Prodávají to jen v sadě: K zelené musíš koupit i rudou, hnědou, černou a duhovou
RSS

Prodávají to jen v sadě: K zelené musíš koupit i rudou, hnědou, černou a duhovou


Nejde o kuličky, nýbrž o ideologie. Anička, která lituje výhradně nárůstu CO² v atmosféře nebo Jeníček, který se bojí pouze diskriminace homosexuálů, se dnes musí spřáhnout s černým protižidovským Abdulem i proletářským Pirátem.
I není proto život dnešního aktivisty lehký a těžko se divit tomu, že se nám společnost – novinářským jazykem – „polarizuje“. Ona tedy byla polarizovaná vždy, komunista nesnášel kapitalistu a nácek Židy. Dnes se nám to ovšem znamenitě promíchalo a vzniklý koktejl jako by nasál ty nejhorší příchutě ze všech ingrediencí. A stejně nekonzumovatelné jsou i výsledky snažení těchto spojených proletářů všech zemí:
Filmové koncerny Disney či Pixar sčítají ztráty po uvedení filmů /1/, které si režírovány spojenou proletářskou ideologií neodpustily Malou mořskou vílu černé pleti nebo „nebinárního“ hrdinu jiné kreslené slátaniny, kterého samozřejmě musel dabovat taktéž „nebinární“ herec. Xenofobní peněženky diváků se zkrátka nedokázaly dostatečně identifikovat s něčím, co buď očividně nezapadá do svých historických a společenských souvislostí (černá Andersenova mořská víla), nebo s něčím, co objektivně nemůže existovat (ten „nebinární“ nešťastník). Lidi si to prostě odmítají tlačit do mozku za vlastní peníze, což nechápe prezidentka Disneyho divize General Entertainment Content, která  „jako matka dvou queer dětí, jednoho transgenderového a jednoho pansexuálního“  naopak žádá, aby její společnost  „dělala více proto, aby jejich obsah byl inkluzívnější.“  V případě té dámy, jedná-li se o léčitelný stav, bych já osobně začal s vysvětlením rozdílů pojmů  pocit – realita – virtuální realita.
Já třeba dokážu pochopit, že mimozemšťan Alza svou za práh bolesti jdoucí agresivitou chce z lidí vytřískat peníze za zboží, které prodává. Ale nikdy bych si nekoupil figurku právě toho marketingového  symbolu samotného . Někdo, s kým se dokážu identifikovat prostě nikdy nebude brčálově zelený skřet, který na mě elektronicky zkresleným hlasem řve z reklamy. Mám ho prostě plné zuby a přitom jde o symbol  ideologicky neutrální!
Jenže toto nepochopila paní z Disneyho, nepochopila to tenkrát ani ta paní z firmy Gillette /2/, která čelila bojkotu zákazníků za svoji výchovnou reklamu proti sexismu. Inu žádný fanatik nechápe, že být fanatikem není normou.
Problém dneška je v tom, že fanatici i duševně normální aktivisté se integrují do jednoho proudu, kde musí vzájemně přebírat své ideologie a narativy a tak místo více zlomových linií ve společnosti vzniká jeden o to výraznější a silnější střet. Přitom ty různé barvy spektra v obou rovinách kolem dělící linie na té své polovině vlastně ani nejsou zcela dobrovolně – zelená skleněnka prostě nebývá zároveň černá, duhová, rudá…
Ztráty sčítají nejen firmy, ale i takové instituce, jako jsou univerzity. Sečetla je i Harvardova univerzita a rozloučila se se svojí rektorkou Claudine Gayovou /4/, ve čtyřsetleté historii univerzity pouze druhou ženou v pozici rektora a zaručeně první osobou tmavé pleti tamtéž. Paní má za sebou vědeckou kariéru v oblasti politiky rasy a identity, což mezi řádky v dnešní době vysvětluje mnohé o souvislostech jejích prvenství v čele té instituce.
Nicméně skandál s tím, že mnozí studenti Harvardu obvinili Izrael ze všeho zla, které se nyní v Palestině děje /3/ Harvardem zacloumal a po skandálu s tím, že paní Gayová tento antisemitismus ještě bagatelizovala a obhajovala s ní vratká židle prostě spadla. Také paní Gayová si nevystačila s aktivismem jedné barvy a musela přibrat i ty další…
Dokonalým příkladem syntézy novodobých woke ideologií v jedinou je známá rádoby ekologická výtržnice Greta Thunberg, která ke své tradiční zelené přibrala samozřejmě i rudou v podobě boje proti kapitalismu /5/ a stejně tak neváhala skandovat  „Rozdrťte sionismus“  pod vlajkou Palestiny /6/. Přes některé diagnózy týkající se jejího duševního zdraví tak slečna Greta osvědčila smysl pro zvrácenou racionalitu, když svůj uvadající eko-cirkus nakopla dokoupením dalších barev do sady.
Ano, tak vypadá ve skutečnosti svět těchto aktivistů, kteří každý za sebe i všichni společně křičí hesla o svobodě jednotlivce i ve volbě toho, kým chce být na biologické úrovni a přitom se vzájemně nutí přijmout celý společný balík vzájemně nesouvisejících ideologií, jehož společným rysem je pouze boj proti těm, kdo ho nepřijmou. Vnitřní rozpory této internacionály, jako je třeba naprostá nekompatibilita ideologií LGBT+ a islámského učení určitě přinesou budoucí boje, ale dnes jim jde společně o uchopení moci.
Z jistého pohledu na věc se může zdát naopak osvobozujícím a přehledným, máme-li tu ve společnosti už jen jednu jedinou dělící linii. Jsme-li však nuceni přijmout černou nebo bílou, jednu nebo druhou stranu, víme z historie, jak to končí: Nakonec moc nezíská umírněný socialista, nýbrž extrémistický komunista, konzervativec je překřičen náboženským fanatikem a vlastenec nacistou. Tato tradice dělení společnosti pouze na dva myšlenkové proudy se právě dnes začíná tvrdě nevyplácet USA, kde je nyní ta polarizace nejhorší v dějinách.
Nechci se dožít situace, kdy mi záleží na stavu českých lesů po kůrovcové kalamitě, ale musím k tomu přibrat i „boj za klima“, jinak nejsem dost „zelený“, a ještě návdavkem LGBT+ agitaci, inverzní rasismus a muslimský protižidovský antisemitismus.
Přál bych nám všem, abychom si i v roce 2024 zachovali svobodu nemuset nést se svojí vlajkou i vlajky jiných a nebýt pro názor v jedné věci automaticky řazen k názorům jiných.
Zdroje:
 
1) https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/walt-disney-spolecnost-usa-filmy-zisky-divaci-woke.A231229_123620_eko-zahranicni_jadv
2) https://www.tyden.cz/rubriky/media/reklama/gillette-nabada-muze-k-lepsimu-chovani-prestante-byt-sexisticti_510670.html
3) https://edition.cnn.com/2023/10/11/business/harvard-israel-hamas-ceos-students/index.html
4) https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/gayova-zide-izrael-valka-genocida-harvardova-univerzita-rektorka-usa.A240103_082836_zahranicni_jhr
5) https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/greta-thunberg-kritika-zapadniho-kapitalismu-krest-knihy_2211041411_ara
6) https://echo24.cz/a/HaZAn/zpravy-svet-rozdrtte-sioimus-skandovala-greta-thunbergova
Zdroj:  https://burget.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=811137


Nejčtenější za týden