Výrobce automobilů varuje: Zákaz spalovacích motorů v EU do roku 2035 nás zničí
RSS

Výrobce automobilů varuje: Zákaz spalovacích motorů v EU do roku 2035 nás zničí

V dnešní zprávě o „záchraně životního prostředí při současném zničení celé globální ekonomiky“ varuje významný evropský výrobce automobilů Stellantis, že pokud nezačnou být elektromobily levnější, je toto odvětví „odsouzeno k zániku“ díky novým dohodám o postupném odstranění spalovacích motorů. (Foto: Flickr)







Podle nové zprávy agentury Bloomberg/MSN chce společnost do roku 2030 snížit náklady na výrobu elektromobilů o 40 %. Tento týden EU prosadila svůj program, jehož cílem je zastavit prodej všech spalovacích vozidel do roku 2035.



Šéf výroby Arnaud Deboeuf ve středu prohlásil, že „trh se zhroutí“ , pokud nebudou elektromobily levnější. Označil to za „velkou výzvu“ .



Společnost Stellantis se snaží držet krok se zvýšenou vládní regulací – pracuje na uvedení více než 75 modelů plně elektrických vozidel v tomto desetiletí a transformuje mnoho svých francouzských automobilových závodů na výhradní výrobu elektrických vozidel.



Stellantis také pracuje na rozvoji 5 továren na výrobu baterií v Severní Americe a Evropě s cílem vyrábět 400 gigawatthodin článků do roku 2030.



Ceny elektromobilů však neklesají, ale rostou. Například společnost Tesla v uplynulém měsíci zvýšila ceny přibližně o 6 000 dolarů za vozidlo. K podobným krokům přistoupily i společnosti Ford a Rivian, a to díky rostoucím nákladům na suroviny spojené s elektromobily.



Generální ředitel Carlos Tavares uvedl, že nový mandát ukazuje, že tvůrcům politiky je zřejmě „jedno“ , zda automobilky mají či nemají suroviny potřebné k tomu, aby byly schopny takovou změnu usnadnit.



Zvýšená poptávka po bateriích v letech 2024 až 2027 podle něj prospěje asijským výrobcům a ohrozí výrobu článků na Západě, uvedla agentura Bloomberg.



Mezitím společnost také uvedla, že se kvůli nákladům na rostoucí ceny spojené s rusko-ukrajinským konfliktem a globální inflací zabývá výrobou vlastní energie. „Máme významné plochy, kde bychom mohli umístit solární panely,“ komentoval to Tavares.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Výrobce automobilů varuje: Zákaz spalovacích motorů v EU do roku 2035 nás zničí se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden