“Sláva Ukrajine!” – nacistický pozdrav? Stručná história…
RSS

“Sláva Ukrajine!” – nacistický pozdrav? Stručná história…

Pri pohľade na vojnu na Ukrajine sa nám môže javiť, že proti sebe bojujú len nacisti a fašisti – “Putler” bojuje s “banderovcami”. Je to súčasť naratívov, ktorými na nás cieli propaganda jednej či druhej strany .
V tejto súvislosti svoju osobnú vojnu s “nacizmom” vedú aj naši poslanci NR SR – Ľuboš Blaha (Smer) a Miroslav Žiak (SaS). Kým Blaha vyzýva generálneho prokurátora a bezpečnostné zložky, aby konali v prípade pozdravu “Sláva Ukrajine!”, jeho kolega Mirko Žiak zase žiada zaradiť písmeno “Z”, ktoré používajú aj ruskí vojaci na Ukrajine, medzi extrémistické symboly. Len mne to pripomína film Blbý a blší?
“Denacifikácia” je jednou z hlavných zámienok, ktorou sa Putin snaží vysvetliť Rusom a svetu svoj útok proti Ukrajine. Nie je to prekvapujúce. Putin z Ruska aktívne a cieľavedome buduje multikultúrny štát s identitou bez väzieb k etnickej príslušnosti a úspešne likviduje nacionalistické hnutia . Túto rétoriku použil napríklad v roku 2020 počas návštevy Izraela v  prejave na oslavách 75. výročia oslobodenia Auschwitzu: “ Musíme byť opatrní, aby sme nezmeškali okamih, keď sa začnú objavovať prvé klíčky nenávisti, šovinizmu, xenofóbie a antisemitizmu .”
Radikálna krajná pravica síce na Ukrajine pôsobí a jej podpora aj v súvislosti s konfliktom rastie, no aktuálne nemá prakticky žiadnu politickú moc a ani vplyv na riadenie štátu . Oveľa väčšie zastúpenie hnutí, ktoré sa označujú ako krajná pravica, by sme našli napríklad aj u nás. Putinova propaganda a jej nekritickí konzumenti poukazujú aj na  pozdrav “Sláva Ukrajine!” ako na jednoznačný dôkaz údajného ukrajinského nacizmu . Aká je však jeho história?
Tu vidím podobnosť aj so slovenskými národnými symbolmi , ktoré sa naši progresívni spoluobčania taktiež snažia “denacifikovať”. Progresívni “experti” z portálu Infosecurity.sk sa snažili urobiť z piesne “Hej, Slováci” prejav fašizmu, pričom úplne odignorovali jej význam a históriu.  Podobne to je aj s pozdravom “Sláva Ukrajine!”.
Taras Ševčenko /wikipedia.org Najčastejšie sa uvádza, že tradícia pozdravu začína Tarasom Ševčenkom (1814 – 1861) , spisovateľom, básnikom a významným predstaviteľom ukrajinského národného obrodenia. Ševčenko v básni  Osnovjanenkovi (Hryhorij Kvitka-Osnovjanenko – ukrajinský spisovateľ a novinár) použil toto slovné spojenie.
Báseň Osnovjanenkovi. Taras H. Ševčenko. Výbor básní, preložila Růžena Jesenská, Praha 1900 Toto spojenie sa začalo postupne rozširovať začiatkom 20. storočia . Pozdravy a heslá “Sláva Ukrajine” sa objavovali medzi študentmi , ktorí založili Revolučnú ukrajinskú stranu (RUP) a aj počas revolúcie v roku 1905. Taktiež sa mal pozdrav používať aj medzi ukrajinskou diaspórou v Amerike. Najväčší rozmach nastal v období rokov 1917 – 1921 počas vyvrcholenia snáh o ukrajinskú nezávislosť v krátkej a nestabilnej existencii samostatnej Ukrajiny.  Napríklad Symon Petljura (1879 – 1926), prezident krátko trvajúcej Ukrajinskej ľudovej republiky, vydal svojim vojakom rozkaz, ktorý obsahoval “Sláva Ukrajine!”
Záznam v periodiku “Nowa Rada” o zhromaždení na podporu demokratickej a samostatnej Ukrajiny 15. marca 1917 Pozdrav plukovníka W. Oskilka plukovníkovi G. Porochivskemu z roku 1919, ktorý sa končil slovami “Sláva Ukrajine, sláva slávnemu kozáckemu vojsku.” Z tejto doby sa zachovali rôzne varianty pozdravu aj s odpoveďami: Sláva Ukrajine – kozákom sláva! hetmanovi sláva! ukrajinským hrdinom sláva! atď. Po obsadení Ukrajiny boľševikmi v 20. rokoch sa pozdrav používal medzi ukrajinskými emigrantmi v Európe. Pozdrav “Sláva Ukrajine – kozákom sláva!” používala aj exilová organizácia Ukrajinské slobodné kozáctvo (UWK).
Ataman Ivan Poltavec-Ostrianica, zakladateľ UWK, ktorý v službách Ukrajinského hetmanátu bojoval s boľševikmi. Neskôr žil a politicky pôsobil v Nemecku. Národný pozdrav celkom prirodzene prevzala aj Organizácia ukrajinských nacionalistov (OUN) pod vedením Stepana Banderu , ktorá v 40. rokoch bojovala za samostatnosť Ukrajiny aj v spolupráci s Nemeckom.  Pozdrav “Sláva Ukrajine – hrdinom sláva!” bol organizáciou oficiálne prijatý v roku 1941. Treba dodať, že samotný Stepan Bandera bol pre rozpory s Nemcami do roku 1944 väznený v koncentračnom tábore Sachsenhausen a jeho dvaja bratia boli zabití v tábore v Osvienčime.
Pronemecké noviny Nove žitja , 10. december 1941 /wikipedia.org Po druhej svetovej vojne bolo používanie pozdravu a jeho variant komunistami tvrdo postihované ako prejav nacionalizmu. Ukrajinské organizácie v zahraničí ho však naďalej používali. S pádom ZSSR a nezávislosťou Ukrajiny v 90. rokoch pozdrav znovu naplno ožil. N a oficiálnej návšteve v Kyjeve v roku 1995 ho použil aj americký prezident Bill Clinton , čo svedčí o tom, že pozdrav nepoužívali len radikálni nacionalisti . Novú silu získal pozdrav s mohutnou vlnou nacionalizmu po majdane v roku 2014 a vojne na Donbase.  Od roku 2018 je oficiálnym pozdravom ukrajinskej armády.
Vojenská prehliadka v Kyjeve TASR/AP Áno, je pravda, že pozdrav používali aj tzv. banderovci. Tieto skupiny sa skutočne dopúšťali brutálnych zločinov, a to nielen proti Poliakom. Na druhej strane medzivojnové Poľsko nejednalo s národnými menšinami v rukavičkách a počas vojny poľskí partizáni v odvetných akciách zabili množstvo nevinných Ukrajincov. To, samozrejme, vraždy a zločiny oboch strán neospravedlňuje .
“Sláva Ukrajine” je ukrajinský národný pozdrav. Je to jeden zo symbolov ukrajinského národného hnutia, a to už od 19. storočia až po súčasnosť. Z histórie pozdravu jasne vidíme, že bol používaný v rámci širokého ideologického a sociálneho spektra .
Ukrajinci, ale aj Rusi, sú pre nás blízke národy. Majú starobylý pôvod a právo na vlastnú samostatnú existenciu, ktorú by sme im nemali upierať! Postup národný = nacistický = zlý využívajú progresívni globalisti, ktorí sa aj u nás snažia potlačiť národnú identitu. Spomeňte si na rovnoramenný dvojkríž atď.  Týmto postupom hrajú Blaha a ďalší nekritickí obdivovatelia Putina ich hru .


Nejčtenější za týden