Čína „dokončila vědecký průzkum“ Marsu a zveřejnila ohromující snímky
RSS

Čína „dokončila vědecký průzkum“ Marsu a zveřejnila ohromující snímky

Zdá se, že první čínská mise na Mars byla úspěšná. Čínský národní úřad pro vesmír (CNSA) ve středu oznámil, že sonda Tianwen-1 dokončila všechny plánované úkoly vědeckého průzkumu, včetně pořízení snímků celé planety. (Foto: Twitter / CN Space flight)







Vědecké cíle mise splnila robotická sonda, která se skládá ze šesti zařízení: orbitálního modulu, dvou rozmístěných kamer, přistávacího modulu, dálkové kamery a vozítka Zhurong. Mezi cíle mise patřilo:



Pátrání po důkazech současného a minulého života, vytvoření map povrchu, charakterizovat složení půdy a rozložení vodního ledu a zkoumání marťanské atmosféry, zejména její ionosféry. „Od 29. června letěla sonda Tianwen-1 normálně 706 dní, obletěla Mars 1344krát a získala data střední velikosti pokrývající celou planetu Mars. Díky obrazovým datům s vysokým rozlišením dosáhly všechny vědecké užitečné náklady globálního průzkumu Marsu. Vozítko „Zhurong“ ujelo na povrchu Marsu 1921,5 metru. Jak orbitální sonda mise Tianwen-1, tak marsovské vozítko dokončily zavedený vědecký průzkum,“ uvedla CNSA.











Některé ze zveřejněných fotografií ukazují, kde se na planetě nacházejí vodní zdroje. Při misi Evropské kosmické agentury k planetě v roce 2018 našla sonda na oběžné dráze pod ledem povrchu planety kapalnou vodu.



Poslední hranicí je vesmír – světové velmoci se vydávají na hon za bilionovými ložisky vzácných kovů, které budou v příštích desetiletích pohánět zelenou energetickou revoluci na Zemi.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Čína „dokončila vědecký průzkum“ Marsu a zveřejnila ohromující snímky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden