Sierra Leone vyšetřuje fotbalové zápasy, kde padlo neuvěřitelných 187 gólů
RSS

Sierra Leone vyšetřuje fotbalové zápasy, kde padlo neuvěřitelných 187 gólů

Fotbalová asociace Sierry Leone (SLFA) vyšetřuje výsledky dvou zápasů, v nichž padlo neuvěřitelných 187 gólů. (Foto: Youtube)







Ve dvou druholigových zápasech v neděli Kahunla Rangers z Kenemy a Gulf FC z Kono vysoko porazily své městské soupeře v kvalifikaci na Premier League.



Kahunla porazila Lumbebu United 95:0 a Gulf FC smetl Koquimu Libanon 91:1, čímž zaznamenal dvě největší vítězství v historii sierraleonského fotbalu.



Poločasové skóre však bylo pouze 2:0 a 7:1 a oba výsledky byly anulovány kvůli podezření z manipulace se zápasem.



„Nemůžeme přihlížet tomu, jak taková trapná situace zůstává bez trestu,“ řekl prezident SLFA Thomas Daddy Brima pro BBC Sport Africa.



„Okamžitě zahájíme vyšetřování a postavíme před soud všechny, kdo jsou za tuto průměrnost zodpovědní.



„Se všemi, kteří budou shledáni vinnými, bude naloženo v souladu se zákony SLFA a budou také předáni protikorupční komisi země.“



Výkonný ředitel Kahunla Rangers „důrazně odsoudil nesportovní chování“ a generální manažer Lumbebu řekl, že si „není vědom žádné manipulace se zápasem“.



Mezitím předseda klubu Koquima Libanon prohlásil, že zápas, kterého se účastnil jeho tým, byl ve skutečnosti přátelský, a představitelé klubu Gulf FC se k tomu odmítli vyjádřit.



SLFA uvedla, že bude vyšetřovat hráče a funkcionáře všech čtyř zúčastněných klubů, určené činovníky utkání a Východní regionální fotbalovou asociaci.



Organizace dodala, že „zachovává nulovou toleranci“ vůči manipulaci se zápasy v západoafrické zemi v souladu s pravidly světového řídícího orgánu Fifa a Africké fotbalové konfederace (Caf).



Góly padají po poločase



Kahunla i Gulf FC měly před posledním kolem zápasů stejný počet bodů a bojovaly o zbývající místo Východního regionu v národní Super 10 League, která slouží jako závěrečná fáze kvalifikace na Premier League.



Oba zápasy se odehrály současně a rozhodčí zápasu Gulf odmítl řídit druhý poločas a následně byl vystřídán.



Situace se dramaticky změnila v průběhu druhých poločasů, kdy bylo jasné, že postoupí tým s lepším brankovým rozdílem – Kahunla vstřelila 93 gólů a Gulf 84krát.



Výkonný ředitel společnosti Kahunla Eric Kaitell na sociálních sítích odsoudil svůj tým i ostatní tři zúčastněné strany.



„Na úvod se chci omluvit fotbalovým fanouškům v zemi a ve světě vůbec za lichý výsledek zápasu mého klubu Kahunla Rangers,“ uvedl Kaitell.



„Chci důrazně prohlásit, že důrazně odsuzuji takové nesportovní chování, které předvedl můj tým i ostatní zúčastněné týmy.



„Sestavuji komisi, která prošetří celý tým včetně technického personálu a členů vedení, a s každým, kdo bude shledán vinným, bude odpovídajícím způsobem naloženo.“



‚Nikdy se nebudu podílet na ovlivňování zápasů‘



Generální manažer Lumbebu, Mohamed Jan Saeid Jalloh, se v nepřítomnosti svého kmenového trenéra postavil na zápas jako trenér svého týmu.



Při porážce 95:0 byli na jeho straně také vyloučeni tři hráči a on protestoval proti své nevině.



„Nejsem si vědom žádné manipulace se zápasem, ale nemohu ručit za ostatní,“ řekl Jalloh pro BBC Sport Africa.



„Ve druhém poločase jsme inkasovali spoustu gólů. Byl jsem frustrovaný a v jednu chvíli jsem dokonce naštvaně opustil postranní čáru. Poté jsem se nesoustředil, takže ani nedokážu říct, kolik gólů jsme celkem inkasovali.



„Nikdy se nebudu podílet na ovlivňování zápasů.



„Vyzývám fotbalové orgány, aby oba zápasy vyšetřily a každého, u koho se to zjistí, postavily před soud. A pokud nebude nikdo shledán vinným z nějakého trestného činu, tak ať se tak stane.“



Předseda libanonského klubu Koquima tvrdil, že výsledek proti Gulf FC pochází z přátelského utkání, a zpochybnil také výsledek 91:1.



Mohamed Lanfia Tunkara uvedl, že mu hráči a představitelé klubu řekli, že se ligový zápas mezi oběma kluby ve skutečnosti neodehrál.



Místo toho šlo o střetnutí „hráčů z komunity, včetně některých hráčů Koquimy“, které se konalo pro „pobavení fanoušků, kteří si koupili vstupenky, aby viděli jejich zápas s Gulf FC“.





Zdroj: bbc.com
Článek Sierra Leone vyšetřuje fotbalové zápasy, kde padlo neuvěřitelných 187 gólů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden