Ukrajinská elitní jednotka tvrdí, že provádí sabotážní operace uvnitř Ruska
RSS

Ukrajinská elitní jednotka tvrdí, že provádí sabotážní operace uvnitř Ruska

The Times hovořily s důstojníkem rozvědky a dvěma seržanty elitního praporu ukrajinských speciálních sil Šaman, kteří tvrdí, že Kyjev prováděl tajné operace uvnitř Ruska. (Foto: Shutterstock / ilustrační)







Důstojníci uvedli, že úspěšně prováděli nájezdy zahrnující výbuchy s cílem zasít mezi Rusy zmatek a nesouhlas.



Jeden z důstojníků speciálních operací vysvětlil, že mise zahrnovaly sabotáže a výbušniny. „Nejzajímavější mise jsou práce za nepřátelskou linií; pokládání výbušnin za frontovou linií, za hranicemi,“ řekl. Druhý seržant naznačil, že výpad praporu Šaman za nepřátelské linie byl úspěšný.



Tvrdil, že „Rusové nevědí, co se stalo, často nemohou uvěřit, že jsme tam byli“.



Rotor blades clattered in the night sky as the helicopters streaked low over the Russian border. On board, the men of the Shaman battalion, an elite Ukrainian special forces unit, prepared to disembark deep behind enemy lines https://t.co/tTUHjXaZQ5 — The Times (@thetimes) June 26, 2022 Důstojníci poskytli deníku The Times jen málo podrobností o svých operacích. Od 24. února, kdy prezident Valdimir Putin nařídil invazi na Ukrajinu, došlo uvnitř Ruska k několika výbuchům. Kyjev se oficiálně nepřihlásil k odpovědnosti za žádné útoky uvnitř Ruska, ale naznačil, že by mohl stát za některými výbuchy.



Během války v Afghánistánu bojoval „šamanský prapor“ se speciálními jednotkami USA a Spojeného království. Jeden z vysokých představitelů ukrajinské rozvědky řekl: „Posíláme je [prapor Šaman], aby se zhostili nejtěžších úkolů, protože jsou nejlepší a nejodvážnější. Jsou nesmírně důležití pro válečné úsilí.“



Seržanti vysvětlují, jak byly jejich jednotky nasazeny v několika bitvách uvnitř Ruska a na Ukrajině. Říkají však, že jejich síly a zásoby se zmenšují, protože boje v ukrajinské východní oblasti Donbasu se protahují. Jeden z důstojníků řekl listu The Times, že polovina jejich kamarádů byla v posledních týdnech zabita.



Jeden z představitelů zpravodajských služeb potvrdil, že počet obětí z řad ukrajinských vojáků roste. „Počet obětí na straně Ukrajiny, který byl v prvních týdnech války mnohem nižší než na straně Ruska, se nyní blíží k paritě s invazními silami,“ řekl.



Zdroj: libertarianinstitute.org
Článek Ukrajinská elitní jednotka tvrdí, že provádí sabotážní operace uvnitř Ruska se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden