Německo při energetické krizi odstavuje jaderné elektrárny
RSS

Německo při energetické krizi odstavuje jaderné elektrárny

Německý levicový kancléř trvá na plánu útlumu jádra i během probíhající energetické krize, což je odsuzováno jako „naprostý nesmysl“.

Německý levicový kancléř Olaf Scholz se dostal pod palbu politiků a energetických expertů kvůli svému „nesmyslnému“ závazku k ukončení jaderné energie v zemi do konce roku.
K tomu dochází, když je země donucena pálit nemódní uhlí, neboť Rusko dramaticky zemi snížilo dodávky zemního plynu, tj. zdroje, na němž je tato středoevropská země ještě více závislá, protože kvůli protlačování Zelené agendy ukončila všechny ostatní druhy výroby energie.
Teď podle zprávy Der Spiegel říkají experti Scholzovi, aby změnil kurz, kdy experti na jadernou energii zdůrazňují, že ještě vzhledem k životnosti posledních několika jaderných reaktorů není příliš pozdě.
„Stavíme se za využití všech dostupných zdrojů k lepšímu překonání energetické krize,“ řekl mluvčí asociace průmyslu jaderné energetiky v zemi.
„Abychom umožnili pokračování provozu, je třeba spěchat,“ pokračoval mluvčí. „V elektrárnách probíhá proces odstavování. Čím déle budete čekat, tím bude těžší je znovu najet.“
Scholz tyto výzvy však zavrhl s tvrzením, že i kdyby chtěl udržet elektrárny v provozu, tak by Německo nebylo schopno si opatřit nutné palivové tyče potřebné k udržení třech zbývajících závodů v chodu a v provozu.
„Palivové tyče vydrží do konce roku,“ řekl Scholz. „Opatření nových palivových tyčí zabere dvanáct až osmnáct měsíců. Přinejmenším. Proto nám teď jaderná energie nepomůže a ani v příštích dvou letech, což je důležité.“
Tento německý vůdce rovněž tvrdil, že ač „z celého srdce podporuje útlum jaderné energie,“ tak by povolil prodloužení provozu těchto elektráren o pár let, pokud by to bylo možné, on ale nevěří, že to možné je.
Ale i tomu se politická opozice vysmála jako úplnému nesmyslu od kancléře, kdy šéf centristické Křesťanskodemokratické unie Německa Markus Söder toto tvrzení znemožňuje jako „naprostý nesmysl“.
„Žádný rozumný člověk by nemohl myslet vážně vytvoření dalšího energetického schodku během krize jako je tato, když už teď máme nedostatek plynu,“ řekl Söder znemožňující tvrzení, že prodloužení by nebylo možné kvůli nedostatku palivových tyčí jako „technický blábol“.
„V zimě budeme mít od 1. ledna kromě skutečného nedostatku plynu další nedostatek energie,“ říkal údajně tento opoziční vůdce. „Neexistují pro to žádné argumenty kromě čistě ideologických argumentů, abychom jadernou energetiku neprodloužili.“
Zdroj


Nejčtenější za týden