Záhada kolem sílícího zemětřesného roje, který otřásá Jižní Karolínou
RSS

Záhada kolem sílícího zemětřesného roje, který otřásá Jižní Karolínou

Jižní Karolínu otřásl roj zemětřesení, který se zdá být stále silnější. Letos stát zasáhlo asi 30 zemětřesení a geologové si lámou hlavu nad tím, co způsobuje „zemětřesné roje“ podobné těm, které byly cítit v jižní Kalifornii. (Foto: Twitter)







Ve středu zasáhla město Elgin v Jižní Karolíně dvě zemětřesení. První mělo sílu 3,5 stupně a druhé 3,6 stupně, vyplývá z údajů geologické služby Spojených států. Několik dní předtím zasáhlo stát zemětřesení o síle 3,4 stupně, zatímco silnější zemětřesení o síle 3,9 stupně otřáslo 18. června částí hranice mezi Georgií a Jižní Karolínou.



Středeční zemětřesení bylo nejsilnější od roku 2014, kdy stát zasáhlo zemětřesení o síle 4,1 stupně.



Jihokarolínské oddělení pro řešení mimořádných událostí sdílelo video Wendy Bohonové, geoložky pro zemětřesení z výzkumného ústavu Incorporated Research Institutions for Seismology ve Washingtonu D.C., která uvedla, že v první polovině roku udeřilo asi 30 zemětřesení. Řekla, že roj zemětřesení je jiný než ostatní, protože „neexistuje žádný hlavní otřes, neboli větší zemětřesení, které se stane jako první, a pak následuje spousta menších zemětřesení … v tomto případě se roj zemětřesení odehrává několikrát týdně bez velkého otřesu“.



Agentura pro mimořádné události na Twitteru také uvedla, že stát má několik zlomových systémů a je „jedním ze seizmicky nejaktivnějších států na východním pobřeží“. Někteří geologové si však lámou hlavu nad tím, proč dochází k tolika rojům.



Thank you, Dr. Wendy Bohon. Indeed, shift happens. https://t.co/pBHHALK9XP — SCEMD (@SCEMD) June 29, 2022 „Většina zemětřesení vzniká v místech, kde se zemské desky stýkají, a jsou výsledkem napětí a stresu, který vzniká, když se tyto desky rozmělňují a pohybují, narážejí do sebe. To se nám tady na východním pobřeží neděje. „Ale jsou zde staré zlomové linie z minulosti, kdy se kontinenty srážely… a stále se v nich vytváří napětí a pnutí, ale v mnohem, mnohem pomalejším časovém měřítku,“ řekl Bohon pro Weather Channel.



„Pokud na to dokážete přijít, měli byste si jít pro smoking a vyzvednout Nobelovu cenu,“ řekl Thomas Pratt, regionální koordinátor programu Geologické služby pro nebezpečí zemětřesení. „Východní část Spojených států obecně neleží na hranici desek, takže je pro vědeckou komunitu záhadou, proč by zrovna na tomto místě, uprostřed desky, něco takového vyvolalo.“



Mohlo by dunění pod zemí naznačovat, že se blíží další velké zemětřesení? Poslední silné zemětřesení, které otřáslo státem, mělo v roce 1886 sílu 7,3 stupně.



Zdroj: zerohedge.com
Článek Záhada kolem sílícího zemětřesného roje, který otřásá Jižní Karolínou se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden