Z Doněcku přišlo šokující oznámení. Zelenského chtějí soudit za válečné zločiny
RSS

Z Doněcku přišlo šokující oznámení. Zelenského chtějí soudit za válečné zločiny

Vysoký zákonodárce samozvané Doněcké lidové republiky ve středu prohlásil, že Ruskem podporovaný region hodlá soudit ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského jako válečného zločince. (Foto: Shutterstock)







V rozhovoru pro ruskou státní tiskovou agenturu Tass Jelena Šiškina uvedla, že DLR vznese obvinění proti zákonodárci, který vedl Ukrajinu od roku 2014, kdy ruský prezident Vladimir Putin anektoval Krym. Patří mezi ně Zelenskyj, bývalý úřadující prezident Oleksandr Turčynov a bývalý prezident Petro Porošenko, uvedla.



„Pachatelé vojenských zločinů nejsou jen ti, kteří drží v rukou zbraně a mačkají spoušť. Jsou to také generálové, kteří vydávají rozkazy, a také prezidenti,“ uvedla Šiškina, která předsedá výboru parlamentu DLR pro trestní a správní legislativu.



Obvinila je z toho, že se podepsali „pod rozkazy posílat neonacisty do Donbasu, aby zde zabíjeli civilisty“.



Kreml prosazuje narativ, že Putinova takzvaná „speciální vojenská operace“ má za cíl zachránit obyvatele samozvaných Doněcké a Luhanské republiky před „genocidou“.



Šiškina uvedl, že zákony v samozvané republice stanovují trestní odpovědnost za válečné zločiny a také za podporu a financování terorismu.



„Ukrajina zavedla podmínky, které umožnily fungování neonacistických organizací na jejím území, včetně amnestie pro jejich členy, nepřivedení k trestní odpovědnosti a legislativního schvalování zločinů spáchaných na Rusech,“ dodala.



„Až orgány činné v trestním řízení předloží dostatečné důkazy… pak budou viníci samozřejmě potrestáni.“



Newsweek se obrátil na ukrajinské ministerstvo zahraničí se žádostí o komentář.



Šiškinová se vyjádřila poté, co Mezinárodní trestní soud uvedl, že bude vyšetřovat možné válečné zločiny spáchané během ruské invaze na Ukrajinu.



Hlavní žalobce soudu Karim Khan 2. března oznámil, že jeho úřad se bude zabývat možnými válečnými zločiny spáchanými v zemi poté, co téměř 40 členských států ICC podalo žádost o vyšetřování.



Stále více představitelů a světových lídrů vyzývá Putina, aby byl pohnán k odpovědnosti, protože počet mrtvých civilistů na Ukrajině stoupá.



Kyjevští zákonodárci podle Rádia Svobodná Evropa vypracovali vlastní rezoluci, která ruského prezidenta označuje za válečného zločince.



V rezoluci se uvádí, že jejím cílem je „veřejně potvrdit zločiny spáchané prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem proti bezpečnosti lidstva a mezinárodnímu právu a vyzvat mezinárodní instituce k vyšetření zmíněných nezákonných činů a pohnání Putina k odpovědnosti“.



Konstatuje, že Putin je odpovědný za akce, „při nichž miliony Ukrajinců utrpěly újmu na zdraví, v mnoha případech smrt, přišly o movitý i nemovitý majetek a byly nuceny opustit své domovy“.



Newsweek se obrátil na ruské ministerstvo zahraničí se žádostí o komentář.



Zdroj: newsweek.com
Článek Z Doněcku přišlo šokující oznámení. Zelenského chtějí soudit za válečné zločiny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden