ŽIVĚ: Pokud nesplníte dohodu, na NATO zapomeňte, vzkázal Erdogan
RSS

ŽIVĚ: Pokud nesplníte dohodu, na NATO zapomeňte, vzkázal Erdogan

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Youtube / ilustrační)







12:03 Pokud nesplníte dohodu, na NATO zapomeňte, vzkázal Erdogan



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se nechal slyšet, že Finsko a Švédsko musí dodržet sliby, které daly Ankaře výměnou za její podporu v souvislosti s jejich žádostmi o členství v NATO, jinak riskují ztrátu podpory jeho vlády.



V rozhovoru s novináři při návratu ze summitu NATO v Madridu Erdogan uvedl, že není třeba spěchat s ratifikací nabídek obou severských zemí na vstup do aliance v tureckém parlamentu.



Ankara by podle něj měla nejprve zjistit, zda dodrží sliby dané v rámci memoranda, včetně vydávání podezřelých osob hledaných Tureckem.



„Mělo by se to vědět: tyto podpisy neznamenají, že je věc vyřízena… Bez souhlasu našeho parlamentu to nevstoupí v platnost. Takže není třeba spěchat,“ citovala Erdogana turecká televizní stanice NTV. „Míč je nyní na jejich straně. Švédsko a Finsko v současné době nejsou členy NATO.“



11:20 Šéfka EU naléhá na Ukrajinu, aby urychlila protikorupční reformu



Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala Ukrajinu, aby na cestě ke členství v EU urychlila protikorupční reformy.



„Vytvořili jste působivou protikorupční mašinerii,“ řekla zákonodárcům prostřednictvím videospojení. „Nyní však tyto instituce potřebují zuby a správné lidi na vysokých postech.“



Von der Leyenová ve svém vřelém projevu pochválila ukrajinský parlament a vládu prezidenta Volodymyra Zelenského za jejich rychlé a úspěšné úsilí o získání členství v EU.



11:14 Takto Putin zareagoval na výsměch politiků z G7




Takto Putin zareagoval na výsměch politiků z G7
10:05 Zelenskyj říká, že Ukrajina nyní vyváží elektřinu do EU



Zelenskyj prohlásil, že zahájení přenosu energie do Rumunska je začátkem procesu, který by mohl Evropě pomoci snížit závislost na ruských uhlovodících.



Zelenského komentáře v jeho čtvrtečním nočním videoposelství následovaly po oznámení premiéra Denyse Šmyhala, že vývoz byl zahájen již dříve – v objemu 100 megawattů – po čtyřech měsících ruské války s Ukrajinou.



06:40 Klidně bych za Putina „schytal kulku“, šokoval bývalý šéf F1




Klidně bych za Putina „schytal kulku“, šokoval bývalý šéf F1
NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Pokud nesplníte dohodu, na NATO zapomeňte, vzkázal Erdogan se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden