Neidentifikovaný objekt vstoupil do polského vzdušného prostoru
RSS

Neidentifikovaný objekt vstoupil do polského vzdušného prostoru


POLSKO – Polské ozbrojené síly informovaly o neidentifikovaném objektu, který v pátek ráno vstoupil do vzdušného prostoru země od ukrajinských hranic. (Foto: Flickr)









„V ranních hodinách vletěl do vzdušného prostoru Polské republiky ze strany hranice s Ukrajinou neidentifikovaný vzdušný objekt, který od okamžiku překročení hranice až do místa, kde signál zmizel, byl pozorován radiolokačními prostředky systému protivzdušné obrany země,“ napsalo v pátek před jedenáctou hodinou dopoledne na platformě X Operační velení ozbrojených sil (RSZ).



Dodalo, že „v souladu s platnými postupy nasadil operační velitel RSZ dostupné síly a prostředky, které měl k dispozici“.



„Jsme v neustálém kontaktu s vojenskou policií a KWP (policie Lubelského vojvodství – PAP),“ řekl v pátek ráno agentuře PAP Krzysztof Komorski, gubernátor Lubelského vojvodství, které hraničí s Ukrajinou. „Obdrželi jsme informaci, že se na radaru u Hrubieszowa objevil neidentifikovaný objekt a poté zmizel. Nemáme potvrzeno, že by spadl na území našeho vojvodství.“



Soukromá televizní stanice TV Republika v pátek uvedla, že pátrání po objektu probíhá v okolí Hrubieszowa, města ležícího několik kilometrů od ukrajinských hranic.



Jacek Goryszewski, mluvčí operačního velení ozbrojených sil, řekl soukromé televizi TVN24, že neidentifikovaný objekt vletěl do polského vzdušného prostoru z ukrajinské strany poblíž města Zamosc. Podle něj to může souviset s masivním raketovým útokem Ruska na Ukrajinu v pátek večer.




Ruská raketa zasáhla obytný dům v Kyjevě

Podle ukrajinských úřadů bylo v důsledku útoků na Kyjev , Oděsu, Charkov a Lvov, přičemž posledně jmenované město se nachází v blízkosti polských hranic, zabito nejméně 12 lidí a nejméně 76 jich bylo zraněno. Valerij Zálužný, velitel ukrajinských ozbrojených sil generál uvedl, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu 158 raketami různých typů.



Goryszewski uvedl, že RSZ přijala veškerá možná opatření k zajištění bezpečnosti polského vzdušného prostoru. „Všechny prostředky protivzdušné obrany byly uvedeny do bojové pohotovosti, v případě potřeby jsou v pohotovosti také dvojice stíhaček. To vše bylo provedeno, postupy byly zachovány, krizové řízení bylo nepřerušeno,“ dodal.



Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, místopředseda vlády a ministr obrany, se k situaci vyjádřil na platformě X. „Prostřednictvím BBN (Národního bezpečnostního úřadu – PAP) jsem v kontaktu s prezidentem, premiérem, náčelníkem generálního štábu a operačním velitelem RSZ. Stát jedná!“ napsal.



Zdroj: thefirstnews.com
Článek Neidentifikovaný objekt vstoupil do polského vzdušného prostoru se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden