Začal vznikat nový disent
RSS

Začal vznikat nový disent

Mezi více než dvaceti weby, které koncem února na popud vlády a Národního centra kybernetických operací zablokoval jejich internetový provider, byl také web Eurabia. Ve svých textech se už dlouhá léta věnoval imigraci a islámu, což jsou jedny z nejčastějších témat při omezování svobody projevu, a proto jsme se nejen na celou kauzu ptali jeho současného provozovatele, Lukáše Lhoťana.
Jak byste popsal zaměření webu Eurabia? Jak dlouho vlastně existuje?
Web Eurabia má více jak patnáctiletou historií. Byl založen s cílem upozorňovat na problém islamizace Evropy a na to, že vedení EU záměrně podporuje migraci z muslimských zemí do Evropy. Postupně jej vedlo několik lidí a měnilo se i složení redakčního týmu. Odhadem 70 % textů tvořily v posledních letech překlady zpráv ze zahraničních médií, převážně západoevropských, či převzaté texty z různých blogů apod.
Má firma se stala držitelem a rozhodujícím hlasem, co bude na webu Eurabia zveřejněno, až počátkem ledna 2022. Do té doby byl web pod správou veřejně prospěšné společnosti a já osobně jsem byl pouze jedním z editorů bez vyšších rozhodovacích práv. Poté, co se česká vláda domluvila se soukromými firmami a zavedla cenzuru internetu, nechal jsem web uzavřít a dnes již dostupný není.
Jak jste se dozvěděli o blokaci vaší domény? Co bylo vaší první reakcí?
Náš web nebyl zablokován přímo společností CZ.NIC. Pro nás byl stále dostupný, protože nepoužíváme českého poskytovatele internetu. Málo se to ví, ale formou blokace domény bylo odstaveno jen těch prvních osm webů. Poté česká vláda zvolila metodu používanou v Rusku a Číně – požádala poskytovatele připojení o zamezení přístupu uživatelům z ČR na rozšířený seznam webů.
Tedy vy jako provozovatel domény se ani nemusíte dovědět, že jste na seznamu blokovaných webů, protože vaše doména a web je pro vás stále viditelný – pokud používáte poskytovatele, který tuto cenzuru odmítl. A to se stalo právě nám. Až čtenáři nás upozornili, že web není dostupný nebo k jeho dosažení musejí používat podobné metody obcházení cenzury jako ve výše uvedených nedemokratických režimech.
O blokaci webu Eurabia nás oficiálně dodnes nikdo neinformoval. Nejspíše tak bylo rozhodnuto ve firmě CETIN, protože jiní poskytovatelé na náš web přístup umožňovali. Předpokládám, že o blokaci bez zásahu soudu rozhodli anonymní úřednici a aktivisté z neziskových organizací, kterým kvůli kritice islámu a EU ležíme v žaludku.
Jste si vědomi nějakého článku, který by se dal označit za schvalování ruské invaze na Ukrajinu nebo za lživou prokremelskou propagandu?
Rezolutně ne! Podle mého názoru schvalovat ruskou invazi na Ukrajinu může jen blázen, protože žádná válka není bez zla a násilí. Studiem historie krize na Ukrajině může člověk dojít k pochopení toho, proč se to stalo a proč asi se tak ruské vedení rozhodlo, ale nemůže dojit k souhlasu s takovým rozhodnutím a konáním. Osobně souhlasím s papežem Františkem a se závěry druhého vatikánského koncilu, že každá válka je z podstaty špatná.
Nevím ani o žádné lživé proruské informaci na webu Eurabia z posledních let. Něco snad může být mezi desítkami tisíc článků z předchozích let, kdy měl web jiné správce. Opravdu není v mých silách přečíst a zkontrolovat všechny články za 15 let existence. Nevím ani, proč byl web Eurabia veden mezi dezinformačními weby. Jediný důvod, co jsem našel, je  screenshot  z webu Konšpirátori, který má ukazovat nepravdivý text na webu Eurabia v souvislosti se zprávou newyorské policie „Radicalization in the West“. Jak jsem však opakovaně upozorňoval, tato údajná dezinformace je doložitelný fakt. Psala o tom i prestižní  lidskoprávní asociace ACLU . Těm, kteří se snaží zprávu diskreditovat, nerozumím. Co konkrétně měla Eurabia šířit dezinformačního, nám nikdo nikdy neřekl.
Téma Ukrajiny nikdy nebylo hlavním tématem na webu Eurabia a není mi také jasné, co přesně znamená proruský web nebo článek. Když napíši, že Západ se na Armény v Náhorním Karabachu vykašlal a zachránilo je až Rusko, tak je to článek fakticky správný, ale prorusky znějící. Pak by ale nikdo nemohl napsat nejen vlastní názor, ale ani fakta, protože i fakta se vlastně stávají pro inkvizitorské fanatiky proruskými či proukrajinskými.
Financuje vás některá vláda nebo zahraniční organizace?
Ne. Dokonce jsem na našich webech nechal zrušit i reklamy od Googlu. Po převzetí jsem provoz webu financoval z naších firemních příjmů a z darů od čtenářů. A takový model jsem měl v plánu udržet, kdyby web dál existoval.
Podali jste nebo budete podávat žalobu?
Diskutovali jsme ve firmě o tom, jak reagovat, a shodli jsme se na tom, že bez finanční a politické podpory to nemá smysl. V situaci, kdy zavedení této cenzury má otevřenou podporu státních zástupců, některých soudců a poslanců vládních stran včetně opozičního hnutí ANO, nevidíme reálnou šanci uspět s legálním odporem k cenzuře. I státní úředníci vědomě porušují ústavní pořádek ČR, kde se jasně říká, že  „Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu. Cenzura je nepřípustná.“ (Oddíl druhý, Politická práva ,  Článek 17)
Když česká vláda se státními úředníky a aktivisty nerespektuje ústavu a ještě se tím veřejně chlubí, policie se soudy a státními zástupci nijak nezasahují, jak můžeme věřit v nestrannost policejního vyšetřováni a případně soudu? Jsme zpět ve společnosti, jíž vládne cenzura, a musíte se bát vlády a toho, že příště třeba „požádá“ o zavření nepohodlných lidí do vězení a policie a soudy to budou tolerovat a nic proti tomu neudělají.
Říkáte, že web Eurabia je již uzavřen a není dostupný. Chystáte místo něj něco jiného pro publikování tohoto typu obsahu?
Máme jiný projekt na téma islamizace –  www.islamizace.cz , kde to mám osobně pod kontrolou. Řešíme jen téma islamizace a migrace do EU, jen výjimečně tam okrajově dovoluji jiné texty k problémům, jenž nepřímo ovlivňují hlavní témata. A počítáme s tím, že jak budou mít určité neziskové organizace s úředníky příležitost, tak se zase pokusí náš web zničit. Oni si prostě nepřejí, aby byly zveřejňovány nepohodlné a nepříjemné zprávy o islámu, masové migraci a EU. Je to nový web a zatím není nijak propagován, takže teprve postupně získáváme čtenáře.
Počátkem června došlo k přesměrování a vypadá to, že někteří poskytovatelé připojení cenzuru již zrušili. Někteří ale přesměrují zájemce na stránku, kde se píše, že vás jako dezinformační web blokují (viz přiložený obrázek). Firma Nordic Telecom se tak chová podobně jako operátoři v Číně, Rusko či Iránu – cenzurují s podporou vlády a justice.
Co byste vzkázal těm, jejichž doména nebo web byly nebo v budoucnu mohou být zablokovány?
Události posledních měsíců dokazují, že ČR není právním státem. Že zde vznikla mafiánská struktura politických neziskovek, státních úředníků a politiků, kteří si přivlastnili stát a porušují beztrestně ústavu. Blokace webů byly jen varováním. Příště může provozovatele nepohodlných obsahu čekat vyhazov z práce, vězení bez soudu nebo časem i fyzická likvidace. Letos byla obnovena tyranie vládnoucí jedné pravdy a začal vznikat nový disent.
Dovedete si představit nějaké podmínky, za kterých by rozhodnutí vlády o blokaci internetových domén bylo oprávněné?
Vlády nikdy – to je politická instituce, která by to mohla zneužít tak, jak se to stalo nyní u nás. Ústava dává právo státu omezit svobodu slova, ale jen za jasně stanovených podmínek. To rozhodnuti má být v rukou soudu a nesmí být v rozporu s ústavou. Tedy například vybízet k vraždě už není chráněno svobodou slova, ale říci, že premiér je hlupák nebo že Rusko se cítí ohroženo aktivitami Západu na Ukrajině, je v pořádku. To je prostě názor a můžeme polemizovat o jeho správnosti či pravdivosti, ale pokud se bude trestat, jsme zpět v totalitě.
Jak hodnotíte současnou míru svobody projevu v ČR ve srovnání s dřívějšími časy nebo s jinými evropskými státy?
Svoboda projevu v ČR je silně omezená. Máte ji jen tak dlouho, dokud se neznelíbíte nějakému politikovi, úředníkovi či aktivistům z politických neziskovek. Pak o ni snadno přijdete a můžete jít pod nějakou záminkou i do vězení. Je to vlastně horší než za komunismu, protože tehdejší cenzura byla podložena legislativou. Dnešní cenzura zaváděná vládou Petra Fialy je protiústavní a ukazuje na obrovskou míru pohrdání zákony.
Jak svobodu projevu co nejúčinněji bránit?
Jen tak, že začnete ve společnosti prosazovat to, co platí v této oblasti v USA. Tedy absolutní úctu k ústavě a nadřazení ústavních práv názorům a postojům politiků či úředníků. Evropa má poslední století problém se svobodou jednotlivce a po tyranií nacismu a komunismu dnes nastupuje nová tyranie ve jménu boje proti oponentům liberální demokracie. Je třeba si vzít příklad z otců zakladatelů a  autor ů amerického  prohlášení nezávislosti  jako např. Thomase Jeffersona, který svobodu zastával jako nejvyšší hodnotu.
 

SOSP
The post Začal vznikat nový disent first appeared on .


Nejčtenější za týden