Dvojnásobná vražda ve Vídni: Doživotní vězení pro Somálce
RSS

Dvojnásobná vražda ve Vídni: Doživotní vězení pro Somálce

Výjimečný rozsudek, kdy nebyl kupodivu „dovezený“ pachatel shledán psychicky nemocným, padl včera v Rakousku. Somálci by zřejmě podobný čin u něj doma prošel, neboť v zemi, kde platí právo šaría, by mohl být považován za spravedlivý trest „ze cti.“ Každopádně doživotí v Rakousku ještě nemusí znamenat to, že Somálec stráví ve vězení zbytek života, neboť po 15 letech může požádat o předčasné propuštění.
Somálec, který loni utloukl svou bývalou partnerku a její přítelkyni kuchyňským válečkem ve Vídni-Favoriten, musí strávit zbytek života za mřížemi. Důvodem bestiální dvojnásobné vraždy byla textová zpráva na mobilním telefonu jeho bývalé partnerky.
Poté, co Somálec (29) v září zabil dvě ženy válečkem a pak je pobodal nožem, musel v pondělí vypovídat u krajského soudu ve Vídni. Výsledek: Muž musí jít do vězení na doživotí.

Jeho výslech byl v porotním procesu obtížný, protože obžalovaný opakovaně učinil protichůdná prohlášení. Soud se však mohl opřít o komplexní desetistránkové doznání, které Somálec učinil policii. V něm vypověděl, že strávil noc 13. září v bytě své bývalé manželky, se kterou má dítě.
Přečetl si textovou zprávu na telefonu své ex. Zpráva jejímu známému zněla: „Jsem trochu zaneprázdněna, ve 22:00 jsem připravena“ – Somálec to interpretoval jako „připravena k sexu“ a začal se opíjet. Nejprve si pohrával s myšlenkou, že se zabije, ale pak se podle výslechu rozhodl místo toho zabít svou bývalou ženu, adresátku textové zprávy a její kamarádku, kterou vinil z neúspěchu manželství.
Následující den tento plán realizoval. Počkal, až žena odvede dítě do mateřské školy, vzal z kuchyně váleček na nudle a zaútočil na ženu v bytě zcela náhle devíti masivními údery do hlavy. Pak vážně zraněnou ženu bodl do krku a hlavy.
Poté Somálec čekal na její kamarádku, zatímco popíjel vodku. Ta přicházela každý den kolem 12:30 k jeho bývalé ženě na oběd. Když přišla, donutil ji, aby si klekla na postel v ložnici zády k němu. Poté zaútočil na oběť, která ho prosila o život, také válečkem na nudle a nejméně 40krát bodl ženu nožem.
Třetí krvavý čin, který si naplánoval, se nekonal. Přestože podezřelý vylákal údajného soupeře SMS na místo setkání před domem, zapomněl si vzít jak nůž, tak klíč od bytu, což ho učinilo bezbranným. V nedalekém parku se obžalovaný marně snažil muže alespoň zbít.
U soudu se obžalovaný z velké části přiznal. Chtěl zabít přítelkyni své ženy a údajného rivala, ale „miloval“ svou bývalou ženu. „Měl jsem záchvat vzteku, přeskočilo mi,“ tvrdil Somálec. Nyní také popřel, že by vraždu plánoval.
To bylo v rozporu se závěry ve znaleckém posudku soudního psychiatra Petera Hofmanna. Jednalo se o „vyvražďovací běsnění“, ve kterém chtěl vysoce nebezpečný muž zabít tři lidi – a to s nejvyšší možnou brutalitou. V době spáchání trestného činu tedy nedošlo k žádné duševní chorobě ani k významnému ovlivnění alkoholem.
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 1 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden