EU nechce eskalovat válku ohledně Kaliningradu, protože Rusko rozmístilo rakety
RSS

EU nechce eskalovat válku ohledně Kaliningradu, protože Rusko rozmístilo rakety

Poté, co Moskva pohrozila odvetou a eskalací, se zdá, že se Evropská unie snaží rychle zmírnit napětí poté, co dříve v červnu dala Litvě zelenou k zablokování veškerého železničního a silničního tranzitu ruského zboží směřujícího do ruské exklávy Kaliningrad. (Foto: Twitter)







Přibližně milion ruských občanů Kaliningradské oblasti je od 17. června odříznut od běžného a životně důležitého příjmu zboží přes sousední Litvu, která je členem EU a NATO, kvůli prosazování sankcí EU vůči Moskvě.



Agentura Reuters však ve středu uvádí, že Brusel je připraven rychle slevit ze svého tvrdého postoje při prosazování sankcí poté, co Kreml minulý týden Litvu varoval, že „Rusko na takové nepřátelské kroky určitě odpoví“.



V prohlášení generálního tajemníka ruské bezpečnostní rady Nikolaje Patruševa tehdy zazněla hrozba: „Důsledky budou mít vážný negativní dopad na obyvatelstvo Litvy.“ Nyní však prý vedoucí představitelé EU hledají kompromis.



Čínské společnosti mají za sebou nejhorší čtvrtletí v historii, uvádí Béžová kniha EU nyní jedná o výjimkách ze sankcí, místo aby je prosazovala v oblasti, která zajistí pouze eskalaci vztahů s Moskvou.



Evropští úředníci jednají o vynětí oblasti ze sankcí, které dosud postihovaly průmyslové zboží, jako je ocel, a připravují půdu pro dohodu na začátku července, pokud člen EU Litva stáhne své výhrady, uvedli lidé, kteří odmítli být jmenováni, protože diskuse jsou soukromé.



A to navzdory všem řečem o jednotné frontě a „odhodlání“ nejen prosadit stávající protiruské sankce, ale i zesílit další trestní opatření kvůli invazi na Ukrajinu na summitech G7 i NATO, které se konaly tento týden.



Rusko uvedlo, že prozatím bude převážet zboží přes Baltské moře na své území Kaliningradu. Současně ruská armáda blíže k zahájení kaliningradské „blokády“ zahájila raketové cvičení v Baltském moři, jehož součástí byly „ostré střelby“ protilodními raketami proti cílům. Ministerstvo obrany dokonce zveřejnilo a propagovalo záběry z hrozivých cvičení.




Máme právo si nárokovat Kaliningradskou oblast, uvedl polský generál
A co je ještě důležitější, objevují se zprávy o dalším čerstvém rozmístění ruských raket na kaliningradském pobřeží Baltského moře. „Analýza satelitních snímků ukazuje, že Rusko nyní umístilo pokročilé protilodní střely na kaliningradském pobřeží,“ konstatuje čerstvá zpráva na webu Naval News, který monitoruje světovou námořní dopravu. „Systémy jsou rozmístěny na mysu Mys Taran, což je významný orientační bod uprostřed krátkého pobřeží exklávy.“ Podle podrobností ve zprávě:



New Evidence Shows Russia Has Deployed Powerful Missiles To Kaliningrad Coast https://t.co/mTwoIG0XEk via @NewsNowUK — BlueSky (@AirSpecInt) June 29, 2022 Jedná se o dva typy raketových systémů, které jsou často nasazovány společně. První, systém 3K60 Bal (NATO: SSC-6 Sennight), je volným ekvivalentem systému Harpoon. Střílí střely Kh-35, známé pod hlásným názvem NATO SS-N-25 Switchblade. Jedná se o stejnou střelu, na níž je založen ukrajinský systém Neptun. Každý Bal TEL (transportní odpalovací zařízení, čti „odpalovací vozidlo“) může nést 8 raket. To je více než u většiny ostatních srovnatelných systémů pobřežní obrany.



Bal má účinný dosah přibližně 70 námořních mil, přičemž vylepšená verze jej zvyšuje na 160 námořních mil.



Nedávná cvičení vyvolala obavy, že Rusko by mohlo uplatnit „vojenskou variantu“, pokud bude i nadále blokovat pozemní přepravu zboží do Kaliningradu, který je ze dvou stran sevřen státy NATO, uvedla agentura Reuters:



Pokud nebude obnovena tradiční trasa pro ruské zboží do Kaliningradu, nejprve přes spojenecké Bělorusko a poté Litvu, pobaltský stát se obává, že by Moskva mohla použít vojenskou sílu k proražení pozemního koridoru přes jeho území, uvedla tato osoba. Německo má mezitím v Litvě rozmístěné vojáky a v takovém případě by mohlo být vtaženo do konfrontace se svými spojenci z NATO.



Moskva také v nedávné minulosti neváhala umístit ve své kaliningradské exklávě rakety krátkého doletu Iskander.



Mezitím se v souvislosti s kaliningradskou krizí objevují překvapivě neomalená přiznání západních představitelů, jako například následující vyjádření agentury Reuters:



„Musíme se postavit realitě,“ řekl jeden z lidí, kteří jsou přímo obeznámeni s jednáním v EU, a označil Kaliningrad za „posvátný“ pro Moskvu.



„(Putin) má mnohem větší vliv než my. Je v našem zájmu najít kompromis,“ dodal a připustil, že konečný výsledek se může zdát nespravedlivý.



Některé z konkrétních forem kompromisu by mohly spočívat ve vyjmutí nákladní dopravy na základě toho, že by se podle „litery“ sankční politiky EU nepočítala jako „mezinárodní“ obchod (vzhledem k tomu, že exkláva již patří Rusku), nebo ve vydání výjimek na „humanitárním“ základě; Litva se však zdá být naladěna „postavit se“ Rusku a nedělat výrazné ústupky.



Vzhledem k ruské eskalaci a možnému hromadění raket v Pobaltí to podle úředníků citovaných agenturou Reuters vypadá, že by do Kaliningradu mohlo normálně proudit zboží během několika dní.



Zdroj: zerohedge.com
Článek EU nechce eskalovat válku ohledně Kaliningradu, protože Rusko rozmístilo rakety se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden