Velká Británie: Nejoblíbenější jméno u novorozenců v roce 2022 je Muhammad
RSS

Velká Británie: Nejoblíbenější jméno u novorozenců v roce 2022 je Muhammad

Situace, kdy se jméno Mohamed v různých formách dostává na vrchol jmen novorozenců v žebříčcích některých britských měst, ale i celostátně, je běžná již od roku 2003, kdy se toto jméno dostalo na vrchol poprvé. Dlouhodobě dominuje Londýnu a některým dalším velkým městům, nyní také v rámci celé země.
Co vlastně tento fakt napovídá? Především to, že zatímco nejstarší generace, kde je toto jméno méně obvyklé, vymírají, mladší, kde toto jméno stále víc dominuje, nastupují. Za nějakých deset let tak může být situace v zemi dosti dramatická, přečíslení původních obyvatel může být mnohem rychlejší, než kdo tuší. A rozhodně se to netýká jen Velké Británie, také Německo již lokálně uvádí jméno Muhammad na prvních příčkách oblíbenosti. Již několik let je například nejoblíbenějším jménem pro novorozence v Berlíně. Podobně je tomu však i v metropolích Belgie, Francie nebo Švédska.
Seznam nejoblíbenějších britských jmen ukazuje, že Muhammad si svoje prvenství pevně drží:
v žebříčku 100 nejoblíbenějších chlapeckých jmen najdete hned několik muslimských  
Ve výčtu TOP100 jmen chlapců tedy můžete vidět i několik dalších typicky muslimských jmen. Je zde například Abdul, Zayn, Yusuf, Ahmad, Abdullah nebo Ibrahim.
U dívčích jmen to ve výčtu není až tak patrné, neboť muslimové u „podřadných“ dívek až tak nedbají na jména jako u chlapců, takže v mnohem větší míře dostávají i typicky britská jména. Nicméně v TOP100 najdeme poměrně vysoko i některá typicky muslimská jména – Nur, Fatima, Maryam, Layla, Aiša.
Je třeba si však uvědomit, že porodnost muslimek je výrazně vyšší než v případě Britek, takže v jedné muslimské rodině je mnohem víc dětí. To vede i k tomu, že se rodiče uchylují i k nemuslimským jménům – a to jak u chlapců, tak u dívek. Tradicí je, že nejstarší syn se jmenuje Mohamed (v různém tvaru jména), přičemž u mladších dětí se jméno již tolik neřeší, takže mnohá jinak typicky britská jména již dostávají i muslimské děti…
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 0 Průměrně: 0 ] Článek Velká Británie: Nejoblíbenější jméno u novorozenců v roce 2022 je Muhammad se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda - nepřikrášlená realita islamizovaného světa .


Nejčtenější za týden