V Německu hlásí nedostatek hotovosti a přijímají pouze platební karty
RSS

V Německu hlásí nedostatek hotovosti a přijímají pouze platební karty

Kassel – Ještě před několika týdny mnoho supermarketů, lékáren a čerpacích stanic hlásilo: „Platba kartou není možná“ . Nyní se zřejmě karta obrací. Na mnoha místech dochází hotovost – „platba pouze kartou“ . (Foto: Flickr)







Za tím stojí celostátní stávky vyhlášené odvětvím přepravy hotovosti. V Hesensku, Dolním Sasku a Brémách začaly již v pondělí 4. července – první dopady se již projevují.



O jedenáct procent vyšší mzdy požaduje 11 tisíc zaměstnanců, kteří se účastní stávky odborového svazu Verdi a Spolkového svazu německých peněžních a hodnotových služeb (BDGW) za uzavření spolkové mzdové dohody, informuje Focus Online. V Hesensku je zaměstnáno přibližně 800 až 1000 osob jako poslíčci s hotovostí.



Důsledek stávky: čerpacím stanicím, lékárnám a supermarketům dochází hotovost – nic se nedodává. Na některých místech již nelze vydávat drobné v podobě euro a centových mincí. Zbývá už jen zaplatit pasem nebo kartou. Podle agentury Focus jedna z poboček společnosti Rewe v Mnichově již výslovně požaduje platby kartou.



Stávka se dotýká i bankomatů: „V Hesensku může dojít k výpadku jednoho nebo dvou bankomatů,“ uvedl pro agenturu Deutsche Presse-Agentur vedoucí stávky odborového svazu Verdi Guido Jurock. Přestože stávka trvala pouze dva dny – skončila v úterý 5. července večer – její dopady byly citelné až do víkendu kvůli mnoha zrušeným přepravám hotovosti. Podle mluvčího společnosti Verdi si některé banky vytvořily zásoby hotovosti.



Zdroj: hna.de
Článek V Německu hlásí nedostatek hotovosti a přijímají pouze platební karty se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden