„Občanská válka“ na obzoru: v Texasu sílí obavy, že USA jsou na pokraji výbuchu
RSS

„Občanská válka“ na obzoru: v Texasu sílí obavy, že USA jsou na pokraji výbuchu





FRANCESCA DE VILLASMUNDO

„Občanská válka“ na obzoru: v Texasu sílí obavy, že USA jsou na pokraji výbuchu, protože se proti sobě postavily americké pohraniční hlídky a Texaská národní garda.

Konfrontace mezi texaským guvernérem Gregem Abbottem a Joe Bidenem by mohla vyvolat občanskou válku
Pohraniční hlídka Spojených států amerických (USBP) a Texaská národní garda se přetahují o ochranu hranic, kterou texaský guvernér Greg Abbott z Republikánské strany nechce nechat v rukou laxního imigranta Joea Bidena. Boj mezi Texasem a federální vládou o kontrolu americko-mexické hranice se vyostřil poté, co guvernér státu Greg Abbott oznámil, že se vzepře Bidenově administrativě a Nejvyššímu soudu USA a nařídí instalaci ještě většího množství ostnatého drátu, který má odradit imigranty.
Epicentrem sporu je Shelby Park v malém texaském městě Eagle Pass, 230 km jihozápadně od San Antonia. Město a jeho park obklopuje řeka Rio Grande, která vyznačuje hranici.
Úkolem stráží USBP je hlídat hranici. Začátkem tohoto měsíce však Texas povolil Národní gardě převzít kontrolu nad parkem na břehu řeky. Za normálních okolností se jednalo o zelenou plochu s golfovým hřištěm a baseballovým hřištěm, ale nyní ji Národní garda v podstatě militarizovala.
Vojáci instalovali ostnatý drát a ploty ve snaze snížit počet lidí, kteří nelegálně překračují řeku a prolézají parkem, aby se dostali do Spojených států. V pondělí Nejvyšší soud hlasoval v poměru 5:4 ve prospěch udělení pravomoci federální vládě odstranit kontroverzní ostnatý drát podél části texaské hranice. Navzdory tomu Greg Abbott zintenzivňuje plány na pokus o oplocení částí hranice USA s Mexikem.

Zabezpečení hranice mezi Texasem a Mexikem v centru sporu
Minulý týden se zdálo, že Texaská národní garda ignoruje rozhodnutí Nejvyššího soudu USA, které umožnilo pohraniční stráži odstranit ostnatý drát instalovaný podél americko-mexické hranice státem a pokračovat ve stavebních pracích podél hranice. Abbott své rozhodnutí zdůvodnil a kritizoval Bidena za to, že neprosazuje imigrační zákony.
Republikánští guvernéři několika států Abbotta v jeho konfrontaci s federální vládou podpořili. V rozhovoru z minulého pondělí texaský guvernér poděkoval svým kolegům guvernérům z GOP a řekl, že „polovina Američanů je nyní proti Bidenově administrativě“.
Federální agenti dostali tento týden od Nejvyššího soudu další potvrzení, že mohou ostnatý drát odstranit, protože vymáhání imigrace spadá pod federální jurisdikci. Abbott však tvrdil, že mu nic nebrání v tom, aby texaské národní gardě nařídil pokračovat v umisťování dalších ostnatých drátů. Národní garda je v konečném důsledku součástí americké armády, na kterou dohlíží americký prezident jako vrchní velitel, ale s výjimkou specifických situací, kdy prezident výslovně přebírá federální kontrolu, přijímá národní garda každého státu rozkazy od guvernéra svého státu.
Imigrační záležitosti, jak potvrdil Nejvyšší soud ve věci Arizona v. Spojené státy v roce 2012, jsou formálně v kompetenci federální vlády, nikoli jednotlivých států. Greg Abbott se opakovaně odvolává na invazní klauzuli, v podstatě jako na mezeru v ústavě USA a Texasu, a přirovnává migranty k cizímu veřejnému nepříteli, což mu dává právo prosazovat bezpečnost hranic a imigrační otázky, jak tvrdí.
Cíl Gregga Abbotta: chránit hranice před migrační invazí, kterou podporuje laxní přístup Joea Bidena
Zároveň uvedl, že by bylo vážnou „politickou chybou“, kdyby prezident Biden znárodnil texaskou Národní gardu, a to v souvislosti s probíhajícím bojem o moc mezi státem a administrativou na jižní hranici.
„To je v Americe problém číslo jedna. Američané chtějí bezpečnou hranici. Pokud Joe Biden federalizuje naši Národní gardu, byla by to ta největší politická chyba, jakou můžete udělat, a proto si myslím, že to neudělá,“ řekl Abbott v pondělí Seanu Hannitymu z Fox News.
„To znamená, že jsem samozřejmě připraven pro případ, že by takovou chybu udělal, zajistit, aby Texas byl schopen nadále zabezpečovat naši hranici,“ pokračoval. Několikrát zdůraznil, že zvýšená role texaského ministerstva veřejné bezpečnosti a Texaské národní gardy na hranicích je součástí ústavních pravomocí státu bránit se proti invazi. „Takže Texas má v této věci všechna ústavní práva a já věřím, že až zapadne slunce, Texas bude ospravedlněn a ústava bude posílena,“ řekl.
Pro mnoho Američanů není invaze do Spojených států způsobena neschopností, ale je záměrná: Bidenova administrativa „chce“ otevřít hranice.
V tomto jižním státě by klidně mohla vypuknout případná občanská válka v miniaturním měřítku mezi imigračním Deep State a obyvatelstvem, které má dost laxnosti Bidenových demokratů.

Texas : le Deep State tremble, possible guerre civile


The post „Občanská válka“ na obzoru: v Texasu sílí obavy, že USA jsou na pokraji výbuchu first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden