslány četné záložní pluky a dělostřelectvo.
Vytvoření tak silného uskupení ruským generálním štábem (Stavka) pod velením generála Nikiforova si vyžádalo, aby velení AFU reagovalo vytvořením vlastního velkého uskupení.
Rusové vedou ofenzivní akce na hranici Charkovské a Luhanské oblasti s cílem vytlačit ukrajinské jednotky za řeku Oskol a obsadit město Kupjansk.
Jednotky 6. všeruské armády se snaží prorazit k obci Sinkovka a také proniknout do ukrajinské obrany na linii Zagorujivka – Timkovka – Ivanovka – Kislovka. Předsunuté oddíly ruských vojsk a průzkumné skupiny identifikují cíle a koordinují palebné útoky podél fronty. Velmi aktivní je zde ruské dělostřelectvo včetně 9., 244. a 288. dělostřelecké brigády a 45. dělostřelecké brigády velké síly.
V samotné Sinkovce se pokusy jednotek 138. samostatné gardové motostřelecké brigády proniknout do obce ze severu skončily pro Rusy neúspěchem (…).
Klíčovým cílem skupiny Západ pro nejbližší období je dopravní uzel u Petropavlovky. Bez ovládnutí ukrajinského opevněného prostoru v obci Sinkovka je však přístup k branám východního Kupjanska nemožný.
Dále na východ, na výšině obce Peršotravnevoje, se fronta stáčí na jih a zde jednotky ukrajinské 30. samostatné mechanizované brigády útočí na záložní pluky a elitní 2. gardovou tamanskou motostřeleckou divizi. Při Ivanovce na bránící se ukrajinskou 32. mechanizovanou brigádu tlačí zbývající pluky 2. tamanské divize a tankový pluk 47. obrněné divize se silnou dělostřeleckou podporou. Toto je již prostor zodpovědnosti 1. gardové tankové armády.
Ruská strana leteckými a raketovými údery zničila nebo poškodila většinu mostů a průchodů přes řeku Oskol, což výrazně ztěžuje zásobování ukrajinských jednotek a možnost evakuace poškozené techniky. Velení AFU předpokládá, že tak velká koncentrace ruských jednotek může naznačovat plánovanou ruskou ofenzívu, a drží zde četné skupiny k odražení případného úderu.

Krasnolimanský operační směr – Terny a Serebrjanské lesy u Křemenné

Na ruské straně operuje v Luganštině skupina Střed generála Andreje Mordvičeva. Zpočátku zde byly dislokovány ruské jednotky včetně elitních výsadkových jednotek, které byly později přesunuty na jiné části fronty, zatímco Stavka sem pod velení generála Mordovičeva vyslala nově vytvořenou záložní 25. všeruskou armádu.
Rusové na tomto 70kilometrovém úseku fronty nejsou příliš aktivní, ale mají zde mimořádně silnou a odvážnou 90. gardovou tankovou divizi, spolehlivé jednotky 20. vševojskové armády (3. a 144. motostřelecká divize) a síly 2. lugansko-liščianské .
Donecký operační směr – dvě paralelní bitvy generála Kuzovleva
Za zády skupiny “Jih” generála Sergeje Kuzovleva je velká aglomerace milionového Doněcka a poměrně velká Gorlovka. Jedná se o velkou a výhodnou základnu pro ruskou armádu. Systém velení četným vojskům skupiny Jih řídí štáb ŠVO na Ukrajině, včetně generála Kima osobně.
Po přeskupení sem Stavka vyslala síly, které dříve podléhaly generálu Mordvičevovi, jakož i jednotky ze Záporoží.


Hlavní bitvou v této oblasti je vyčerpávající tzv. bitva. avdějevská útočná operace, která probíhala již druhý měsíc.


Na severu ruských “kleští” spolu se 114. motostřeleckou brigádou v důsledku úspěšné ofenzívy vstoupily do vzniklého průlomu jednotky 2. vševojskové armády, konkrétně 21. motostřelecká brigáda a 15. alexandrijská motostřelecká brigáda. Úzkostlivě, krok za krokem, postupují Rusové vpřed. Za den se jim podaří postoupit jen o stovky či dokonce desítky metrů.
V posledních dnech se hlavní důraz v bojích o opevněný prostor Avdějevky kladl na severní křídlo. V obci Stepovoje se ruským silám podařilo zatlačit ukrajinské formace západně od železniční tratě. V reakci na to Ukrajinci ostřelují pozice obsazené Rusy bezpilotními letadly a dělostřelectvom. Pozice ruských ozbrojených sil ostřelují také německými minami.
K odstrašení Rusů vyslalo ukrajinské velení ze Záporoží jednotky 47. samostatné mechanizované brigády, jejíž americká bojová vozidla pěchoty M2A2 Bradley ODS se docela dobře osvědčila proti ruské pěchotě a obrněným vozidlům. Ze Záporoží byly vyslány i jednotky 116. mechanizované brigády a elitní 1. tankové brigády, která stála v záloze. Ukrajinské jednotky se snaží stabilizovat frontovou linii sérií protiútoků, přičemž ruským útočníkům způsobují citelné ztráty.
Na jižním křídle opevněného prostoru Avdejevka ztěžuje operátorům bezpilotních letadel činnost špatné počasí a omezuje i manévrovací možnosti stran v terénu (bláto). To však nezabránilo ruským silám dosáhnout určitých úspěchů. Rusové zlikvidovali poslední centrum odporu ukrajinských jednotek v SNT Vynogradniki. Ukrajinci utrpěli těžké ztráty a ustoupili jihozápadním směrem.


K úspěchu ruských útočných jednotek Bars-11 “Kubáň” a 87. motostřeleckého pluku přispěla silná podpora techniky 10. tankového pluku z 6. mechanizované divize, jakož i roty podpůrných tankových vozidel typu Terminátor.


Ruské dělostřelectvo a bombardéry pokračují ve „zpracování“ opevněných zón, přičemž se soustřeďují na oblast „Chimik“ a přístupy k „Vinicím“. Proti obráncům „pevnosti“ Avdějevka Rusové používají zejména těžké plamenometné systémy TOS-1A „Solncepek“, nejtěžší děla 2S7 „Malka“ ráže 203 mm a těžké minomety ráže 240 mm 2S4 „Tulpan“.
Bodové cíle jsou zasahovány lehkými raketami LMUR, jakož i útočnými vrtulníky Ka-52 a Mi-28NM. Ukrajinské kulometné pozice a stanoviště jsou zasahovány s klenotnickou přesností: rakety létají do oken ze vzdálenosti 14 kilometrů.
Nezanedbatelná je i letecká podpora, kterou útočícím Rusům poskytuje jejich bombardovací letectvo. Bombardéry Su-34 provádějí bombardovací útoky 250, 500 a 1 500 kg satelitem naváděnými bombami. Zvlášť aktivní jsou na území velkého koksárenského závodu Avdějevka.
Ukrajinské jednotky zase používají americké rakety GLMRS systémů Himars a MARS k útokům na ruskou logistiku v Doněcku, přičemž ničí sklady pohonných hmot, čerpací stanice a objekty vojenského významu. Ne vždy zasáhnou své cíle a pak za jejich netrefení platí civilisté v Doněcku životy.
Podle analytiků na obou stranách je bitva o Avdějevku mimořádně krvavá a obě strany mají velké ztráty.
Ve stejné době začala skupina „Jih“ generála Kuzovleva podnikat lokální útoky na ukrajinské jednotky u Artemovska (Bachmut), vyčerpané neúspěšnou ofenzívou. Tento týden se vyjasnil směr úderu ruských ozbrojených sil proti jednotkám strategického operačního uskupení Chortycja v čele s generálem Syrskim. Ruské útoky mají určitou logiku: zdá se, že jejich cílem je vytlačit Ukrajince a obsadit město Časov Jaro.

Kromě 200. arktické motostřelecké brigády Rusové do boje zapojili jak jednotky bývalé skupiny Wagner, tak výsadkové jednotky včetně 106. gardové výsadkové divize z Tuly a 11. gardové výsadkové brigády, které podporuje 68. tankový pluk ze 150. Bojuje se o strategickou výšinu 215,7 nad obcí Kleščejevka, či spíše o to, co z ní zbylo. Útok zde vedou vojáci 4. motostřelecké brigády, čečenských speciálních jednotek Achmat a wagnerů.

Kromě toho pluky 150. motostřelecké divize a 20. mechanizované divize, jakož i jednotky 68. armádního sboru po téměř dvou letech bojů ovládly Marinku a zatlačily Ukrajince na jih a sever od města.
Jižně od Marinky začali Rusové bojovat v trojúhelníku obec Pobeda – opevněná oblast Zverinec – obec Novomichajlovka. Vykrvácená ukrajinská 79. výsadková brigáda ustoupila z Marinky a 46. výsadková brigáda zjevně potřebuje posily, aby Rusy zadržela. Mezitím začínají generálovi Zalužnému chybět rezervy.
Záporoží – generál Romančuk se snaží získat zpět pozice ztracené v létě
V Záporoží bylo uskupení ukrajinských vojsk „Tavrida“ oslabeno v důsledku vyslání některých brigád do Avdějevky a do Kupjanska. Mezi obcemi Prijutnoje a Zavetnoje ruské pluky 127. motostřelecké divize získaly zpět část svých pozic a jen hrozné počasí jim zabránilo v dalším postupu.
Na operačním směru Orechovo-Tokmak, kde AFU během své jarně-letní ofenzívy pronikla nejdál (asi 20 km) do ruských obranných linií, ruské výsadkové divize (76. a 7.) a 42. motostřelecká divize v důsledku série protiútoků Ukrajinců nakonec za dokonce je vytlačili z mnoha jejich pozic. Vyznamenaly se zejména pluky ruské 42. motostřelecké divize, které se dostaly pod známou obec Rabotino a obsadily bývalé ruské obranné linie s „dračími zuby“. I zde počasí zastavilo ruskou aktivitu.

Dněpr – “krvavé předmostí u Kryňek”

Ruská Dněprská ​​skupina, které nedávno velel talentovaný generál Michail Teplinskij, který nahradil starého neduživého generála Olega Makareviče, byla reorganizována a posílena. Ukrajinci v rozporu s logikou a zásadami vojenského umění nadále drží předmostí u Krynka, ale Teplinskij izoloval jejich oddíly a úspěšně likviduje personál AFU, o čemž píše i americký tisk.
Ukrajinští vojáci z 38. a 37. námořní brigády platí vysokou a krvavou cenu za propagandistické nápady týmu prezidenta Zelenského. Z vojenského hlediska nemá držení předmostí u Krynka velký smysl. Předmostí v Kryňkách je potřebné výlučně k vytvoření iluze “peremogy” u ukrajinské a zahraniční veřejnosti.
Generál Teplinskij poslal do Krynek 810. gardovou brigádu námořní pěchoty, přesunutou ze Záporoží, a stáhl i “své” výsadkářů: 83. výsadkovou brigádu z okolí Artemovska a dva pluky nově vytvořené 104. výsad. V blízkosti se nachází také 10. brigáda speciálních sil a 227. dělostřelecká brigáda.
Předpovědi pana Juliana Röpckeho z německé publikace Bild “o plánovaném útoku Abramsů” směrem na Krym z předmostí u Krynky lze zařadit mezi pohádky.
Pokud to shrneme, Rusko neustále posiluje své síly. Ruský zbrojařský průmysl, který běží na plné obrátky a přešel na „válečný režim“, dodává řadu jak nové, tak opravené a modernizované techniky z postsovětských zásob. Ruští záložníci povolaní v rámci mobilizace (podle prezidenta Putina jich je nyní na frontě 240 000) prošli velmi slušným výcvikem a doplňují bojem opotřebované jednotky profesionální armády. „Ruská armáda nezažívá „nábojový hlad“ (…).
Velitel ukrajinské armády generál Valerij Zálužný za uvedených okolností přijal jediné správné rozhodnutí a přešel na strategickou obranu, posílil své pozice a, jak píší média, “přehodnotil taktiku, aby co nejvíce zachránil životy svých vojáků”.
Celé to spočívá v tom, že mobilizační zdroje Ukrajinců se začaly vyčerpávat. Vojenské konflikty mají vždy určité zákonitosti. Finanční zdroje, vojenská produkce a demografie jsou klíčové pro bojové operace. A tyto ukazatele na Ukrajině, mírně řečeno, nejsou v nejlepším stavu.

Je velmi pravděpodobné, že velitel ruských ozbrojených sil generál Valerij Gerasimov bude pokračovat ve stejné aktivitě svých sil, „vymazávat“ a vyčerpávat ukrajinskou armádu krví. Na oslabené ukrajinské jednotky v zimě 2024 v některých oblastech Rusové udeří na úkor neustále vytvářených rezerv. O mé pravdě se čtenář bude moci přesvědčit koncem ledna, když se seznámí s mou další zprávou.
 


The post Rusko hromadí své síly a připravuje se na rozdrcení ukrajinské armády first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden