Končí zbraně dodané USA na Ukrajinu na darknetových tržištích?
RSS

Končí zbraně dodané USA na Ukrajinu na darknetových tržištích?

Nedostatek dohledu nad miliardami dolarů v amerických zbraních pumpovaných na Ukrajinu znepokojuje Pentagon. Obávají se, že protitankové střely a výbušné drony skončí v „nesprávných rukou“. (Foto: Flickr)







Nové vyšetřování údajně zjistilo, že některé z těchto zbraní se prodávají na dark webu.



Novináři se vydávali za kupce zbraní a tvrdili, že přišli do kontaktu s ukrajinskými pašeráky zbraní, kteří nabízeli samopaly, neprůstřelné vesty a některé z nejmodernějších zbraní USA/Západu, jako jsou protitankové systémy Javelin a NLAW nebo výbušné drony Phoenix Ghost a Switchblade.



Novinář uvedl, že na jednom darknetovém tržišti byla létající munice Phoenix Ghost nabízena za 4 000 dolarů.







Jiný ukrajinský pašerák zbraní nabízel sady neprůstřelných vest americké výroby za 1 500 dolarů a karabiny M4 s tlumiči a stovkami nábojů 5,56×45 mm NATO za 2 400 dolarů za sadu.



Kromě amerických zbraní prodávali ukrajinští pašeráci zbraní protitankové systémy NLAW britské výroby za 15 000 USD. Legální pořízení protitankové zbraně by stálo 30 000 až 40 000 dolarů.







Vzhledem k tomu, že novináři nikdy nedokončili transakce s prodejci, není „možné zcela vyloučit, že prodejci ve skutečnosti neměli uvedené zbraně na skladě, protože vyšetřovatelé nákup nedokončili. Podvodná schémata jsou pro temná internetová tržiště běžná“ .



Již v dubnu začali američtí představitelé přiznávat, že jakmile protitankové zbraně Javelin překročí hranice Ukrajiny, nemají tušení, kam se dostanou.



Jeden ze zpravodajských zdrojů sdělil CNN :



„Krátkodobě máme věrnost, ale jakmile se dostane do válečné mlhy, máme téměř nulovou. Spadne to do velké černé díry a po krátké době o tom nemáte téměř žádný přehled.“



Evropská policejní agentura Europol rovněž varovala před obrovským množstvím zbraní, které se na Ukrajinu pumpují ze Západu. Jakmile se zbraně dostanou na zem, není možné je odtud vystopovat a některé končí v rukou zločineckých gangů.



„Zbraně z této války jsou dodnes používány zločineckými skupinami,“ řekla v červnu ředitelka Europolu Catherine De Bolleová německému listu Welt am Sonntag.



Minulý čtvrtek vydala Agentura Pentagonu pro obrannou bezpečnostní spolupráci (DSCA) prohlášení, v němž vyzvala americké vojenské představitele, aby do válkou zmítané země vyslali zbrojní inspektory, kteří by monitorovali, kam se zbraně za miliardy dolarů dostávají.



Vyšetřování vrhá důležité světlo na nejhorší obavy Pentagonu, že se špičkové zbraně dostanou do nesprávných rukou a některé z nich se budou prodávat na darknetu. Možná nikdy nebude existovat dohled a odpovědnost za zbraně na místě, protože, jak nedávno uvedl NYTimes, CIA je na bojišti přítomna od začátku invaze. Pokud jde o tajné zbrojní programy CIA, obvykle ráda utajuje, kam zbraně posílá.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Končí zbraně dodané USA na Ukrajinu na darknetových tržištích? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden