ŽIVĚ: Svět není unavený z Ukrajiny, odmítá poradce Zelenského
RSS

ŽIVĚ: Svět není unavený z Ukrajiny, odmítá poradce Zelenského

24. února Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Na zpravodajství AC24.cz můžete sledovat aktualizované dění. (Foto: Twitter / ilustrační)







15:55 Svět není unavený z Ukrajiný, odmítá poradce Zelenského



Poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak odmítl obavy, že západní země pociťují „únavu z Ukrajiny“ .



Britský premiér Boris Johnson po návštěvě Kyjeva varoval před tím, co nazva l „únavou z Ukrajiny“ , která se ve světě dostavuje.



„Když se dostaví únava z Ukrajiny, je velmi důležité ukázat, že jsme s nimi dlouhodobě a poskytujeme jim strategickou odolnost, kterou potřebují.“



Podoljak, který je zároveň vedoucím týmu ukrajinské delegace, napsal na Twitteru:



Forget about "Ukraine fatigue". The world is not tired of supporting . The world is tired of Russian gas blackmail, artificial crises, inflation, political assassinations, chemical weapons, terror and constant brazen lies. Tired of Putin's personal "complexes". — Михайло Подоляк (@Podolyak_M) July 2, 2022 12:11 Ukrajinský Zelenskyj obvinil Rusko z teroru, po dopadu raket



Rakety dopadající na Ukrajinu zabily na začátku víkendu mnoho civilistů a zranily desítky lidí v zastavěných oblastech, což přimělo prezidenta Volodymyra Zelenského obvinit Rusko ze státního „teroru“.



Údery na jižní letovisko si vyžádaly 21 mrtvých a desítky zraněných poté, co rakety dopadly na byty a rekreační středisko v Sergiyvce, 80 km jižně od černomořského přístavu Oděsa.



Rakety zasáhly obytné domy v Solviansku v srdci bojujícího Donbasu, zabily ženu na zahradě a zranily jejího manžela, řekl agentuře AFP jeden ze sousedů a popsal trosky zasypávající celou čtvrť.



Svědek uvedl, že při pátečním úderu byla pravděpodobně použita kazetová munice, která se před výbuchem rozptýlila na velké ploše a zasáhla budovy a lidi, kteří byli venku.



08:50 Rusko střílí fosforové bomby na Hadí ostrov, tvrdí Ukrajina



Ukrajinská armáda obvinila Rusko z útoků zápalnou fosforovou municí na Hadím ostrově, a to pouhý den poté, co odtud stáhla své jednotky.



„Letouny ruského letectva SU-30 dvakrát provedly údery fosforovými bombami na ostrov Zmiinyi,“ uvedla v prohlášení, přičemž použila jiný název pro Hadí ostrov.



#Ukraine reports that the Russian Aerospace Forces bombed Snake Island. It is not yet clear whether they destroyed what was left or bombed those who tried to land on the island. #SnakeIsland #Russia pic.twitter.com/fY3ceG0cbM — Parabellum (@ParabellumSRB) July 2, 2022 1. července



17:11 Kdy skončí válka na Ukrajině?



Zemřely tisíce vojáků, byla použita vojenská technika za miliardy dolarů a celá města byla vystavena neúnavnému bombardování – ale po více než čtyřech měsících pokračuje ruská vojenská kampaň na Ukrajině v nezmenšené míře.



Předpovědi, kdy válka skončí, se nyní velmi liší. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg varoval, že by mohla trvat roky, zatímco západní zpravodajské agentury údajně uvedly, že bojové schopnosti Ruska by mohly být vyčerpány v nadcházejících měsících.



15:02 Biden oznámil stálou základnu USA v Polsku, počet amerických vojáků bude přes 100 tisíc




https://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/biden-oznamil-stalou-zakladnu-usa-v-polsku-pocet-americkych-vojaku-bude-pres-100-tisic/
14:00 Tlak Západu urychluje integraci Ruska s Běloruskem, uvedl Putin



Prezident Vladimir Putin prohlásil, že politický tlak Západu nutí Rusko urychlit integraci se sousedním Běloruskem.



Jeho výroky zazněly poté, co ruský ministr obrany Sergej Šojgu minulý týden prohlásil, že obě země musí přijmout naléhavá společná opatření ke zlepšení svých obranných schopností a bojeschopnosti vojsk.



12:03 Pokud nesplníte dohodu, na NATO zapomeňte, vzkázal Erdogan



Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se nechal slyšet, že Finsko a Švédsko musí dodržet sliby, které daly Ankaře výměnou za její podporu v souvislosti s jejich žádostmi o členství v NATO, jinak riskují ztrátu podpory jeho vlády.



V rozhovoru s novináři při návratu ze summitu NATO v Madridu Erdogan uvedl, že není třeba spěchat s ratifikací nabídek obou severských zemí na vstup do aliance v tureckém parlamentu.



Ankara by podle něj měla nejprve zjistit, zda dodrží sliby dané v rámci memoranda, včetně vydávání podezřelých osob hledaných Tureckem.



„Mělo by se to vědět: tyto podpisy neznamenají, že je věc vyřízena… Bez souhlasu našeho parlamentu to nevstoupí v platnost. Takže není třeba spěchat,“ citovala Erdogana turecká televizní stanice NTV. „Míč je nyní na jejich straně. Švédsko a Finsko v současné době nejsou členy NATO.“



11:20 Šéfka EU naléhá na Ukrajinu, aby urychlila protikorupční reformu



Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vyzvala Ukrajinu, aby na cestě ke členství v EU urychlila protikorupční reformy.



„Vytvořili jste působivou protikorupční mašinerii,“ řekla zákonodárcům prostřednictvím videospojení. „Nyní však tyto instituce potřebují zuby a správné lidi na vysokých postech.“



Von der Leyenová ve svém vřelém projevu pochválila ukrajinský parlament a vládu prezidenta Volodymyra Zelenského za jejich rychlé a úspěšné úsilí o získání členství v EU.



11:14 Takto Putin zareagoval na výsměch politiků z G7




Takto Putin zareagoval na výsměch politiků z G7
10:05 Zelenskyj říká, že Ukrajina nyní vyváží elektřinu do EU



Zelenskyj prohlásil, že zahájení přenosu energie do Rumunska je začátkem procesu, který by mohl Evropě pomoci snížit závislost na ruských uhlovodících.



Zelenského komentáře v jeho čtvrtečním nočním videoposelství následovaly po oznámení premiéra Denyse Šmyhala, že vývoz byl zahájen již dříve – v objemu 100 megawattů – po čtyřech měsících ruské války s Ukrajinou.



06:40 Klidně bych za Putina „schytal kulku“, šokoval bývalý šéf F1




Klidně bych za Putina „schytal kulku“, šokoval bývalý šéf F1
NAČÍST PŘEDCHOZÍ DNY.
Článek ŽIVĚ: Svět není unavený z Ukrajiny, odmítá poradce Zelenského se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden