Rubl se letos stal nejvýkonnější měnou na světě
RSS

Rubl se letos stal nejvýkonnější měnou na světě

Koho ve skutečnosti ničí protiruské sankce nejvíc? Zatím se dlouhodobě zdá, že především země EU, do značné míry závislé na ruském plynu a ropě. Vlastní sankce se tak všem těmto zemím vrací jako bumerang.
Pád rublu, jak jej na začátku války a uložení prvního balíčku sankcí západní politici předpovídali, tedy nakonec nepřišel. A nejen to.
Rubl se poprvé od května 2015 přiblížil směnnému kurzu 50 rublů k dolaru a v úterý (29. června) dosáhl historického maxima vůči dolaru a euru, což je nejvyšší úroveň za více než sedm let.
Rubl se letos stal nejvýkonnější měnou na světě, k čemuž přispěla opatření (včetně zákazu pro ruské domácnosti vybírat své úspory v cizí měně), přijatá na ochranu finančního systému před sankcemi Západu.
Příjmy z vývozu komodit, prudký pokles dovozu a platby daní v rublech ze strany exportně orientovaných ruských společností také vysvětlují růst měny.
Než Rusko zahájilo na Ukrajině takzvanou „zvláštní vojenskou operaci“  , obchodoval se rubl za téměř 80 za dolar a 90 za euro.
Silný rubl snižuje příjmy, které Rusko získává prodejem komodit a dalšího zboží do zahraničí za dolary a eura, přičemž vicepremiér Andrej Belousov tento měsíc prohlásil, že pro některá odvětví by bylo pohodlnější, kdyby směnný kurz rublu klesl na 70 až 80 za dolar.
 
 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 2 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden